mar_1981 18.11.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Jeżeli temat był to proszę o nie kasowanie tylko przeniesienie - nie udało mi się znaleźć dlatego zaczynam nowy. Proszę o poradę. Na poddaszu wykonane będą ścianki działowe z płyt G-K, na chwile obecną czekając na instalatorów od podłogówek mam sporo czasu i pomyślałem o wykonaniu konstrukcji pod ścianki działowe przed ogrzewaniem i wylewką końcową (jastrych to się chyba mądrze nazywa ) Znalazłem na YT: Tutaj widać że można to wykonać, natomiast kierownik budowy, tynkarze i budowlańcy nie polecali tego bo płyta złapie wilgoć i będzie d...pa, ale widać że można odizolować płyty to raz, a dwa to można tylko wstępnie zamontować płyty "dylatacyjne" a właściwe później. Teraz mam zgryz bo mimo że umiem to zrobić i wiele innych rzeczy to jednak nie mam wiedzy czy będzie to odpowiednia kolejność prac. Mam nadzieję że nie napisałem zbyt chaotycznie. Z gory dziekuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 19.11.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Witam Ścianki działowe zawsze robi się przed wylewkami. One mają się opierać na stropie, a nie pracującej posadzce. Można zrobić je na gotowo ze wszystkimi instalacjami i po szpachlowane. Można zrobić tylko doły pamiętając, że pierwsza płyta musi wystawać min 20cm nad drugą. dobrze jest zamknąć dół do 60cm, łatwo się wtedy montuje gniazdka. Wylewki nie mają prawa uszkodzić płyt bo są oddzielone dylatacją i folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_1981 19.11.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 OK właśnie z moim kolegą rozmawiałem z którym często współpracuje przy inwestycjach i jest kierownikiem budów i również tak mi powiedział. Od poniedziałku biorę się za ścianki bo 1 grudnia wchodzą mi z kanalizą, podłogówkami, i gazem. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_1981 19.11.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Tylko jedno jeszcze pytanie: czy dawać taśme akustyczną w takim przypadku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 21.11.2016 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Podczas mokrych prac jest długotrwała wysoka wilgotność powietrza, która powoduje problemy związane z pękaniem płyt i łączeń.Pomimo stosowania dylatacji i folii woda może niezauważenie przedostać się wewnątrz ściankę w wyniku drobnego niechcącego błędu.Taśmy piankowe samoprzylepne tzw. akustyczne, pod profilami nie dają żadnej izolacji akustycznej. Bardziej działają jako taśmy antypoślizgowe podczas montażu profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 22.11.2016 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Nic się nie stanie, jastrych to mieszanka półsucha nie ma w niej nie wiadomo ile wody.Dodatkowo masz taśmę dylatacyjna.Tak robiłem u siebie, wszystkie ścianki i rigipsy na poddaszu były już położone i nic nie pęka , nic się nie zniszczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_1981 27.11.2016 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Jestem już na etapie ocieplonego poddasza wełną (pierwsza warstwa między krokwiami), zamocowane wieszaki i profile. Co lepiej zrobić teraz. Dać ocieplenie pomiędzy profilami, zamocować folię i zamknąć to płytami, czy lepiej przed zamknięciem płytami postawić ścianki działowe (na 100% znamy już miejsca). Nie ukrywam że wolałbym teraz ustawić ścianki i płyty montować później bo wchodzą mi zaraz instalatorzy od podłogówki i chcę jak najszybciej mieć "wyznaczone" dla nich miejsca ścianek (nie mogę codziennie być przy nich i chcę uniknąć niedomówień). Czy takie rozwiązanie to błąd w sztuce i niesie za sobą jakieś negatywne skutki?Wiadomo że później będzie więcej cięcia płyt G-K żeby to dopasować ale liczy się teraz czas. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts