Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczny 3 - sugestie, dyskusje nad projektem

Recommended Posts

Maaszak, postępów niestety brak- utknęliśmy na papierologii:(

Plusem jest to, że mieliśmy czas przemyśleć pewne rozwiązania, np. okno w kuchni po kilku zmianach z oryginalnego na poziome ostatecznie zwyciężyło w wersji poziomej (jak u kaszpira), ponieważ brakowało mi blatów, a w miejsce mojej wymarzonej wyspy stanie jednak większy stół.

Ponieważ chcieliśmy rolety zewn., żeby nie podnosić kosztów budowy i uniknąć mostków term. przy ich montażu zmniejszylismy wysokość okien do ok.210cm (żałowałam, przyznaję, ale coś za coś).

Sufit zdecydowanie zostaje-w końcu- poza dużymi oknami. to nasz efekt WOW w tym prostym mieszkaniu ;) :D Nasz konstruktor poszukał oszczędności w innych miejscach (m.in. zmienił zazbrojoną jak bunkier zabudowę wnęki kuchennej na lekką; po przeliczeniu konstrukcji mamy trochę kolejnych oszczędności, więc z sufitem można zaszaleć).

Co do podłogówki, to będzie 100% jednak :) Zmieniliśmy zdanie, kiedy więcej poczytalismy.

Na koniec taka ciekawostka:) Fakt, że część ścian działowych u nas będzie cieńsza niż projekcie, przez co np. małe sypialnie powiększyły się o kilkadziesiąt cm, ale po wyrysowaniu projektu przez naszego architekta i przeliczeniu przez niego powierzchni wyszło nam, że "magicznie" dom powiększył się ze 108 do ok.115 m2... Po obrysie nic się nie zmieniło, na stronie biura są podane złe wymiary :/ Tak rzetelnie niektórzy podchodzą do swojej pracy.

• 1 year później...
  • 2 years później...