Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o izolację ścian

budolaik

Recommended Posts

Według tego co piszesz namalowałem takie obrazki:

1. ocieplenie1.png

2. ocieplenie2.png

I dokleję jeszcze wyniki obliczeń:

ocieplenie3.png

Możesz powiedzieć, co tu jest źle/czego brakuje etc?

I jeszcze jedno - gdybym zamiast wełny chciał zastosować styropian, to jak to powinno wyglądać jeśli chodzi o kolejne warstwy? Czy tak jak na rysunku poniżej?

ocieplenie4.png

I dlaczego w tym przypadku ocieplenie wełną mineralną jest lepsze niż styropianem?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez budolaik

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy takich parametrach jak na rysunku niżej:

ocieplenie7.png

program sugeruje mi wyrzucenie dylatacji, i jeśli to zrobię to wtedy spada "Drying reserve" (jak w ogóle rozumieć ten parametr?), natomiast pozostałe idą lekko "ku lepszemu":

ocieplenie8.png

Wyrzucać tę warstwę powietrza?

No i ponawiam pytanie z poprzedniego mojego postu dotyczące ocieplenia styropianem.

(...)

Trzeba się dobrze wczytać.. nie ma czego takiego jak krytyczna wilgotność powierzchni..

Powietrze i para wodna.. zachowują się tak...

Dla dociekliwych krótka ściąga jak od 2002 roku opracowano metodę wyliczania temperatury powierzchni przegród (również ścian) koniecznej do uniknięcia krytycznej wilgotności powierzchni. Aktualnie projektantów obowiązuje metoda z normy PN-EN ISO 13370:2008, ale pewnie nowelizacja Warunków Technicznych zmieni ją na nową wersję PN-EN ISO 13370:2012

W inny sposób nie można spełnić wymagań z § 322. 1. Rozwiązania materiałowo-konstrukcyjne zewnętrznych przegród budynku, warunki cieplno-

-wilgotnościowe, a także intensywność wymiany powietrza w pomieszczeniach, powinny uniemożliwiać powstanie zagrzybienia.

13788_1_m.jpg

13788_2_m.jpg

Ale przepisy wspominają o DWÓCH WYMAGANIACH !

1. Warunki techniczne dopuszczają kondensację międzywarstwową w okresie zimowym o ile struktura przegrody umożliwi wyparowanie kondensatu w okresie letnim.

2. Ale na powierzchni wewnętrznej przegród zewnętrznych i ich węzłów konstrukcyjnych nie może powstawać ryzyko zagrzybienia.

A więc może najwyższy czas zostawić te archiwalne metody analiz z lat 80-tych i 90-tych ...

ad 1... znam te radzieckie przepisy, które tolerują niewiedzę i partactwo.

ad 2. nie może powstać - a powstaje nagminnie - nawet jeśli jest 'zaprojektowane"

az2.jpg "nowe budownictwo" .. i zonk .. -5 na zewnątrz i 15,8 w kącie 2d.. w kącie 3d ..już będzie

gorzej .. około +12 st.. a to tylko -5 na zewnątrz..

A więc może najwyższy czas zostawić te archiwalne metody analiz z lat 80-tych i 90-tych .
to zostawiłem.. masz numeryczną analizę. 2d..

pozostaje tylko laboratorium.. lub sparzenie się złym detalem już po fakcie..

Czekać tylko kiedy będzie dostępna analiza 3d za free.. oczywiście dają 4.000 euro można mieć AnTherma ale.. na razie mnie nie stać ;)

tak samo wufi.. to już dobre 3 letnie auto;) łącznie.. a w wufi można zrobić "cuda" i obnażyć każdy mit..

703999bc9578.png trzeba tak .. bo nic widać.

• 4 months później...