Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wartość desek dębowych po demontażu podłogi

az

Recommended Posts

Witam

Pytanie jaką ewentualnie mógłbym uzyskać cenę za deski z rozbiórki podłogi drewnianej?

Mam podłogę 20 m2 z desek dębowych 30mm, o różnej szerokości (10-20cm), i długościach (od 270 do 340cm). Deski ułożone na legarach 15 lat temu, są w stanie dobrym, niestety kilka jest uszkodzonych. Podłoga nie znajduje się w miejscu reprezentacyjnym, a znalezienie kogoś kto podłogę przełoży graniczy z cudem. Po demontażu zapewne okaże się, że trzeba na nowo robić pióro-wpust i uzupełnić braki. Dla mnie prościej więc będzie zastąpić ją czymś tańszym np. deskami dwuwarstwowymi na płycie osb...

Pewnie jakąś wartość mają ale badźmy realistami. Nikt ci tego nie kupi.

Co z tego że to dąb, jak widzisz po 15 latach nadaje ci do wyrzucenia, a 10 lat wytrzymuje byle jaki panel dziesięć razy tańszy i niestety lepiej wyglądający. Po kilku latach drewno sie rozsycha, pęcznieje i powstają szczeliny i wybrzuszenia... takie to już dobrodziejstwo czystego drzewa.

Pewnie jakąś wartość mają ale badźmy realistami. Nikt ci tego nie kupi.

Co z tego że to dąb, jak widzisz po 15 latach nadaje ci do wyrzucenia, a 10 lat wytrzymuje byle jaki panel dziesięć razy tańszy i niestety lepiej wyglądający. Po kilku latach drewno sie rozsycha, pęcznieje i powstają szczeliny i wybrzuszenia... takie to już dobrodziejstwo czystego drzewa.

Panie przestań pan głupoty opowiadać :) jeśli nie mamy o czymś pojęcia to lepiej milczeć

Kto ma deski ten ma szpary ;) Ja lubię, moja żona nie. Rodzinnie więc też mamy remis.

Nie chciałem jednak wywoływać dyskusji o przewadze jednego nad drugim. Po prostu zastanawiam się czy jestem w stanie odzyskam przynajmniej część z kwoty za nową podłogę. Tarcica to cena za m3 w granicach 1000 - 2000. Można z tego uzyskać podobno ok. 0,6 metra desek podłogowych = mniej więcej tyle ile mam na podłodze. Najczęściej jednak długość tarcicy to długości 120-200 cm, zazwyczaj jest to też drewno które będzie dalej schło.

Poj

taką ilość jaką ja widzę i oceniam, zniszczonych podłóg z laminatu, w wyniku wilgoci, rys, przetarć, braku podstawowych umiejętności montażysty, etc...

Dużo mniej jest problemów z deskami i parkietami z drewna. Przy tym oczywiście mają takie podłogi to czego brakuje laminatom, elegancję. Oczywiście i tutaj zdarzają się partacze...

Laminaty niestety przez łatwość montażu, układają ludzie nie mający wielkich wymagań od wiedzy związanej z prostą fizyką budowli. No i ten hałas...

Witam

Pytanie jaką ewentualnie mógłbym uzyskać cenę za deski z rozbiórki podłogi drewnianej?

Mam podłogę 20 m2 z desek dębowych 30mm, o różnej szerokości (10-20cm), i długościach (od 270 do 340cm). Deski ułożone na legarach 15 lat temu, są w stanie dobrym, niestety kilka jest uszkodzonych. Podłoga nie znajduje się w miejscu reprezentacyjnym, a znalezienie kogoś kto podłogę przełoży graniczy z cudem. Po demontażu zapewne okaże się, że trzeba na nowo robić pióro-wpust i uzupełnić braki. Dla mnie prościej więc będzie zastąpić ją czymś tańszym np. deskami dwuwarstwowymi na płycie osb...

Zostawiłbym te deski. Miedzy deskami stworzyłbym równe szpary. W te szpary wkleiłbym listewki z dębu, lub wypełniłbym trwale elastycznym wypełniaczem typu Sika flex istnieją tańsze innych producentów. Przed wypełnieniem wcisnąłbym sznur dylatacyjny, aby zaoszczędzić na materiale wypełniającym. To możesz zrobić sam. Jeżeli nie chcesz lub nie musisz cyklinować należy okleić szpary tak aby wypełnić się nie rozmazywał na deskach. Jeżeli będą cyklinowane nie musisz oklejać. Masz podłogę piękną i trwałą. Uszkodzenia można również naprawić. Szkoda. Wrzuć zdjęcia uszkodzeń i całej podłogi.

Zostawiłbym te deski. Miedzy deskami stworzyłbym równe szpary. W te szpary wkleiłbym listewki z dębu, lub wypełniłbym trwale elastycznym wypełniaczem typu Sika flex istnieją tańsze innych producentów. Przed wypełnieniem wcisnąłbym sznur dylatacyjny, aby zaoszczędzić na materiale wypełniającym. To możesz zrobić sam. Jeżeli nie chcesz lub nie musisz cyklinować należy okleić szpary tak aby wypełnić się nie rozmazywał na deskach. Jeżeli będą cyklinowane nie musisz oklejać. Masz podłogę piękną i trwałą. Uszkodzenia można również naprawić. Szkoda. Wrzuć zdjęcia uszkodzeń i całej podłogi.

Dzięki za dobre słowa. Niestety to są prace których raczej nikt wykonać nie chce, a może już nikt nie potrafi? :( Gdybym znalazł kogoś kto poza klejeniem nowych paneli, oraz cyklinowaniem i kitowaniem starych podłóg będzie potrafił to zrobić, z chęcią oddam do naprawy. Przyznaje jednak, że nie dziwię się. W czasie potrzebnym na przefrezowanie kilku metrów kwadratowych zapewne można ułożyć kilkadziesiąt metrów nowych paneli.

Jak napisałem dwie deski zepsułem sam, co wstyd się przyznać oznacza dokładnie, że mam frezarkę i ta odrobinę mi odjechała. Być może podejmę kolejną próbę, szersze frezowanie + wklejenia szerszej listwy, ewentualnie sika jeszcze czeka. Jeśli mi się nie uda, nie mam wiele do stracenia bo... Cena za demontaż zaproponowana przez firmę dla mnie wysoka. "Zarobię" na tych deskach już biorąc do ręki piłę tarczową.

Zdjęcia wrzucę choć mi trochę wstyd ;) Może przeceniłem własne siły, może za bardzo się spieszyłem itd.

Dla posiadających zaś szpary w deskach drewnianych rada, należy przywyknąć i nie kombinować. a jeśli kombinować to w sposób odwracalny. Podobno dobrze sprawdzają się się po prostu sznurki bawełniane lub jutowe o różnych grubościach ;)

Edytowane przez az