Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kilka pytań odnośnie podłogi na legarach

luks420

Recommended Posts

Witam. Chcę zrobić parę pokoi sypialnych na poddaszu. Aby nie obciążać stropu wylewką myślałem o położeniu legarów, później 18mm osb i panele. strop niestety ma spad i mam kilka pytań odnośnie wypoziomowania go. Przedstawię Wam moją "wizję" i proszę o ocenę poprawności takiego wykonania. A więc:

1)na istniejącą posadzkę kładę folie paroizolacyjną. zakładka 30cm, sklejana taśmą. Jako izolacja między legarami muszę dać styropian. Rozstaw legarów przy 18mm osb to 45-50cm

1) Legar ma mieć 4m długości. Przy ścianie kładę go na istniejącej posadzce, a na drugim końcu daję 4cm klina aby legar był w poziomie. Przykręcam legar za pomocą kątowników budowlanych i daję dodatkowe kliny pod środkową część legara aby nie wisiał w powietrzu.

Pytania:

-co ile dawać kątowniki budowlane ?

-jaka powinna być wysokość legara aby na tych 4m był stabilny ?

-czy ewentualnie zamiast jednego kawałka 4m mogę dać 2x2m lub 4x1m ? (po taniości mogę dostać takie kawałki jako odpad)

2)na legary chce dać jakiś filc aby uniknąć skrzypienia i potem płyta OSB z dylatacją od ściany 1-2cm i 3-4mm między łączeniami płyt.

Wylej bardzo lekki perlitobeton pod nierówności stropu, legar będzie dzięki temu leżał i obciążenie będzie odpowiednie.

Celuj w w 50cm odstępu między legarami 10cm wysokimi i wełna akustyczna pomiedzy nimi w płytach.Wyrównaj powierzchnię stropu perlitem. Zwykły styropian nie zadziałą jako izolacja akustyczna ;)

Tnij paski filcu nieco szersze niż legary i umocuj np. zszywkami na nim.

Kątowniki powinny wtedy wystarczyć 2- po przeciwnych stronach, ale nie przy samym końcu legara

Łączenie legarów to wątpliwa sprawa, Potrzebna równa powierzchnia(patrz wyżej i dodatkowe kątowniki+ jakis łacznik ciesielski też może się przydać

Ja podszedłem do tematu położenia legarów nieco inaczej.

Legary 6 cm szerokie x 10 cm wysokie co 60 cm.

Pod spód przymocowane taśmy samoprzylepne wygłuszające (takie jak pod wygłuszenia ścianek z profili pod karton-gips) - ale filc mocowany zszywkami równie dobry a może i lepszy.

Wypoziomowanie, podklinowanie legarów, i przykręcenie wkrętami do stropu.

Łby wkrętów muszą być wpuszczone w legar a pod nie podłożone podkładki z neoprenem w celu wygłuszenia (takie jak do mocowania wkrętów do blach dachowych).

Szczeliny pomiędzy stropem a legarem wypełnione zaprawą/klejem cementowym.

Wypełnienie zaprawą można wykonać przed położeniem legara , jeśli wcześniej mamy wszytko przygotowanie (kliny, otwory), wtapiamy legar na świeżą zaprawe i przykręcamy we wcześniej wykonane otwory.

W tej metodzie nie ma potrzeby nadlewać cały strop perlitobetonem.

Gość Konto usunięte_1*
ja z podłożem nie mam problemów bo to poniemiecka robota więc jak tam by się znalazł 1 milimetr nierówności to bym się zdziwił , dlatego myślałem aby filc lub coś podobnego dać pod legary ale z tym mocowaniem legarów na wkręty i leciutko zaprawy to chyba lepszy pomysł a sam filc na legar

dziekuje za wszystkie odpowiedzi. najpierw legar poloze na swiezym perlicie przykrecajac go do 2 katownikow. mam jeszcze kilka pytan

1.katowniki dawac jakies 70 cm od koncow legara ?

2.jaka grubosc katownika zeby sie nie wyginaly ?

3. mam dawac jakas folie pod sam legar aby nie mial kontaktu bezposrednio z zaprawa?

4. musze tez jakos wykorzystac moj styropian ktory wczesniej kupilem pod wylewke. Czy moge polozyc 5 cm welne na strop, a pozniej styropian ktory bedzie tez pewna izolacja od pylkow z welny ?