Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana systemu ogrzewania co i cwu z węglowego na jaki? proszę o pomoc w wyborze

280m

Recommended Posts

Po kurtce napisze o co chodzi.

Jako że mieszkam w Krakowie muszę zmienić sposób ogrzewania z węglowego na inny nie związany bezpośrednio z paliwami stałymi.

Budynek bliźniak stare budownictwo podpiwniczony parter, piętro, poddasze ale nie używane, ściany 45cm pustak pianowy i żużlowy okna nowe drzwi nowe. powierzchnia średnio po 120m2 każda kondygnacja chciałbym przy okazji modernizacji rozdzielić piętro osobno a parter z pralnią i garażem w piwnicy osobno.

Piętro po remoncie dość nie dawno podłogówka i kaloryfery pół na pół tam nie chce ruszać instalacji, parter do wymiany wszystko.

Obecnie jestem na ekogroszku no ale to nie ma znaczenia.

Proszę o poradę.

zeszły sezon niecałe 3,7tony a wcześniej ok. 4ton a jakie to ma znaczenie?

Dom potrzebuje ok. 20 - 23 000 kWh/rok. Kocioł ok. 20 kWh powinien dać radę. Koszty roczne ogrzewania ok. 4 500 - 5 000 zł. Kotłownia z kominem przez ścianę - 7 - 8 000 zł

Jaka PC i jakie koszty tu już niech się wypowiedzą fachowcy od pomp.

Solary samodzielnie nie dadzą rady, a do wspomagania i 3-4 osób bez ekonomicznego uzasadnienia. Chyba, że dofinansowanie pow. 60%.

dofinansowanie 80% albo 100% sąsiedzi biorą tak od 20 do nawet 40 tyś przy dużych domach średnio ok. 30tyś.dofinansowania to nie żadna tajemnica raporty są na stronie u.m.k. u kilku znajomych widziałem kocioł na gaz i pompę ciepła dodatkowo. no i chcę się zorientować co by wybrać.

dofinansowanie 80% albo 100% sąsiedzi biorą tak od 20 do nawet 40 tyś przy dużych domach średnio ok. 30tyś.dofinansowania to nie żadna tajemnica raporty są na stronie u.m.k. u kilku znajomych widziałem kocioł na gaz i pompę ciepła dodatkowo. no i chcę się zorientować co by wybrać.

Gaz napisałem. + jeszcze koszt przyłącza i instalacji gazowej wewnętrznej, pewnie z 5 000 zł jeśli gaz w drodze

PC nie jestem na tyle w temacie, aby by w miarę wiarygodnie się wypowiedzieć.

Jeśli solary wyjdą gratis do gazu lub PC to pewnie, że brać.

gaz mam w domu kotłownie też i w kotłowni gaz też kominów pod dostatkiem ogólnie na przyszły piec gazowy mam trzy lokalizacje przy trzech kominach i wszędzie tam mam gaz i wentylacje. chodzi mi np. jaki piec gazowy jeżeli bym np. podzielił i zrobił osobno dla pietra i osobno dla parteru i części piwnic. i czy takie rozwiązanie się w ogóle opłaca?

ok. a co będzie lepsze jako uzupełnienie solary czy pompa ciepła ?

PC lub gaz jako główne, a solary jako uzupełnienie, jeśli fundusz sfinansuje..

Cenę kotłowni gazowej podałem, nie potrafię natomiast powiedzieć jakiej mocy PC będzie wystarczające.

Z gazem jest o tyle łatwiej, że nawet jak się przestrzelisz w górę z mocą kotła o 30% tragedii nie będzie. Ani w cenie, ani w kosztach eksploatacji

Z PC trochę gorzej, bo cena pompy o mocy 7-9 kW nie jest zbliżona do ceny pompy 15 kW.

Bez dokładnego policzenia zapotrzebowania na ciepło nikt nie odpowie.

pytam bo sąsiad ma np. piec na gaz i pc do cwu

Spróbujmy podsumować teorię z braku danych

- koszt kotłowni gazowej ze zbiornikiem i montażem ca 7- 8 000 zł, 1 kWh - ok. 23 gr

- koszt PC PW ca 30 000 zł /12 lub więcej kW ?/. 1 kWh - ok. 12 - 15 gr, ale przy założeniu pracy w taryfie G12. Przy G11 podobnie do gazu ziemnego.

Zalety gazu.

Stały koszt uzyskania kWh niezależny od pory dnia, brak buforów, możliwa kuchnia na gaz. Jeśli okaże się, że potrzeba w grzejnikach 60 st by dogrzać dom, z kotła gazowego uzyskasz taka temperaturę praktycznie bez utraty sprawności, niższa cena kotłowni.

Zalety PC.

Niższa cena uzyskania kWh.

To co jest zaletą kotła gazowego jest wadą PC i na odwrót.

Jeśli uzyskasz 100% lub niewiele mniej dofinansowania do PC to bym się nie zastanawiał. Jeśli np. 50% to trzeba zakasać rękawy i dobrze wszystko policzyć.

Problem w tym jakiej mocy PC jest potrzebna i jaki jej koszt. To musi ktoś dokładnie policzyć, by w razie większych mrozów nie wpędzić się w kłopoty.

Niestety nie znasz też poziomu dofinansowania.

Dublowanie systemów nie znajduje ekonomicznego uzasadnienia, chyba ze wszystko będziesz miał gratis.

u znajomych to jest piec gazowy i do cwu pompa ciepła taka co to zasysa rurom powietrze z zewnątrz i drugą je oddaje. i tu myślę czy właśnie taką pompę czy solary na dachu? właśnie do cwu bo pompę ciepła żeby cały dom ogrzać i wymienić instalacje to chyba nie starczy dofinansowania.

Cały czas powtarzam.

Nie znasz poziomu dofinansowania.

Jeśli solary, czy PC do CWU sfinansuje fundusz to brać.

W przypadku PC do CWU ma ona sens jeśli zdecydujesz się na taryfę G12 lub G12W, w G11 koszt kWh jest podobny do uzyskania z gazu.

Przejście na zmienna taryfę ma sens jeśli w tańszej wykorzystasz min. 40%. Wykorzystasz?

Jeśli zostaniesz w G11 to po co komplikować system grzewczy.

To trzeba policzyć

Zauważ też, że zimą kocioł gazowy i tak pracuje. Z dużym prawdopodobieństwem w tej samej taryfie /wiec nic nie zyskasz/ i tak samo będzie wymagał przeglądów.

Przy 3 osobach w domu przyjmuje się zapotrzebowanie na CWU na poziomie 3 000 kWh, a na ogrzanie domu potrzebujesz min. 20 000 kWh. Widzisz proporcje?

----

Najtańsza PC do CWU ma sens gdybyś korzystał z kotła na węgiel, bo to wygoda i sprawność kotła na paliwo stale pracującego tylko na potrzeby CWU jest niska.

Wówczas jest szansa, że inwestycja się zwróci, a wygoda nie ma ceny.