Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele podłogoqwe, jaka pianka prosze o porady :)

Moskino

Recommended Posts

Witam, chce położyć panele na podłogę malowana "pióra" (czyli jedna deska (nie łączona) obok drugiej.

Wymiary pokoju

435 cm x 445 cm = 19,36 m2

Biorąc poprawkę można powiedzieć że 20m2

Do tego wokoło są listwy drewniane (również zamalowane) 3 cm szerokość 3 cm wysokość

Do tego drzwi mają progi (nie zmieniałam tego)

Nie chcę robić tej podłogi aby musiała wytrzymać 15 lat.

Chce to zrobić tanio i w miare dobrze bez wylewek i bez ruszania tych starych desek (w tym roku zostały zamalowane farba do podłóg)

No i tutaj pytanie:

Co dać jako podkład żeby nie było za wysoko ale tez żeby nie narazić się na ewentualne zgnicie czy zawilgotnienie tej podłogi?

Proszę zobaczyć zdjęcia (z góry przepraszam za kurz ale mieszkanie stoi puste).

2016-11-19 14.44.29.jpg2016-11-19 14.45.27.jpg2016-11-19 14.46.11.jpg

Z tego co wiem, to bardzo dużo ludzi "remontując" dom robi tak, że daje zwykły podkład 3mm a na to panele na krzyż z deskami. Bywałem w takich domach, gdzie taki stan rzeczy utrzymywał się już z 10 lat i nikt z użytkowników nie narzekał, że coś zaczęło ich niepokoić. Panele podłogowe nie przepuszczają powietrza więc rodzaj podkładu raczej wiele nie zaszkodzi.

Domy z drewnianymi stropami mają to rozwiązane tak samo, tyle, że bez farby (dopiero później zaczęto stosować osb)

Zacznij od położenia w kilku miejscach podłogi dłuższej poziomicy i sprawdź, na ile deski podłogowe leżą w jednym poziomie. To da Ci wiedzę, jakiej grubości podkład potrzebujesz (jeśli np położysz łatę 2m na podłodze i pod nią zobaczysz szpary 2mm, to podkład potrzebujesz 2 lub 3mm grubości. Jak to będziesz wiedziała, to wtedy dobierzesz sobie odpowiedni materiał.

To mieszkanie to piętro czy parter? Co jest pod deskami? Jeśli parter, to z piwnicą czy na gruncie?

Tak się kiedyś budowało - solidnie i na lata:). Pytałem raczej o piwnicę ze względu na ew wilgoć. Ale jeśli nie ma z tym kłopotu, to po położeniu paneli też nie będzie. Sprawdź nierówności tak, jak pisałem, dobierz podkład pod względem grubości i ok.

Natomiast możesz mieć mały dylemacik z listwami przyściennymi - jeśli zostawisz obecne, to trzeba równiutko docinać przy nich panele pamiętając o zachowaniu niezbędnej dylatacji - tyle, że będą tam się zbierać śmieci, ewentualnie dać listwy kończące (nakładane, typu "U") lub przyklejać drewniany płaskownik (polakierowany pod kolor).

Czemu nie zdjąć tych listew? Na 99,9% są przybijane do podłogi, więc śmiało można zdemontować i po ułożeniu przykręcić do ścian nowe, na tyle wysokie, żeby zakryły ślady po starych.

Sugerowałem się informacją autorki, że nie chce ruszać desek.

Oczywiście - wymiana listew to najlepsze rozwiązanie i też polecam - trzeba się tylko liczyć z tym, że przy demontażu listwy się uszkodzą, deski też pewnie w jakimś stopniu ucierpią.

Deski nie ucierpią, a jeżeli nawet to i tak panele to zakryją gorzej może być z uszanowaniem ścian (przy demontażu listew) aby nie zaszła potrzeba ich renowacji. Z życia wiem, że wtedy stosowano gwoździe 3 calowe ( 75 mm) i biorąc pod uwagę, że mogły trochę poddać się korozji demontaż listew może być uciążliwy ale jest zawsze wykonalny.

• 2 weeks później...