Kominki Piotr Batura 21.01.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Zważywszy na fakt, że większość kominów budowanych jest źle (nawet tych w określonym celu, przez inwestorów wiedzących co i gdzie chcą do nich dziś podłączyć), lepiej nie budować. Komin systemowy nie potrzebuje specjalnych fundamentów, jeśli zastosujemy technologię lekką. Po kilku latach poglądy na umiejscowienie np kominka, mocno się zmieniają. Nie mając komina, możemy go wówczas postawić wszędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 22.01.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 W piątek miałem szkolenie z kominów systemowych i gość powiedział mi że wypuszczenie rury przez ścianę ma ten minus że para wodna z pieca w temperaturze poniżej - 15 stopni siada na elewacji zamarza i może przesadzić tynk oraz podbitke.(widział kilka takich przypadków)Jako rozwiązanie polecił mi zastosowanie komina izolowanego fi 20 oraz włożenie do niego rury stalowej a jak to ładnie ujął: jak chcesz dupe obetrzec tanio to wymuruj pion z pustaków wentylacyjnych i tam wstaw rurę.Z uwagi na fakt że komin załatwie po kosztach na 80 procent jednak będzie komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.01.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 W piątek miałem szkolenie z kominów systemowych i gość powiedział mi że wypuszczenie rury przez ścianę ma ten minus że para wodna z pieca w temperaturze poniżej - 15 stopni siada na elewacji zamarza i może przesadzić tynk oraz podbitke.(widział kilka takich przypadków) Jako rozwiązanie polecił mi zastosowanie komina izolowanego fi 20 oraz włożenie do niego rury stalowej a jak to ładnie ujął: jak chcesz dupe obetrzec tanio to wymuruj pion z pustaków wentylacyjnych i tam wstaw rurę. Z uwagi na fakt że komin załatwie po kosztach na 80 procent jednak będzie komin.Od ponad dziesięciu lat w ten sposób buduję, lub doradzam budować kominy do kominka. Pustak + stal 1.4404 (o,5 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 23.01.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Pustak + stal 1.4404 (o,5 mm). Czy w tym układzie nie trzeba izolowac rury stalowej wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 28.01.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja mam inne pytanie. Planuje ogrzewanie na propan jednak chciał bym mieć też komin pod ewentualny wungiel i jeden wentylacyjny w kotłowni. I teraz pytanie jak to najlepiej zrobić?Systemowy podwójny jeden pod kondensat drugi tradycyjny + wentylacjaczy pustak + stal - pod kondensat, jaki pod wegiel? + wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.01.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Pustak + stal 1.4404 (o,5 mm). Czy w tym układzie nie trzeba izolowac rury stalowej wełną?Nie ma takiej potrzeby jeśli komin w budynku. Powietrze będzie też izolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja mam inne pytanie. Planuje ogrzewanie na propan jednak chciał bym mieć też komin pod ewentualny wungiel i jeden wentylacyjny w kotłowni. I teraz pytanie jak to najlepiej zrobić? Systemowy podwójny jeden pod kondensat drugi tradycyjny + wentylacja czy pustak + stal - pod kondensat, jaki pod wegiel? + wentylacja Do węgla proponuję ceramikę izostatyczną. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.01.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja mam inne pytanie. Planuje ogrzewanie na propan jednak chciał bym mieć też komin pod ewentualny wungiel i jeden wentylacyjny w kotłowni. I teraz pytanie jak to najlepiej zrobić? Systemowy podwójny jeden pod kondensat drugi tradycyjny + wentylacja czy pustak + stal - pod kondensat, jaki pod wegiel? + wentylacja Buduj komin jak pisze Piotr, do którego wprowadzisz sam przewód spalinowy kotła kondensacyjnego. Jak Ci się odmieni wyciągniesz przewód spalinowy i podłączysz kocioł węglowy. Poczytaj też tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229171-kocio%C5%82-sta%C5%82opalny-i-gazowy-w-jednej-kot%C5%82owni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts