Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudówka na granicy działki i ciepłociąg bez właściciela w domu z lat 80

MrJaszczur

Recommended Posts

Witam,

chciałbym dobudować "przedpokój" z lewego boku mojego domu gdyż aktualne wejście jest od frontu po schodach na 1P i wychodzi na jadalnie co nie ukrywam jest dosyć uciążliwe. Miałaby to być dobudówka wielkości ok 2,5x4m bez okien lub z jakims oknem dachowym. Najważniejszy problem to to iż jedna ze ścian stałaby na granicy działki a z tego co mi wiadomo prawo na takie cos nie zezwala. Ciekawostka jest taka ze większość budynków budowanych na mojej ulicy pomiędzy rokiem 1910 a 1985 nie spełnia wymagań prawnych (tak mi się wydaje) i mają masowo zrobione wejścia w ten sposób jak bym chciał lub garaże a nawet same budynki stoją na granicy działki lub w odległości 0,5-1m i nie są ani nigdy nie były to bliźniaki. Czy jest możliwy sposób aby zrobić to legalnie lub chociaż żeby nikt nie nakazał mi rozbiórki takiej budowli postawionej samodzielnie? Drugi problem który mam to rury ciepłownicze przechodzące przez budynek a dokładnie przez sam środek piwnicy i garażu uniemożliwiając mi parkowanie jakiegokolwiek wyższego samochodu. Nie korzystam z usług GPEC jak i poprzedni właściciel nie korzystał (rozwiązał umowę). W GPEC uzyskałem informacje iż nie usuną ani nie przebudują ciepłociągu gdyż nie jest to ich właśność oni go jedynie użytkują. Ciepłociąg ponoć należy do komitetu ciepłowniczego który rozwiązano na początku lat 90... Jedyną opcją na którą oni się mogą zgodzić to przebudowa na mój koszt (ich wycena 38tyś pln) Pytanie czy moge cokolwiek z tym fantem zrobić czy zostaje tylko sąd?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

- dot. odległości pożarowej od granicy działki : zwróć się do Urzędu z wnioskiem o wydanie Warunków Zabudowy lub Wypisu i Wyrysu z Planu Miejscowego. Może Warunki Zabudowy dopuszczają takie zbliżenie ( ? ), Warunki techniczne na pewno NIE, chyba, że na sąsiedniej działce w granicy znajduje się istniejący obiekt. Wówczas można się do niego "dokleić" zachowując jego wysokość w pasie 3m od granicy działki.

- " W GPEC uzyskałem informacje iż nie usuną ani nie przebudują ciepłociągu gdyż nie jest to ich właśność oni go jedynie użytkują. "

trudno cokolwiek doradzić, na pewno nie jest możliwy ( niezgodny z przepisami ) przebieg sieci pod budynkiem.

podobne są problemy, ze wszystkimi innymi obcymi sieciami, np. Średniego Napięcia przecinającymi działki budowlane i ograniczającymi mozliwości rozbudowy / przebudowy istniejących obiektów.

Na pewno możesz uprzejmie poprosić GPEC o pisemne prawo do użytkowania sieci na terenie, którego Ty jesteś właścicielem.

- skoro GPEC mówi, że jest jednak w stanie przebudować sieć - to też pytanie : na jakiej podstawie ? poszedłbym z tym do prawnika

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI