łojniewiem 16.11.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Pewnie nie zwróciłbym uwagi na to (ponieważ się nie znam), ale po śledzeniu forum i pobieżnym zaznajomieniu się z tematem, coś mi nie pasuje co do obliczeń OZC. W projekcie znalazłem takie informacje: Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową dla ogrzewania i wentylacji Q H, nd = 3027 kWh/rok Roczna energia do przygotowania CWU Q w, nd = 3081 kWh/rok A następnie jest coś takiego: Tabela zbiorcza wyników Ep i Ek, na ogrzewanie i wentylację Q k,h = 4154 kWh/rok (3504 gaz 650 kominek) Q p,h = 4433 kWh/rok (4303 gaz 130 kominek) a nagle na CWU Q k,h = 6042 kWh/rok Q p,h = 6813 kWh/rok i własnie to jest dla mnie dziwne, ponieważ finalnie w zużyciu paliwa podane jest - 351 m3/rok gazu dla ogrzewania i wentylacji - 606 m3/rok gazu dla przygotowania ciepłej wody Z informacji wyczytanych z forum i różnych kalkulatorów, wychodzi mi, że 600 m3/rok dla CWU to co najmniej 7-osobowa rodzina a u mnie jest 2+1 Albo coś poplątałem, albo OZC w tym przypadku jest źle wykonane. Mogę poprosić o fachową poradę? Z góry dziękuję Edytowane 16 Listopada 2016 przez łojniewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.11.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Dla CWU przyjęto chyba szereg niekorzystnych współczynników, podnoszących ostateczną wartość.Dla rodziny 2+1 bez przesadnego oszczędzania wody (brak wanny, 4 prysznice dziennie) w rzeczywistości wychodzi około 350m3 gazu rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Pewnie nie zwróciłbym uwagi na to (ponieważ się nie znam), ale po śledzeniu forum i pobieżnym zaznajomieniu się z tematem, coś mi nie pasuje co do obliczeń OZC. W projekcie znalazłem takie informacje: Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową dla ogrzewania i wentylacji Q H, nd = 3027 kWh/rok Roczna energia do przygotowania CWU Q w, nd = 3081 kWh/rok A następnie jest coś takiego: Tabela zbiorcza wyników Ep i Ek, na ogrzewanie i wentylację Q k,h = 4154 kWh/rok (3504 gaz 650 kominek) Q p,h = 4433 kWh/rok (4303 gaz 130 kominek) a nagle na CWU Q k,h = 6042 kWh/rok Q p,h = 6813 kWh/rok i własnie to jest dla mnie dziwne, ponieważ finalnie w zużyciu paliwa podane jest - 351 m3/rok gazu dla ogrzewania i wentylacji - 606 m3/rok gazu dla przygotowania ciepłej wody Z informacji wyczytanych z forum i różnych kalkulatorów, wychodzi mi, że 600 m3/rok dla CWU to co najmniej 7-osobowa rodzina a u mnie jest 2+1 Albo coś poplątałem, albo OZC w tym przypadku jest źle wykonane. Mogę poprosić o fachową poradę? Z góry dziękuję To nie ozc tylko albo charakterystyka enregetyczna budynku albo swiadectwo charakterystyki energetycznej budynku (te dwa opracowania to nie to samo) 606 m3 gazu nie zapewni cwu dla 7 osobowej rodziny a tak mniej wiecej 5 osobowej. Podejrzewam ze ozc jako takiego nie masz. To co jest w dokumencie sporządzonym przez audytora jest jego słodką tajemnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 16.11.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Kurcze, chyba masz rację asolt, rozdział jest nazwany Charakterystyka Energetyczna a kolejny ma nazwę Środowiskowa Analiza Optymalizacyjno-Porównawcza, a ja myślałem, że to tak zwane OZC. A ma to jakąkolwiek wartość w takim razie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.11.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Na tyle, na ile ktoś się przyłożył A ponieważ nie wiadomo kto i wg jakiego schematu liczył - to nie bardzo. Czy w obliczeniach uwzględniona została TWOJA strefa klimatyczna, czy uzglądnione zostało położenie TWOJEGO domu względem stron świata ? Jeśli nie, to jest o tylko bardzo poglądowe. Ale z drugiej strony, jaka różnica, czy rocznie zużyjesz 50m3 gazu więcej, czy mniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 16.11.2016 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Widzę, że strefa klimatyczna i położenie budynku jest uwzględnione. Swoją drogą działka jest fajna, bo front (wejście, kuchnia, spiżarnia, pom. gospodarcze na piec CO i 1 sypialnia) jest idealnie od północ, reszta - salon, 2 sypialnie, jadalnia na południe i południowy zachód. I jeśli ma to być różnica 50-100m3, to tak na prawdę nie ma znaczenia. Zastanowiło mnie jedynie tak duże zużycie wody dla 3 osób. Stąd pytanie. Zacząłem poniekąd rozumieć to wszystko i pojawiają się pytania Edytowane 16 Listopada 2016 przez łojniewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Kurcze, chyba masz rację asolt, rozdział jest nazwany Charakterystyka Energetyczna a kolejny ma nazwę Środowiskowa Analiza Optymalizacyjno-Porównawcza, a ja myślałem, że to tak zwane OZC. A ma to jakąkolwiek wartość w takim razie??? Ma wartosc papieru na którym zostało wydrukowane, a ponadto bez niego nie byloby PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 16.11.2016 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 W takim razie to nie jest dobra informacja, jeśli to są ustalenia z "sufitu", bo na podstawie tego dokumentu dobieram m.in. piec CO o określonej mocy itp. ;/ Jeśli różnica będzie nieznaczna, od wartości właściwych, to jakoś będzie, ale nie chodzi o to, żeby jakoś było... Zmartwiło mnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 16.11.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Jaki jest koszt fachowego wykonania OZC dla mojego budynku? Wolnostojący, parterowy, pow. ok. 130m2. Nie wiem jakie jeszcze informacje potrzebne. Nie chcę żeby jakoś to było, tylko żeby było solidnie. Kurcze...;/ Chętnie zlecę Edytowane 17 Listopada 2016 przez łojniewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 18.11.2016 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Nie ma chętnej osoby??? Szukam kogoś do wykonania OZC wraz z projektem ogrzewania podłogowego w całym domu (obecnie w projekcie domu jest mieszane z grzejnikami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 18.11.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 606 m3 gazu nie zapewni cwu dla 7 osobowej rodziny a tak mniej wiecej 5 osobowej. Dokładnie tak - u mnie 5 osób i gazu na CWU i gotowanie ok 600m3 na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ma wartosc papieru na którym zostało wydrukowane, a ponadto bez niego nie byloby PNB Ma taką wartość ile zapłacił zamawiający dane OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.11.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ma taką wartość ile zapłacił zamawiający dane OZE. Chodziło o wartosc merytoryczną a nie finansową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 18.11.2016 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Ma taką wartość ile zapłacił zamawiający dane OZE. Zbędna małostkowa złośliwość Tym bardziej, że to quasi ozc stanowi integralną część projektu budowlanego, bez dodatkowej zapłaty. Wracając do tematu, przy 2+1 zużycie gazu na CWU jak widzę po waszych komentarzach, powinno oscylować w granicach 350 m3, czyli znacznie mniej aniżeli wynika z wyliczeń w projekcie. Edytowane 18 Listopada 2016 przez łojniewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.11.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Zbędna małostkowa złośliwość Tym bardziej, że to quasi ozc stanowi integralną część projektu budowlanego, bez dodatkowej zapłaty. Wracając do tematu, przy 2+1 zużycie gazu na CWU jak widzę po waszych komentarzach, powinno oscylować w granicach 350 m3, czyli znacznie mniej aniżeli wynika z wyliczeń w projekcie. Odpowiedź była do asolt Nic w życiu nie jest za darmo więc ozc też nie jest za darmo. To że stanowi część dokumentacji PB nie znaczy że jest za darmo. Za OZC płaci inwestor - pośrednio lub bezpośrednio. Jeżeli projektant sam nie wykonuje ozc to musi komuś zlecić i musi mu zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.11.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Odpowiedź była do asolt Nic w życiu nie jest za darmo więc ozc też nie jest za darmo. To że stanowi część dokumentacji PB nie znaczy że jest za darmo. Za OZC płaci inwestor - pośrednio lub bezpośrednio. Jeżeli projektant sam nie wykonuje ozc to musi komuś zlecić i musi mu zapłacić. To jest oczywiste, lojniewiem pytał o wartosc merytoryczną, a przynajmniej tak to zrozumiałem i do tego sie odniosłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts