luks420 17.11.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Witam. Chcę zrobić parę pokoi sypialnych na poddaszu. Aby nie obciążać stropu wylewką myślałem o położeniu legarów, później 18mm osb i panele. strop niestety ma spad i mam kilka pytań odnośnie wypoziomowania go. Przedstawię Wam moją "wizję" i proszę o ocenę poprawności takiego wykonania. A więc: 1)na istniejącą posadzkę kładę folie paroizolacyjną. zakładka 30cm, sklejana taśmą. Jako izolacja między legarami muszę dać styropian. Rozstaw legarów przy 18mm osb to 45-50cm1) Legar ma mieć 4m długości. Przy ścianie kładę go na istniejącej posadzce, a na drugim końcu daję 4cm klina aby legar był w poziomie. Przykręcam legar za pomocą kątowników budowlanych i daję dodatkowe kliny pod środkową część legara aby nie wisiał w powietrzu. Pytania:-co ile dawać kątowniki budowlane ?-jaka powinna być wysokość legara aby na tych 4m był stabilny ?-czy ewentualnie zamiast jednego kawałka 4m mogę dać 2x2m lub 4x1m ? (po taniości mogę dostać takie kawałki jako odpad) 2)na legary chce dać jakiś filc aby uniknąć skrzypienia i potem płyta OSB z dylatacją od ściany 1-2cm i 3-4mm między łączeniami płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 21.11.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Wylej bardzo lekki perlitobeton pod nierówności stropu, legar będzie dzięki temu leżał i obciążenie będzie odpowiednie. Celuj w w 50cm odstępu między legarami 10cm wysokimi i wełna akustyczna pomiedzy nimi w płytach.Wyrównaj powierzchnię stropu perlitem. Zwykły styropian nie zadziałą jako izolacja akustyczna Tnij paski filcu nieco szersze niż legary i umocuj np. zszywkami na nim. Kątowniki powinny wtedy wystarczyć 2- po przeciwnych stronach, ale nie przy samym końcu legara Łączenie legarów to wątpliwa sprawa, Potrzebna równa powierzchnia(patrz wyżej i dodatkowe kątowniki+ jakis łacznik ciesielski też może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 21.11.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 to filc musi być na legarach ? a nie pod legarami , też czeka mnie ta robota i tego właśnie do końca nie wiem co z tym filcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 21.11.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ja podszedłem do tematu położenia legarów nieco inaczej.Legary 6 cm szerokie x 10 cm wysokie co 60 cm.Pod spód przymocowane taśmy samoprzylepne wygłuszające (takie jak pod wygłuszenia ścianek z profili pod karton-gips) - ale filc mocowany zszywkami równie dobry a może i lepszy.Wypoziomowanie, podklinowanie legarów, i przykręcenie wkrętami do stropu.Łby wkrętów muszą być wpuszczone w legar a pod nie podłożone podkładki z neoprenem w celu wygłuszenia (takie jak do mocowania wkrętów do blach dachowych). Szczeliny pomiędzy stropem a legarem wypełnione zaprawą/klejem cementowym.Wypełnienie zaprawą można wykonać przed położeniem legara , jeśli wcześniej mamy wszytko przygotowanie (kliny, otwory), wtapiamy legar na świeżą zaprawe i przykręcamy we wcześniej wykonane otwory. W tej metodzie nie ma potrzeby nadlewać cały strop perlitobetonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 21.11.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 ja z podłożem nie mam problemów bo to poniemiecka robota więc jak tam by się znalazł 1 milimetr nierówności to bym się zdziwił , dlatego myślałem aby filc lub coś podobnego dać pod legary ale z tym mocowaniem legarów na wkręty i leciutko zaprawy to chyba lepszy pomysł a sam filc na legar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks420 25.11.2016 00:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 dziekuje za wszystkie odpowiedzi. najpierw legar poloze na swiezym perlicie przykrecajac go do 2 katownikow. mam jeszcze kilka pytan 1.katowniki dawac jakies 70 cm od koncow legara ? 2.jaka grubosc katownika zeby sie nie wyginaly ?3. mam dawac jakas folie pod sam legar aby nie mial kontaktu bezposrednio z zaprawa? 4. musze tez jakos wykorzystac moj styropian ktory wczesniej kupilem pod wylewke. Czy moge polozyc 5 cm welne na strop, a pozniej styropian ktory bedzie tez pewna izolacja od pylkow z welny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts