Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gęstsze ogrzewanie podłogowe czy grzejniki kanałowe?

kamil.szymczak

Recommended Posts

Witam, modne są teraz duże przeszklenia zwłaszcza w pokoju dziennym - drzwi tarasowe HS. Zazwyczaj są one od podłogi pod sam sufit a szerokość sięga nawet i 6 metrów, mam pytanie czy lepiej wtedy zagęścić podłogówkę na odcinku ok 1-2m od okna czy zastosować grzejniki kanałowe? Mowa o ogrzewaniu niskotemperaturowym. Grzejniki kanałowe są drogie przy rurach pex.

Witam, modne są teraz duże przeszklenia zwłaszcza w pokoju dziennym - drzwi tarasowe HS. Zazwyczaj są one od podłogi pod sam sufit a szerokość sięga nawet i 6 metrów, mam pytanie czy lepiej wtedy zagęścić podłogówkę na odcinku ok 1-2m od okna czy zastosować grzejniki kanałowe? Mowa o ogrzewaniu niskotemperaturowym. Grzejniki kanałowe są drogie przy rurach pex.

Jak chcesz zagescic przy oknie, jezeli na całym pomieszczeniu bedzie rozstaw 10 cm, a taki moze byc bo przy duzych przeszkleniach są stosunkowo duze straty na m2?

To co proponujesz? Bo grzejniki kanałowe przy niskiej temp zasilania też za wiele ciepła nie dają.

Najpierw trzeba zacząc od obliczen na ile grzejnik podłogowy da radę, moze sie okazac ze przy rozstawie 10 cm i odpowiedniej Tz mocy będzie wystraczajaco, jezeli nie to stosowanie grzejnika kanałowego zasilanego czynnikiem o tej samej Tz co podłogówka mija sie z celem i wtedy trzeba taki grzejnik zasilic Tz wyzsza nic Tz podłogówki. Taka sytuacja będzie wystepowała sporadycznie przy okreslonej temp zewnętrznej. Co zastosowac? to jest uzaleznione o zródła ciepła.

ja proponuję nie robić HS bo są nieszczelne, przynajmniej te które mam na profilach SALAMENDER - jestem niezadowolony wieje z nich wiatr.

Przy dużych oknach wystarczy moim zdaniem podłogowe - zbyt duża komplikacja z grzejnikami kanałowymi. U mnie przy oknie 5m2 zwykle grzanie podłogi daje rade