Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki działowe z Rigips przed wylewką

Recommended Posts

Jeżeli temat był to proszę o nie kasowanie tylko przeniesienie - nie udało mi się znaleźć dlatego zaczynam nowy.

Proszę o poradę. Na poddaszu wykonane będą ścianki działowe z płyt G-K, na chwile obecną czekając na instalatorów od podłogówek mam sporo czasu i pomyślałem o wykonaniu konstrukcji pod ścianki działowe przed ogrzewaniem i wylewką końcową (jastrych to się chyba mądrze nazywa :cool: )

Znalazłem na YT:

Tutaj widać że można to wykonać, natomiast kierownik budowy, tynkarze i budowlańcy nie polecali tego bo płyta złapie wilgoć i będzie d...pa, ale widać że można odizolować płyty to raz, a dwa to można tylko wstępnie zamontować płyty "dylatacyjne" a właściwe później.

Teraz mam zgryz bo mimo że umiem to zrobić i wiele innych rzeczy to jednak nie mam wiedzy czy będzie to odpowiednia kolejność prac.

Mam nadzieję że nie napisałem zbyt chaotycznie.

Z gory dziekuję za podpowiedź

Witam

Ścianki działowe zawsze robi się przed wylewkami. One mają się opierać na stropie, a nie pracującej posadzce. Można zrobić je na gotowo ze wszystkimi instalacjami i po szpachlowane. Można zrobić tylko doły pamiętając, że pierwsza płyta musi wystawać min 20cm nad drugą. dobrze jest zamknąć dół do 60cm, łatwo się wtedy montuje gniazdka. Wylewki nie mają prawa uszkodzić płyt bo są oddzielone dylatacją i folią.

Podczas mokrych prac jest długotrwała wysoka wilgotność powietrza, która powoduje problemy związane z pękaniem płyt i łączeń.

Pomimo stosowania dylatacji i folii woda może niezauważenie przedostać się wewnątrz ściankę w wyniku drobnego niechcącego błędu.

Taśmy piankowe samoprzylepne tzw. akustyczne, pod profilami nie dają żadnej izolacji akustycznej. Bardziej działają jako taśmy antypoślizgowe podczas montażu profili.

Jestem już na etapie ocieplonego poddasza wełną (pierwsza warstwa między krokwiami), zamocowane wieszaki i profile.

Co lepiej zrobić teraz. Dać ocieplenie pomiędzy profilami, zamocować folię i zamknąć to płytami, czy lepiej przed zamknięciem płytami postawić ścianki działowe (na 100% znamy już miejsca).

Nie ukrywam że wolałbym teraz ustawić ścianki i płyty montować później bo wchodzą mi zaraz instalatorzy od podłogówki i chcę jak najszybciej mieć "wyznaczone" dla nich miejsca ścianek (nie mogę codziennie być przy nich i chcę uniknąć niedomówień). Czy takie rozwiązanie to błąd w sztuce i niesie za sobą jakieś negatywne skutki?

Wiadomo że później będzie więcej cięcia płyt G-K żeby to dopasować ale liczy się teraz czas.

Z góry dziękuje za pomoc