Darek21 17.11.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Cześć, Szukam pomocy, bo już trochę nie wiem do kogo się zwrócić. Mieszkam w 100-letniej kamienicy, 2 pokoje, przedpokój, kuchnia i łazienka. W kuchni są dwa kominy wentylacyjne, jeden nad piecem gazowym, który jest w kuchni, ale jest za dodatkową ścianą (takie niepełne pomieszczenie wydzielone z kuchni właśnie na piec) i ten komin działa prawidłowo, tzn. wyciąga powietrze. Natomiast drugi komin na przeciwległej ścianie wdmuchuje powietrze. I dzieje się to nawet przy uchylonym oknie. Więcej kominów w mieszkaniu nie ma. Był kominiarz, stwierdził, że komin jest drożny i że trzeba zamontować nawiewniki, to rozwiąże problem. No i przyszedł pan, zamontował nawiewniki i na moje oko nic się nie zmieniło, z komina dalej ciągnie. Różnica jest taka, że z tych nawiewników też ciągnie (są w sumie 3 - po 1 w pokojach i kuchni). I teraz co mogę jeszcze zrobić? Czy jest jakaś szansa na odwrócenie ciągu wstecznego? Zimą to jest bardzo dokuczliwe, bo w kuchni jest dużo chłodniej niż w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 18.11.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Cześć, Szukam pomocy, bo już trochę nie wiem do kogo się zwrócić. Mieszkam w 100-letniej kamienicy, 2 pokoje, przedpokój, kuchnia i łazienka. W kuchni są dwa kominy wentylacyjne, jeden nad piecem gazowym, który jest w kuchni, ale jest za dodatkową ścianą (takie niepełne pomieszczenie wydzielone z kuchni właśnie na piec) i ten komin działa prawidłowo, tzn. wyciąga powietrze. Natomiast drugi komin na przeciwległej ścianie wdmuchuje powietrze. I dzieje się to nawet przy uchylonym oknie. Więcej kominów w mieszkaniu nie ma. Był kominiarz, stwierdził, że komin jest drożny i że trzeba zamontować nawiewniki, to rozwiąże problem. No i przyszedł pan, zamontował nawiewniki i na moje oko nic się nie zmieniło, z komina dalej ciągnie. Różnica jest taka, że z tych nawiewników też ciągnie (są w sumie 3 - po 1 w pokojach i kuchni). I teraz co mogę jeszcze zrobić? Czy jest jakaś szansa na odwrócenie ciągu wstecznego? Zimą to jest bardzo dokuczliwe, bo w kuchni jest dużo chłodniej niż w innych pomieszczeniach. Masz w mieszkaniu dwa kominy usytuowane w kuchni ? A w łazience nie masz komina? Duży ciąg w jednym z kominów w tej kuchni powoduje że powietrze musi jakąś dziura wpadac do mieszkania, wiec najprościej drugim kominem, mimo tych nawiewników. Kominiarz nie zakwestionował 2 kominów w kuchni ? Jesli w łazience nie ma komina to ja zlikwidowałby jeden komin w kuchni zatykając go na próbę i poobserwował cyrkulację powietrza. Edytowane 18 Listopada 2016 przez bartus01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.11.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 A jaki przekrój masz w tym kominie gdzie jest piec ? Ja też z tym walczyłem przez długi okres czasu i się okazało, że ciąg w kominie w kuchni był tak duży że nawet otwarcie okien czasem nie pomagało, nie mówiąc już o nawiewnikach. Być może u Ciebie jest to samo. Ja ograniczyłem po prostu przekrój kratki kuchennej do wymiarów takich aż ciąg prawidłowy wrócił. Nadal wydatek i ciąg jest na tyle duży że spokojnie wentyluje kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek21 23.01.2017 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Okazało się, że sąsiad otworzył sobie komin w piwnicy, przy okazji otwierając w niej na stałe okno i wietrzył sobie kominem piwnicę. Przy okazji odwrócił ciąg i powietrze krążyło z góry do dołu. Komin od spodu został zatkany i ciąg wsteczny został pokonany. Ale 3 lata chłodzenia mieszkania i szukania kolejnych rozwiązań za mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts