Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cm styropianu dać ,jaki klej

mimax

Recommended Posts

Grafitowego minimum socjalne to 20cm .. białego 30cm.. wiem wiem .. już widzę to przerażenie w oczach .. jaka to ściana gruba nie będzie.

Prawdopodobnie budynek to "słynna" kostka, cóż bardzo dobry materiał na termomodernizację i to do wysokich standardów.

Pierwsze w takim układzie trzeba okna przemontować do warstwy izolacji, teraz kiedy powinny być nad pustką powietrzną ..a później w izolacji termicznej.

Pamiętaj - ekipa bierze za m2 .. roboty to samo za 2cm izolacji jak i 20cm.. warto dać treści jak najwięcej. Wolisz elewację po elewacji robić, niż byle jak całość.

niech by 350m2 .. daje to 70 kubików epe'a grafitowego . grubości 20cm.. Jeszcze balkony - co z nimi ? izolację fundamentów..

naprawdę ten dom jeśli to kostka - ma wysoki potencjał modernizacyjny ..

Jaki sens ma pakowanie takije grubości styropianu do starego budynku? Przeciez autor na pewno ma okna conajwyżej średniej klasy, wentylacje grawitacyjną, słabo lub wcale nie ocieplony fundament i minimalne ocieplenie dachu. Każesz mu wszystko to zmieniać za jakieś 100tys żeby zoaszczedził tysiąc rocznie.

KolegO mimax, nie pakowałbym wiecej niż 15cm grafitu, to ma być ekonomiczne docieplenie przede wszystkim - takie które ci sie zwróci w rachunkach a nie takie które robi wrażenie liczbowe.

Jaki sens ma zakładanie pięciu swetrów skoro masz tenisówki, cieńkie spodnie i gołą głowę.

Edytowane przez cactus

Każesz mu wszystko to zmieniać za jakieś 100tys żeby zoaszczedził tysiąc rocznie.
o różnicę 7 tyś się tu chcesz spierać ..

pisałem, czy będzie 2cm czy 20cm ekipa weźmie tyle i tyle .. to nagle skąd koszt 100 tyś ?

pod jaki względem ten dom jest stary ?

http://www.kalkulacjebudowlane.pl/upload/images/kalkulacja_dach%C3%93w_2.jpg takie coś z modernizować .. jest problem .. masę zakamarków itp.

A nie prostą bryłę domu z lat 70..

Edytowane przez מרכבה

Więc tak dom to kostka ,okna wymienione, wszystkie sufity ocieplone od.środka 5cm styropian ( wiem że to nie fachowo, ale wkurzay mnie belki stalowa której się odznaczał na suficie. Na strychu 10 cm wełny , poważnie mu sie być 15? Myślałem o 5 dobrego styropianu:-) ale skoro tak, wszystko będę robił sam ,bez fundamentów ściana od ziemi do dachu ma niecałe 5m ,a ogólnie wyszo jakies 220 m2 docieplenie bez fundamentu . Oczywiście pierwsze co zrobię to fundament. I dam więcej wełny też na strychu, zna ktoś jakiś przelicznik ile ściany z danego materiału odpowiada np jakiejś grubości styropianu ?

Dane materiałowe - wuj google tj lamba i

np cegła pełna 0,86 W/mK i jak ma grubość 50cm daje to opór cieplny =0,5/0,86= 0,58 m2K/W ..

teraz styropian 1cm lamba 0,04 W/mK = 0,01m/0,04W/mK = 0,25 m2K/W czyli jakieś 2,5 cm styropianu to 50cm cegły.

Beton komórkowy ~0,16 W/mK

Drewno podobnie 0,16 W/mK

Stal 59 W/mK , Nierdzewka 17 W/mK ..

ale licząc ścianę dodaje się opór przejmowania ciepłą .. Rsi wewnętrznej 0,13 m2K/W i Rse 0,04 m2K/W ..dodajesz do 50cm ceglanej ściany i

0,04m2K/W +0,58 m2K/W + 0,13 m2K/W i masz sumę oporów - 1/ R ( jedne przez opór lub sumę oporów = U) = 0,75 m2K/W = 1/0,75 m2K/W = 1,33 W/m2K..

czyli 100m2 ściany traci ile ? całe 133,3 W/K .. teraz wyobraź sobie że tyle tracą dwa pasywne budynki .. co kawałek ceglanej ściany.

W zasadzie zmieniając wartości robiąc kalkulator w excel'u sam dojdziesz do konstruktywnych wniosków.

Gość Konto usunięte_1*
zanim rozpędzicie się do metra grubości styropianu to warto sprawdzić na ile pozwala dach , aby nie okazało się że dla kilka cm wiecej styro trzeba zrobić nowy dach za marne dodatkowe 60 tys zł

Modernizuje teraz kostkę z lat 90, na stropodach dałem w najgrubszym miejscu 38 cm styropianu, a w najcieńszym 18 ( spadki ) do tego przy podwieszaniu sufitów dołożę około 10 cm wełny. Na ściany 20 grafitu, na fundamenty 15. Budynek podpiwniczony. Zapotrzebowanie cieplne z programu do ozc po skończeniu prac pokazuje że zapotrzebowanie będzie 35W/m2 przy metrażu 224m2. A do tego okna trzy szyby, gruby profil, drzwi i brama docieplana.

Także efekt końcowy będzie niemal że jak przy nowo wybudowanym domu.

Robię wszystko "tymi rencami" także koszt o wiele wiele niższy niż z firmami, kupiłem dom do remontu, chciał nie chciał wszystko musze robić nowe. Miałem się budować, ale trafiła się okazja - dom w cenie działki. A czy się zwróci styro z ścian? Pewnie kiedyś tak, bo 10 tyś to nie tak dużo.

Gzymsy jest 5-6cm więc taki chciałem dbać styro, ale jeśli to ma przynieść marny efekt ocieplenia to już wolę przerobić dach ,wypuścić trochę więcej przynajmniej nabierze kostka minimum współczesnego wyglądu, a wszystko robię sam także tylko cena materiału mnie interesuje :-), i żeby sił nie zabrakło

Problem z gaceniem chałupy jest taki - jak z kamyczkiem w bucie .. chodzić można .. liczyć koszty wyciągnięcia ?

czy się opłaca ? czy lepiej cierpieć .. tak samo i tu jest, dobrze wygacisz chałupę, to będzie się inaczej mieszkać,

Jak bym miał wybierać.. darmowe ogrzewanie - np dobry wujek - to i tak brałbym izolację ..

wujek się rozmyśli i bida jak czopka, ostatnio przerabiany temat, kiedy nie było centralnego podłączonego... niegacony dom - to jest rzeź.

Udało się wczoraj ciut połatać największy mostek termiczny- taki Golden Gate mostków termicznych - zobaczymy efekty.