Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat podłączenia oświetlenia.

Recommended Posts

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy z oświetleniem łazienki. Otóż chciałbym podłączyć lampę , która będzie się wyłączać przy włączeniu diod led. Kabina prysznicowa jest podłączona do zasilania, w kabinie jest przycisk power, który podaje prąd do kabiny i przycisk oświetlenie, który uruchamia światło w kabinie. Podłączyłem ledy pod kabinę tak aby przy włączeniu przycisku oświetlenia, świeciły się ledy w kabinie oraz całej łazience, natomiast nie potrafię podłączyć lampy, która chciałbym aby się paliła gdy w kabinie nie ma prądu (przycisk power wyłączony) i wyłączała gdy przycisk power zostanie włączony. nie wiem jak dopasować przewody, pozdrawiam i proszę o pomoc. Proszę o nie usuwać tematu jeśli coś nie tak napisałem. Edytowane przez eloturafi

Rozumiem, lecz chciałbym aby ktoś rozrysował taki schemat.. zasilanie-wlacznik power-lampa. aby wlaczała się lampa przy wyłączonym przycisku power (aby ciągle świeciła) i wylaczala gdy przycisk wlacze.. z resztą już sobie poradzę tylko na tym jednym etapie się zatrzymałem .

To narysuj schemat etapu przed zatrzymaniem.

Rozumiem, lecz chciałbym aby ktoś rozrysował taki schemat.. zasilanie-wlacznik power-lampa. aby wlaczała się lampa przy wyłączonym przycisku power (aby ciągle świeciła) i wylaczala gdy przycisk wlacze.. z resztą już sobie poradzę tylko na tym jednym etapie się zatrzymałem .

Wszystko co potrzebne powinno być w instrukcji.

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy z oświetleniem łazienki. Otóż chciałbym podłączyć lampę , która będzie się wyłączać przy włączeniu diod led. Kabina prysznicowa jest podłączona do zasilania, w kabinie jest przycisk power, który podaje prąd do kabiny i przycisk oświetlenie, który uruchamia światło w kabinie. Podłączyłem ledy pod kabinę tak aby przy włączeniu przycisku oświetlenia, świeciły się ledy w kabinie oraz całej łazience, natomiast nie potrafię podłączyć lampy, która chciałbym aby się paliła gdy w kabinie nie ma prądu (przycisk power wyłączony) i wyłączała gdy przycisk power zostanie włączony. nie wiem jak dopasować przewody, pozdrawiam i proszę o pomoc. Proszę o nie usuwać tematu jeśli coś nie tak napisałem.

Oprócz odpowiedniego okablowania i łączenia, potrzebny jest Ci przekaźnik bistabilny, na 230V podłączony rewersyjnie. Do obwodu LEDów a po przekaźniku warto dodać dodatkowy łącznik tak aby mieć kontrolę nad nimi. Pamiętaj, że jeżeli nie jesteś elektrykiem to porywasz się na ingerencję w inst.el. w łazience i to w pierwszej strefie. Masakra.

Naprawdę producenci kabin prysznicowych dołączają instrukcję przeróbek instalacji dla domorosłych elektryków? Komuna wróciła? To za komuny dołączano schematy elektroniki....

Instrukcję przeróbek? Gdzie tak napisałem? Proponuję powrót do nauki czytania ze zrozumieniem, za komuny uczyli tego najwyraźniej lepiej.

Człowiek pyta o schemat przeróbek instalacji elektrycznej/elektronicznej w kabinie prysznicowej (obawiam się, że producent nie przewidział sterowania zewnętrznych obwodów), a Ty odpowiadasz, że "wszystko co potrzebne powinno być w instrukcji". Albo masz na myśli montaż, który już został dokonany i o nim nie dyskutujemy albo właśnie przeróbki (których w instrukcji nie znajdzie raczej).

Tak na marginesie odpowiedź, że "wszystko co potrzebne powinno być w instrukcji" naprawdę nic nie wnosi do tematu. No chyba, że masz na myśli tzw. instrukcję serwisową. Choć i z nią w ręku lepiej, aby pytający zostawił tą prysznicową elektrykę w spokoju.

Choć i z nią w ręku lepiej, aby pytający zostawił tą prysznicową elektrykę w spokoju.

Dokładnie to napisałem. To co mu wolno, jest w instrukcji. I jest wyjaśnione jak i co zrobić. Reszta jest strzelaniem sobie w kolano.

A instrukcję, jeśli nie była załączona do kompletu, można znaleźć w necie.