krzysztofb51 25.11.2016 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Po rozmowie z konstruktorem/kierownikiem budowy komin zostaje tak jak jest poniewaz za duzy i tak jest ciezar w tej chwili. Komin z samej cegly ma 25 warstw czyli 2m. Komin do tego wienca ma wysokosc ~3,36m. Dolaczam zdjecie na ktorym widac ze wyzej tego wienca i tak juz nie dalo sie zrobic wiec tyle co mogl wykonawca to zrobil. http://images84.fotosik.pl/190/699fceab48c8df0cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.11.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) To, w razie potrzeby, pozostaje Ci jeszcze np taka ewentualność (niestety o dyskusyjnej estetyce): W razie potrzeby szukaj pod hasłem "przedłużenie komina". Edytowane 25 Listopada 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.11.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Tylko jak inwestor uparł się na klinkierowe zakończenie komina systemowego to taka rura jest ..... o kant..... potłuc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 25.11.2016 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Bardziej mysle o: "Strażak obrotowa nasada kominowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz 30 29.04.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Witam, na starcie zaznaczam ze nigdy nie korzystałem z forum i z góry przepraszam za ewentualne niestosowne zachowania. a co do tematu to mam problem jaka powinna być średnica i wysokość komina. komin systemowy dostawiony do domu. położenie wągrodno powiat legnicki dolnośląskie dom na górce 40 m do jakiegokolwiek sąsiada może nie wyżej niż okoliczne budynki ale na pewno nie niżej. chętnie bym wyciągnął ponad kalenice ale w tym przypadku boję się o stabilność ewentualne złamanie komina. domek 100m kw plus 100m kw poddasza użytkowego aktualnie piec tzw. śmieciuch docelowo ekogroszek. dołączam szkic z wymiarami budynku. i z gury dziękuję za porady. komin na południowo-zachodnim rogu budynku wiatry głownie zachodnie. Nie wiem czy to wszystkie potrzebne informacje jednak starałem sie opisać jak najdokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirka95 01.05.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 A to prawda - ale warto teorię znać. A dodatkowo dopytać kominiarza lub zduna, co praktykę mają, wiedzą jak wiatry wieją itp. Doradzisz coś autorowi wątku, Darek? Tych doradców pełno ale skąd wiadomo że dobrze trafiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.05.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Witam, na starcie zaznaczam ze nigdy nie korzystałem z forum i z góry przepraszam za ewentualne niestosowne zachowania. a co do tematu to mam problem jaka powinna być średnica i wysokość komina. komin systemowy dostawiony do domu. położenie wągrodno powiat legnicki dolnośląskie dom na górce 40 m do jakiegokolwiek sąsiada może nie wyżej niż okoliczne budynki ale na pewno nie niżej. chętnie bym wyciągnął ponad kalenice ale w tym przypadku boję się o stabilność ewentualne złamanie komina. domek 100m kw plus 100m kw poddasza użytkowego aktualnie piec tzw. śmieciuch docelowo ekogroszek. dołączam szkic z wymiarami budynku. i z gury dziękuję za porady. komin na południowo-zachodnim rogu budynku wiatry głownie zachodnie. Nie wiem czy to wszystkie potrzebne informacje jednak starałem sie opisać jak najdokładniej.[ATTACH=CONFIG]412145[/ATTACH] wysokość komina : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332810-Wysoko%C5%9B%C4%87-komina średnicę - przelicza się do urządzenia, ale można posługiwać się przelicznikami np. Schiedel co do stabilności - pytanie do konstruktora. Ja nie mam takich problemów, zazwyczaj lokalizacja komina "idzie" blisko kalenicy co pozwala na zachowanie odpowiedniej wysokości komina ( i ciągu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts