Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma zasobnik junkersa?

rogi

Recommended Posts

Ja mam 120 l i kocioł nastawiony na 12 kW (tylko !II) i NIGDY ciepłej wody

przy porannych ablucjach - 2 łazienki, żona i ja równocześnie - mi nie

brakło

Chyba że ktoś pod prysznicem stoi 15 min - aaa, to sorki :(

Normalnie 20 kW mocy starczy, żeby kocioł grzał wode do prysznica

przepływowo, jeśli tylko zasobnik ma tę moc dopuszczalną 20 albo i więcej kW - bo wtedy przy 20 kW woda w kotle zdąży się od razu nagrzewać w

zbiorniku i nie powinno się na nią czekać

Aha - to co mam to Vaillant Ecotec (kondensat, max 21 kW mocy, moc

zasobnika 20 kW)

pozdr - Krzysiek

Jeszcze sporo zalezy zalezy od temperatury wody w zasobniku. Ja u siebie mam ustawione 40 stopni ( zasobnik 120l) i starcza do wykąpania pod prysznicem calej rodziny, tzn 4 osób, a dzieci lubia sie pluskać. pod prysznicem zamontowana bateria z termoregulatorem . bez problemu mozna tez w tym samym czasie myc rece w umywalce i cieplej wody nie zabraknie. Mysle ze zasobnik 75l z temperatura 60stopni i bateriami z regulacja bedzie pelnił taka sama funkcje ja 120l z 40 stopniami. a tak naprawde wszystko zalezy od tego kto ile wody zuzywa podczas mycia.

Reszta instalacji to junkers 24kW + cyrkulacja cieplej wody

Przy malym zasobniku wystarczy wlasnie podniesc temp. np. do 60C i miec wiekszy zasob cieplej wody. Na wyjsciu zasobnika mozna wtedy dac mieszacz termostatyczny albo wszedzie zastosowac baterie termostatyczne. Dziwie sie ze chcesz kupic zasobnik Junkersa - przeciez polskie zasobniki sa ponad 2x tansze a jakosciowo bez zarzutu.

D.

Ale jak się nie trafi na taką okazję to lepiej kupić polski, po co przepłacać za Junkersa. Ja mam zasobnik z Galmetu i kocioł Junkersa. Za 200l zasobnik dałem 950 zł. Do tej ceny trzeba jeszcze doliczyć 180 zł za czujnik Junkersa do zasobnika.

A zasobnik im większy tym lepszy, ja mam 200l ustawione na 47C i jest OK. Przy ustawieniu 60C z cyrkulacją to można sobie czasami ręce poparzyć.