wojtekn 07.09.2004 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Ale ja chce w tych 50 tys. zmieścić się z piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 07.09.2004 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 I robić samemu bo wtedy mam większe szanse na zmieszczenie sie w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 07.09.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 I robić samemu bo wtedy mam większe szanse na zmieszczenie sie w tej kwocie. dlatego napisałem w rozbiciu na materiały i robotę, a to aby podać im ile masz do wydania to taki zarcik,.. bo nikt rozsądny nie mówi drugiej stronie ile chce wydać naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty 07.09.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Moja rada:proponuje zrobic liste wszystkiego co masz do zrobienia.potem rozbij to na materialy i robocizne.Od kwoty ktora masz odejmij np.3 tys na wydatki nie przewidzianei duperele ktorych zazwyczaj sie nie liczy a kupic trzeba.z materialow podkresl to co musisz kupic a z robocizny to czego na pewno nie zrobisz sam. Sprawdz ceny w kilku miejscach i u kilku fachowcow, wez ceny srednie i odejmij od kwoty ktora ci zostala. Z tym co ci zostanie masz pole manewru, albo lepsze materialy albo cos inego itd.I jak chcesz oszczedzac to nie rob oszczednosci pozornych, co ci z tego ze kupisz plytki o 10zl tansze na m2 jak potrzebujesz np. 2 m2. Lepiej sie targowac o upust 15% przy zakupie pieca, wtedy poczujesz ze oszczedziles.Jak podejdziesz do sprawy obiektywnie to bedziesz wiedzial na czym stoisz. Napisz jak skonczysz, ile wydales i na co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.09.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 wojtekn - Stary. Masz już sciany, dach i coś tam jeszcze na gotowo. Masz też w kieszeni 50 000 zł. I nie jesteś wybredny co do waruków w jakich miałbyś zamieszkać.Tyle z Twoich postów wynika. Czekasz na odpowiedź czy dasz radę. Moja odpowiedź brzmi - Dasz radę wykonać taki stan byś mógł postawić łóżko na kawałku podłogi (z linoleum jak ktoś Tobie poradził) i mieć na kawałku ściany pokrytym "kiepskimi" płytkami ścianie (taniej będzie lamperia) wodę obok wannę muszle i umywalkę. Zrobisz też szczątkowe inne instalacje oraz ogrzewanie. Zrobisz (kupisz) jeszcze kilka innych prac.kilkakrotnie napisałeś, ze marmury to Ty sobie położysz kiedy indziej. Oczywiście - możesz tak zrobić. Niemniej nie przeginaj w druga stronę swoimi wypowiedziami. Między marmurami a linoleum jest szeroka gama dobrych jakościowo i trwałych produktów które zapewniają przyzwoity komfort użytkowania a które należało by kupić i użyć już teraz. Ale zadam z kolei teraz ja pytanie. Czy to co powstanie w wyniku tych zabiegów będzie mogło nosić miano domu?Czy też raczej będzie to niedokończona inwestycja. Ps. Będziesz chciał w tym zamieszkać. By zamieszkać będziesz musiał dokonać przynajmniej częściowego odbioru. Zorientuj się jakie kryteria takiego odbioru stosuje Twój PINB. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 07.09.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 I robić samemu bo wtedy mam większe szanse na zmieszczenie sie w tej kwocie. dlatego napisałem w rozbiciu na materiały i robotę, a to aby podać im ile masz do wydania to taki zarcik,.. bo nikt rozsądny nie mówi drugiej stronie ile chce wydać naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 07.09.2004 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 A czemu ma nie nosić miana domu chce tak mieć aby zamieszkać a jak już będe u siebie to miesiąc w miesiąc bede pewne rzeczy sobie wykańczać. Lepsze to niż mieszkanie na kupie ze staruszkami co nie ?? Może na początek bez marmurów i złotych klamek ale już u siebie spójrzcie z tej perspektywy. Dobrze wiem że nie musze mieć linoleum tylko wykorzystać inne materiały już mi podpowiedzieli co niektórzy na jaki mam zwrócić uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 07.09.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Należę do tych inwestorów, których obecnie wykańcza wykończeniówka domu. Jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się, żeby wcześniejsze plany finansowe pokrywały się z rzeczywistością. No ale widzę, że Ty wojtekn jesteś porządnie zaimpregnowany i spływają po Tobie kolejne zimne kubły wody, które wylewają na Ciebie Ci, którzy to już przeszli... Życzę Ci powodzenia w realizacji Twoich zamierzeń, mam Tylko jedną prośbę- jak już będzie po wszystkim to podziel się z nami Twoim doświadczeniem (dla "pokrzepienia serc" innych inwestorów) a nie zniknij z forum tak jak niejaki Marzyciel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 08.09.2004 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Dzięki za słowa otuchy ale nie to najwarzniejsze. Mam nadzieje że dam rade a wszytskimi etapami wykańczania będę się dzielił na bierząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 09.09.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Może jeszcze zdążę. Zrób jak proponuje Marty. jak masz już listę rzeczy, to do sklepów i spisz ile co kosztuje (i ile kosztuje to co ci się podoba). W domu sprawdź na co cię stać. listę podziel:1. łazienka: umywalka, muszla, itd. + 1000,002. kuchnia : .... +1000,003. przedpokój: ... + zapas4. pokój: ... + zapas5. piec + zapas6 inne: karnisze, pstryczki-elektryczki, firanki, żyrandole i inne jak wystarczy kasy to już. Jak kasy brakuje: to proponuję kredy, lub rezygnacja z jakiegoś etapu prac - nigdy taniej.Nigdy nie rób prowizorki. Lepiej w ogóle nie rób niż w połowie. Jak lubisz kafelki pod sufit, to nie kładź do połowy. Lepiej poczekaj rok i przez następne 10-15 lat (do remontu) będziesz miał tak jak chcesz, niż położysz mniej i będziesz przez te 10-15 lat się męczył. Tylko zrób dokładną listę rzeczy. PozdrawiamRysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 09.09.2004 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Dzięki za info. ale tak jak podpowiadasz mam zamiar zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.09.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Dzięki za info. ale tak jak podpowiadasz mam zamiar zrobić. Więc zrób to proszę wreszcie i może jako autor wątku zamkni ten temat.Niestety, ale w tej chwili jest to już tylko zwykłe "bicie piany" Pozdrawiam i sam wyłączam sie z tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 09.09.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 ble ble ble koniec gadania wojtek do roboty i dasz znac jak Ci poszło!!! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 09.09.2004 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Czemu ble ble może cos ktos jeszcze konstruktywnego mi podpowie jakiś poznaniak co i gdzie najlepiej kupować. Sam wykończenia w 5 minut nie skończe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.09.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 ... Moja odpowiedź brzmi - Dasz radę wykonać taki stan byś mógł postawić łóżko na kawałku podłogi (z linoleum jak ktoś Tobie poradził) i mieć na kawałku ściany pokrytym "kiepskimi" płytkami ścianie (taniej będzie lamperia) wodę obok wannę muszle i umywalkę. Zrobisz też szczątkowe inne instalacje oraz ogrzewanie. Zrobisz (kupisz) jeszcze kilka innych prac ... Ale zadam z kolei teraz ja pytanie. Czy to co powstanie w wyniku tych zabiegów będzie mogło nosić miano domu? Czy też raczej będzie to niedokończona inwestycja... Bardzo trafnie i szczerze. Nie ma się co oszukiwać. Jak za Wowką offtopic'uję temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 10.09.2004 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Więcej tutaj zagląda pesimistów niż optymistów. Wiem że trzeba patrzeć realnie ale czasami niemorzliwe staje się faktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 16.09.2004 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Co do wykończenia o którym tu mowa poszukuje dobrych hurtowni w Poznaniu i okolicach jak ktoś wie do których najlepiej się udać będe wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 16.09.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Jak tam Wojtekn działasz już? Kiedy się przeprowadzasz? U mnie się trochę przeciąga, ale myslę , że za miesiąc już będe u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 16.09.2004 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 No do przeprowadzki daleka droga cała wykończeniówka itp przedemną. Ale jestem nastawiony optymistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 28.09.2004 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Działania w toku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts