Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

korek na schody

trufelka

Recommended Posts

Cześć, muszę wybrać materiał na obłożenie wewnętrznych schodów betonowych. W grę wchodzi raczej drewno ale zastanawiałam się nad korkiem podlogowym. Wzory są przeróżne. Wyobrażam to sobie tak ze to jest miękki łatwy w obróbce materiał i ze moglibyśmy obłożyć nim schody sami (jeszcze nie wiem czy tylko stopnie czy też podstopnice). Niestety nigdzie nie znalazłam choćby opisu takiego rozwiązania i nie wiem czy korek w ogóle nadaje się na schody? Dla mnie byłoby to fajne rozwiązanie : Cieple, ciche schody, bezpiecznie bo niezbyt śliskie, a wzorów jest dużo. Czy ktoś z Was tego próbował? Jesli tak to jak zabezpieczyć krawędzie w sensie łączenie stopnia z podstopnicą ( pewnie jak to poprostu skleimy to będzie się kruszyć ten brzeg ale nie miałam takiego korka nawet w ręce wiec nie wiem jak bardzo twarde to jest)

Pozdrawiam i liczę na Wasze podpowiedzi.

kurcze... sama chciałabym wiedzieć czy to się nadaje :)

świetny pomysł z tym korkiem, tylko czy to nie bedzie zaraz odchodzilo? i jak ze ścieraniem? przecież korek jest kruchy i miękki i krawędzie będą zaraz "wydziobane" ;( chyba zeby zastosować jakąś listwę drewnianą do zabezpieczenia brzegu?

według mnie to po obłożeniu trzeba by to jeszcze zabezpieczyć jakimś lakierem i to nie jeden raz :)

Widziałem u kogoś korek na stopnicach. Krawędzie miał zabezpieczone czymś twardym (jakby HDF, ale nie spytałem co to); całość wyglądała podobnie jak na tym zdjęciu wyżej, tylko korek był innego typu - barwiony na biało i z nieregularną strukturą. Dom był nowy, więc ciężko ocenić jak wygląda trwałość takiego rozwiązania. Patrząc, jak się u mnie po paru latach wytarły się schody obłożone dębem (lakier był trochę za słaby), miałbym obawy.