pawko_ 18.11.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Witam, moja gmina będzie pozyskiwać środki na instalacje wykorzystujące Odnawialne Źródła Energii. Dofinansowanie będzie wynosić do 85%. Z konspektu który był na stronie, przykładowo pompa P/W o mocy 11kW w kwocie ok. 30 tys. brutto (nie było podanej marki) szacunkowa moja dopłata ma wynieść ok. 5800 zł brutto. Po mojej stronie jest jeszcze koszt audytu w kwocie 380 zl brutto, który miałby sie odbyć w II kwartale 2017 roku. Montaż 2017/2018. Póki, co badam temat. Na co zwrócić uwagę podczas audytu ? Chciałbym żeby był on wykonany rzetelnie. Kiedyś kupiłem popierdółkę za zawrotne 50 zl ze znanego portalu. Oczywiście dom mam w podlogówce. Edytowane 18 Listopada 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.11.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Pawko, nie wierzę, Ty, tutaj:confused: Kocioł się zepsuł, czy co??? przecież pamiętam jeszcze jak świata poza węglem nie widziałeś a pompiarzy szczerze nienawidziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.11.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Błąd. To nie tak... Kocioł mnie bardzo nie obciąża. Jest bardzo ekonomiczny, nie czuję się syfiarzem, jak co poniektórzy próbowali wmówić. Gdyby nie dotacja, temat odłożyłbym do końca żywota kotła. Wydaje mi się, ze oferta gminy jest kusząca. Byleby robiła to firma z głową i dobrała odpowiednią jednostkę. Bo jeśli jakiś Janusz coś spier... to serio będę rozczarowany. Nie chciałbym przejechać się jak Zabłocki na mydle. Edytowane 18 Listopada 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.11.2016 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Tutaj link dotyczący dotacji http://www.strawczyn.pl/pl/index.php/dla-mieszkanca/odnawialne-zrodla-energii/1521-srodki-na-instalacje-wykorzystujace-odnawialne-zrodla-energii-oze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.11.2016 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Jeśli rzeczywiście będzie to tak jak przedstawiacie to napewno się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.11.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Przy takiej dotacji to jest szansa, że się zwróci, ale przede wszystkim zobaczysz co to nowoczesne ogrzewanie, a nie ognisko obudowane blachą.Co do audytu, to miałem takowy u siebie. Jeżeli jest to to co myślę i na koniec zostanie sporządzony rzetelny audyt OZC to po prostu policzą Ci kubatury, przegrody, okna, mostki, itp, itd. Powinieneś też znać dotychczasowe zużycie węgla i jego parametry. Jeżeli będzie to robione porządnie to tak wyglądać natomiast może być też tak, ze audyt robiony będzie pod konkretną firmę i wtedy może nie być zbyt rzetelny. Jeżeli masz być zadowolony to też fajnie byłoby jakbyś miał wpływ na wybór samej pompy, bo na rynku (tak samo jak z kotłami) są takie które bym polecił, ale i takie których trzeba unikać. Przy ustawionym przetargu możesz nie dostać dobrego produktu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.11.2016 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Dzięki map za rzetelną informację. Oczywiście jeśli będzie wystarczająco dużo chętnych do programu to pewnie to ruszy. Zobaczymy jak to będzie wyglądać. Postaram się opisać wszystko, co będzie się działo u mnie w tym kierunku. Nie omieszkam poradzić się Was w wielu kwestiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.11.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Fajna sprawa Wchodź w to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 29.11.2016 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Firma, która będzie realizować przetarg instaluje pompy ciepła polskiego producenta SilesiaTerm. Myślałem, że będą to jakieś markowe produkty... Nie wiem czego się spodziewać. Ktokolwiek cokolwiek słyszał na temat tej firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.11.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Pawko Po pierwsze Czy ta firma już przetarg wygrała?Po drugie, czy to Gmina im płaci czy bezpośrednio inwestorzy?Po trzecie jakie to mają być pompy - powietrzne czy glikolowe? Tu masz ich kataloghttp://www.silesia-term.pl/pliki/ulotki/Katalog2014%20PL%20warm%20eco%20bez%20cenik_S.pdf Po czwarte jak Ci ta ich czeska chińszczyzna nie będzie pasować dogadaj się bezpośrednio z firmą żeby w miejsce Hotjeta dali Ci coś markowego, i co ważniejsze z sensownym serwisem, powiedzmy w Kielcach.W razie potrzeby , dopłać im pare zł i niech Ci zainstalują lub zlecą instalację koncesjonerowi, produkt sprawdzony z serwisem na miejscu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 29.11.2016 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Nie wiem dlaczego te miałyby być gorsze. Niestety nie znam się. Pytam się Was czy cokolwiek wiecie na temat tej firmy. Są też chyba podane parametry pomp P/W na ich stronie, ale nie za wiele mi to mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 29.11.2016 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Wątpię, będą się bać cokolwiek innego instalować niż to co będzie w projekcie. Bardzo przestrzegają wszelkich zasad mówiąc, że może być to skontrolowane itd. Przynajmniej tak było z fotowoltaiką.Ta firma jako jedyna będzie brała udział w tym przetargu. O dopłatach pisałem w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.11.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Mnie tam coś mówi Co do pomp powietrznych to znacznie poniżej średniej.Miniona technologia.Zwróć uwagę na czynnik roboczy - R404 i zakres temperatur prac.To chyba zresztą ma być ON OFF, dokładnie broszurki nie czytałem, a cena - jak za Daikina.Dla powietrznych PC technologia muzealna.Ktoś tam w waszej Gminie nieźle ............ Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 29.11.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Dowiedz się, czy to ma być monoblok. Będziesz musiał sobie do podłogówki dolać coś, coby nie zamarzło jak prądu braknie.Sprężarki Sanyo to chyba też nie hit.... Generalnie za te 6 kPLN jak masz miejsce i kasę, to może być. Tylko nie wyrzucaj kotła, bo może się przydać przy temp. poniżej - 10 C.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.11.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Dowiedz się, czy to ma być monoblok. Będziesz musiał sobie do podłogówki dolać coś, coby nie zamarzło jak prądu braknie. Sprężarki Sanyo to chyba też nie hit.... Generalnie za te 6 kPLN jak masz miejsce i kasę, to może być. Tylko nie wyrzucaj kotła, bo może się przydać przy temp. poniżej - 10 C.. Te 6 tysięcy to chyba nie wszystko. Trzeba chyba będzie zapłacić za koncepcję, bardzo skomplikowany projekt, doradztwo itp. Obejrzałem nieco gruntowniej te pompki z broszurki na stronie. To stare ON OFFy, nawet nie ubrane w nowe szaty. R404 i R407C w układzie chłodniczym mówią wiele nawet mnie - amatorowi. Ktoś grosza przytulił. Masz rację, ekogroch należy zostawić i mieć w pełnej gotowości. Ale jak zgodnie z projektem każą wywalić i jeszcze to wyegzekwują? Wtedy miałbym wątpliwości, bo nawet dodatkowo płatne grzałki 7,5 kW to może byc trochę mało. Nie wspomnę, że drogo. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 29.11.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Ich fachowe doradztwo czyli projekt wyceniają na 350 zł. Ale skoro to muzealne czesko chińskie pompy to lipa. Tak myślałem, że te 6 tys. to zbyt piękne żeby było możliwe. Czyli ewidentnie firma nastawiona na przytulenie dużej kasy za cieniutkie pompki. Firma z Kielc EkoEnergia.Ciekaw jestem, co odpiszą jak im przedstawie te rewelacje, które tutaj napisaliście. Edytowane 29 Listopada 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.11.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Pawko Na stronie tej Eko Energii z Kielc piszą jedynie o PC do wody użytkowej.Jednak rozumiem, że dostawcą jest wspomniana wyżej Silesia.A Ci są, jak wynika z ich strony dystrybutorem recenzowanych HotJet-ów. Każdy lubi zarobić.A ostateczny klienti budżet są do strzyżenia.Zwłaszcza gdy się nie znają. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 30.11.2016 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tak na ich stronie jest tylko wspomniane o pompach do cwu. Pisałem do nich w tej sprawie i odpisali, że ich strona jest w budowie. Ale jeśli oni chcą wciskać taki szmelc to nie wiem czy nie poczekac do konca żywota kotła i zrobić to jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.12.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam, Jeżeli zastanawiają się Państwo nad wyborem powietrznej pompy ciepła, marka Junkers posiada w swojej ofercie zarówno pompy typu monoblok, jak i split. Supraeco A SAS-2 typu split składa się z dwóch elementów: jednostki zewnętrznej i jednostki wewnętrznej, połączonych rurociągiem wypełnionym czynnikiem chłodniczym. Supraeco A SAO-2 ACE jest to pompa ciepła typu monoblok, gdzie zarówno skraplacz i parownik znajdują się w jednostce zewnętrznej.W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji zapraszam na naszą stronę internetową http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekka 19.01.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Szanowni Państwo, aby Gmina mogła przystąpić do wniosku o dofinansowanie, musi mieć przygotowaną dokumentację (audyty/wizje lokalną gospodarstw domowych, które są zainteresowane montażem takich instalacji)Takie osoby muszą złożyć ankietę wypełnioną w U. Gminy, nastęnie firma specjalizująca się w tej branży przeprowazdza wizje w celu dopasowania odpowiednij instalacji i robi projekt pod nią. Z uwagi na to, że koszty wizji/aduytów są po stronie mieszkańców Gmina nie ma obowiązku uruchamienia procedury PZP. Ale robi rozeznanie rynkowe - jaka firma jest w stanie to wykonać, za jaką kwotę i co w tej kwocie się zawiera. Na etapie wizji/ankiet nie ma określenia jakiego producenta będzie urządzenie. W momencie kiedy Gmina dostanie dofinansowanie ogłasza przetarg i wyłania wykonawcę, który będzie po określonych paramterach wybierał producentów urządzeń. [wymoderowano] Edytowane 19 Stycznia 2017 przez autorus reklama usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts