Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urwany zawias. Spawać? A może klej?

Recommended Posts

Witam!

Założyłem konto na forum z uwagi na usterkę kttóra mi się przytrafiła i przed wezwaniem specjalisty chciałbym się zorientowac w rozwiązaniach jakie mogę zastosować.

Aczkolwiek kupiłem mieszkanie i zaczynam remont więc zapewnę będę miał więcej pytań niż to jedno. Czyżby ściągnęło mnie tu przeznaczenie?

Na koniec wstępu i przywitania chcę abyście wiedzieli że jestem kompletnie nie techniczny, nie mam doświadczenia na budowach czy w remontach, a moją rączka nie jest złota, a zardzewiała. Mam jedynie nie wielkie doświadczenie w kładzeniu przewodów, głównie internetowych. Jak już wszystko wyjaśniłem to mogę przejść do sedna. Nie wielkie doświadczenie w kładzeniu, głównie internetowych.

SEDNO:

Połamałem zawias przy metalowej ościeżnicy. Ułamały się spawy i zawias jest niestabilny. Na pierwszy rzut oka pomyślałem, nie ma wyjścia trzeba spawać. Aczkolwiek nigdy spawarki nie widziałem na własne oczy, ani nie znam nikogo kto mógłby taką posiadać. Obiło mi się jednak o uszy że technologia XXI wieku jest w stanie wytworzyć klej na tyle mocny że mógłby taki zawias z drzwiami utrzymać. Jestem dosyć sceptyczny do tego pomysłu, jednak daje mu szansę ze względu na fakt że byłbym w stanie przykleić to sam i prawdopodobnie było by szybciej, prościej i taniej.

Dołączam zdjęcia poglądowe:

WP_20161115_20_40_54_Pro.jpg

WP_20161115_20_41_03_Pro.jpg

WP_20161115_20_41_09_Pro.jpg

WP_20161115_20_41_14_Pro.jpg

Faktycznie wygląda na prostszy w użyciu. Z tego co czytam powinien bez problemu utrzymać drzwi od łazienki przez kilka lat i jest bardzo tani. Dzięki wielkie za pomoc. Zanim go kupie poczekam jeszcze dzień, może ktoś się dodatkowo wypowie jestem jednak prawie pewny że ten w zupełności wystarczy.

Nie wiedziałem czy poxipol jest do metalu i na tyle mocny żeby utrzymać drzwi. Sądziłem że to musi być jakiś bardziej profesjonalny klej. A co do skrzydła to muszę nowe zorganizować bo mi się rozdwoiło u góry po czym ktoś je zostawił na cały tydzień na balkonie w deszczowe dni.

Jest to zawias dolny a nie środkowy więc polecałbym Ci jednak spawanie, bo będzie spoczywać na nim ciężar całego skrzydła. Kleje w XXI wieku mogą zdziałać cuda ale jednak spawanie to spawanie i spoi materiał na trwałe. Klej tylko (lub aż) unieruchomi go w danym miejscu.

---------------------

Lub zrób to co pisze Kolega wyżej.

Jest to zawias dolny a nie środkowy więc polecałbym Ci jednak spawanie, bo będzie spoczywać na nim ciężar całego skrzydła. Kleje w XXI wieku mogą zdziałać cuda ale jednak spawanie to spawanie i spoi materiał na trwałe. Klej tylko (lub aż) unieruchomi go w danym miejscu.

---------------------

Lub zrób to co pisze Kolega wyżej.

Najchętniej bym to posiadał, ale w obecnym czasie nie mogę sobie na to pozwolić. Za duże przedsięwzięcie, nie znam żadnego spawacza, a przyklejania zawiasy to tylko moment. Jak wytrzyma pół roku to będzie ok.

Dodatkowo postaram się ustawić ciężar na górnym zawiasie o ile to możliwe i mam nadzieję że jakoś to będzie. A jak skończę remont nowego mieszkania to może do tego wrócę.

Jak wrócisz później to każdy odprysk ze spawarki (jeśli będzie to popularne MMA) pozostawi Ci wypalenie na ścianie czy płytkach. Twoja sprawa jak to załatwisz - ja podaję to co będzie najskuteczniejsze na dłużej. A co do ciężaru, to nie da się tego tak ustawić aby drzwi opierały się tylko na górnym zawiasie, bo będą źle pracowały. Klej też coś wytrzyma ale to nie będzie na pewno to samo co spawanie.

Brednie!

Są miejsca, gdzie wytrzyma więcej jak spaw!

I - nie mylcie epoxydu z "klejem".

Tu trzeba rozrobić odpowiednią porcję.

Napchać w tę dziurę tyle, ile wlezie - do wypełnienia.

Wcisnąć zawias na miejsce, najlepiej z założonym na niego skrzydłem drzwi.

Skrzydło wypionować, podeprzeć/zablokować.

Naddatki wypchnięte ze szczelin wytrzeć.

Czekać dobę...

Potem można na tych drzwiach "jeździć". Nawet w kilka osób.

:lol:

Adam M.

Brednie!

Są miejsca, gdzie wytrzyma więcej jak spaw!

I - nie mylcie epoxydu z "klejem".

Tu trzeba rozrobić odpowiednią porcję.

Napchać w tę dziurę tyle, ile wlezie - do wypełnienia.

Wcisnąć zawias na miejsce, najlepiej z założonym na niego skrzydłem drzwi.

Skrzydło wypionować, podeprzeć/zablokować.

Naddatki wypchnięte ze szczelin wytrzeć.

Czekać dobę...

Potem można na tych drzwiach "jeździć". Nawet w kilka osób.

:lol:

Adam M.

Czy link który podał Firewall będzie ok, czy jednak mam kupić to co ja znalazłem na allegro? Bo teraz to już się pogubiłem.

Oba dobre, ale ilości gówniate.

No i cena za te ilości... bandycka.

Poszukaj drobnego piasku.

MUSI być SUCHY!!!

Jak nie jest - dosusz na jakiej patelni.

Kup to co Ty linkowałeś, jest rzadkie.

Wyciśnij dodaj tego SUCHEGO piasku i zapchaj tę dziurę.

Wciśnij zawias a potem poczekaj.

Masz wątpliwości - zrób sobie tego tak 1cm3 i przyklej jakiego gwoździa do jakiej cegły.

Minie doba, zobaczysz co wyszło.

Powtórzysz eksperyment z drzwiami.

Adam M.

Bredzisz Adamie. Do czego on to ma przykleić? Wiesz jak wchodzi ten zawias w ościeżnicę? Jak ma napchać tam epoksydu? Jak oczyścić powierzchnię klejenia.

Nienawidzę takiej partaniny i tępię ją jak mogę. Takie partyzantki polecać to dla mnie strach. Obym się mylił, ale to że będzie mógł powiesić choćby 20kg na skrzydle to będzie wyczyn. Wyraziłem swoją opinię i dalej nie chcę ciągnąć tematu. Ot będę się upierał przy mojej opinii na temat spawania.

No to idź Mu to pospawaj i kończymy temat.

Małą masz wyobraźnię jak tu czytam skoro pytasz - JAK, a tam dziura jak w ... stodole wierzeje.

No i... kompletnie nie znasz epoksydów a drzwi, no, myślę, że widziałeś.

Rozumiem, że jak czego nie znasz - od razu tego nienawidzisz.

Adam M.

Ogólnie temat ogarnął ktoś przede mną. (Nie było to u mnie w mieszkaniu) Chciałem to zrobić dobrze użyć jakiegoś kleju, epoksydu, załatwić nowe drzwi. Żeby było ładnie i solidnie.

Okazało się że to co się rozeszło na górze drzwi ktoś pozbijał gwoździami, a zawias po prostu wsadził do tej dziury i powiesił skrzydło.

Podobno działa, tylko że drzwi trzeba dobrze 'ciepnąć' żeby się zamknęły, tak samo jak ten temat. Do zamknięcia.

Dzięki wszystkim za pomoc.