nowy122 19.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Witam, właśnie jestem po montażu drzwi wewnętrznych przez ekipę. Drzwi ramiakowe, ościeżnice regulowane, 3 zawiasy, polski producent. wszystko okey tylko jest jeden problem, który mnie osobiście denerwuje... po zamknięci drzwi patrząc po stronie zamka drzwi góra i dołem lekko odstają, natomiast na języku zamka trzymają elegancko. Majstry mówią, że drzwi wewnętrzne tak mają... Piony i poziomy zachowane, skrzydła są proste. Czy jest szansa jakoś to zniwelować ? A może środkowy zawias z ościeżnicy trochę bardziej wysunąć aby dociskał te narożniki ? Poradźcie coś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.11.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Jesli skrzydlo i oscieznia po stronie zamka da proste przyczyna wykrzywiania sie skrzydla przy zamknieciu faktcznie moze byc cofniety środkowy zawias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.11.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Masz uszczelki w tych drzwiach? Jeśli tak, to tu może być przyczyna - język zamka dociska na środku, a górą i dołem uszczelki odpychają skrzydło - czasem okucia w futrynie (w miejscu trzymania języka zamka) mają takie blaszki do doginania, co reguluje docisk drzwi w tym miejscu - możesz odgiąć tak, żeby język był słabiej dociskany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 20.11.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Raczej te blaszki są do podpiłowania. Nic tylko wyregulować skrzydło i po problemie. Przez internet tego nikt za Ciebie nie zrobi. Zrób zdjęcie zawiasów to podpowiem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 20.11.2016 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Dziękuję za informację.Tylko, że to drzwi kupione z montażem a Panowie mówili że tam się nic nie reguluje... Ehh... To na moje oko wiedziałem że się reguluje ale myślę upewnię się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.11.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Słuchaj. Wróżymy tylko. Różne zawiasy, różne blaszki. Mówimy tylko, że są przypadki które pozwalają na regulację, ale nie ma pewności, że tak jest u Ciebie, ` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 21.11.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Możesz spróbować porównać jakie masz zawiasy z tymi: http://www.novet.eu/news/zawiasy-wkrecane-i-przykrecane-z-regulacja-3d,35.html Strzałki jasno opisują co się stanie po pokręceniu daną śrubką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.11.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ja odniosłem wrażenie że chodzi o drzwi bezprzylgowe (wtedy zawiasy są kompletnie inne). A jeśli są przylgowe, a majstry mówili że się nie reguluje to też nie będą takie zawiasy.. dalej wróżymy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.11.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Bez zdjęcia się nie obędzie, bo jest za dużo rodzajów tego sprzętu. Możemy bawić się w ciuciubabkę bez końca. Fin - co masz na myśli pod hasłem zawiasów które się nie regulują? Made in China? Albo za krótko żyję i drzwi montuję albo o czymś nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.11.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Np. Porta montuje w drzwiach bezfelcowych takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.11.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Przemo pokazał jak wyglądają zawiasy nieregulowane (nie mają przewidzianych do tego śrub, ale nie jest tak tragicznie. Zawsze można coś tam podfrezować. A co do Porty - ja tych nie widziałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.11.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Przemo pokazał jak wyglądają zawiasy nieregulowane (nie mają przewidzianych do tego śrub, ale nie jest tak tragicznie. Zawsze można coś tam podfrezować. A co do Porty - ja tych nie widziałem:) Akurat Porta jest u teściów, to mi się skojarzyła - fotka z ich strony (Porty - nie teściów:) ) Ale na razie dajmy spokój zawiasom - nierówność, jak pisze autor, występuje po stronie zamka - jeśli są uszczelki to obstawiam ich "winę" można dać cieńsze lub zupełnie bez (ew krótkie odcinki co by nie trzaskało skrzydło przy energicznym zamykaniu/przeciągu itp). Pytanie do autora - czy są uszczelki? Edytowane 22 Listopada 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 23.11.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Chyba autor wyłączył się już z tego wątku.Zawiasy, które pokazujesz wymagają bezwzględnie dobrego montażu, tak samo jak przy wszystkich drzwiach bezprzylgowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 30.11.2016 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witam, autor nie wyłączył się z tematu - jest cały czas... Drzwi, o których mówimy to ramiakowe ERKADO z regulowanymi ościeżnicami. Był dzisiaj przedstawiciel firmy, w której je kupiłem, pomierzył i okazuje się, że są krzywe ościeża około 4mm - czyli taki banan. I mimo że wszystko zamontowane prosto to po zamknięciu drzwi nie dochodzą górą i dołem lub tylko dołem lub tylko górą. Mają to wysłać do ERKADO.Coś tam można regulować ale dalej jest krzywo. Panowie i Panie - czy to jest normalne ? Czy wy też tak macie ? Najbardziej obawiam się, że Erkado znajdzie zaraz jakieś normy że to co jest jest dobre. Chyba wdepnąłem w niezłe szambo - drzwi na ekspozycji były idealne a tutaj proszę... Co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.11.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Krzywe ościeżnice? To montujący nie widzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 30.11.2016 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 no widzisz, teraz zacznie się szarpanina, to nie my to Erkado, Erkado wywali z rękawa normy że wszystko jest okey... Co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.11.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Nie do końca rozumiem gdzie jest ten banan. W płaszczyźnie pokój/przedpokój? (bo chyba nie do środka przejścia?) Praktycznie wszystkie ościeżnice są krzywe. Tak przynajmniej twierdzi mój majster. Jak przykładam poziomicę, to widzę może 1mm który bez większego problemu wyciągamy przy montażu (dyblujemy każdą ościeżnicę, więc nie jest to problem). Ale wyobrażam sobie większe krzywizny.. tyle że ich przyczyny nie szukałbym u producenta. Nie potrafię pomóc /doradzić/ bo nie widzę tego z bliska. Jeśli fabryka zechce odrzucić sprawę (stwierdzi winę montażysty) to bez problemu to zrobi (norma mówi o dopuszczalnych 4mm odchyłków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 01.12.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Bez oglądnięcia zdjec ciężko coś wywnioskować, Jeżeli to drzwi wewnętrzne erkado to zobacz czy pod uszczelką nie ma śruby (norma mówi o dopuszczalnych 4mm odchyłków) a co norma na taką fuszerkę? Odebralibyście taki montaż? Edytowane 1 Grudnia 2016 przez webi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.12.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Dziura którą pokazałeś faktycznie skrywa śrubę, ale tą blokującą zawias a nie mocującą drzwi. Fuszerka (ścięty narożnik) to zasługa montażysty. Słabo złożył ościeżnicę i mu się rozjechało, więc dokonał "wyrównania" Gdyby chociaż miał odpowiedni korektor, to być się tego raczej nie dopatrzył. O ile dokładność to cecha charakteru wspomagana dobrym sprzętem to profesjonalny korektor można nabyć już za 30zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 03.12.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Nie od razu się zorientowałem że ościeżnica była składana z dwóch i narożnik nie spasił. Płace za towar pełnowartościowy, a tu oba narożniki są uszkodzone.Mam ochotę kazać wykonawcy zabrać sobie tą ościeżnice. Nie będzie mnie wk-ć za każdym razem jak na nią popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts