Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość komina

Recommended Posts

Po rozmowie z konstruktorem/kierownikiem budowy komin zostaje tak jak jest poniewaz za duzy i tak jest ciezar w tej chwili. Komin z samej cegly ma 25 warstw czyli 2m. Komin do tego wienca ma wysokosc ~3,36m. Dolaczam zdjecie na ktorym widac ze wyzej tego wienca i tak juz nie dalo sie zrobic wiec tyle co mogl wykonawca to zrobil.

http://images84.fotosik.pl/190/699fceab48c8df0cmed.jpg

• 1 year później...

Witam, na starcie zaznaczam ze nigdy nie korzystałem z forum i z góry przepraszam za ewentualne niestosowne zachowania.

a co do tematu to mam problem jaka powinna być średnica i wysokość komina. komin systemowy dostawiony do domu. położenie wągrodno powiat legnicki dolnośląskie dom na górce 40 m do jakiegokolwiek sąsiada może nie wyżej niż okoliczne budynki ale na pewno nie niżej. chętnie bym wyciągnął ponad kalenice ale w tym przypadku boję się o stabilność ewentualne złamanie komina. domek 100m kw plus 100m kw poddasza użytkowego aktualnie piec tzw. śmieciuch docelowo ekogroszek. dołączam szkic z wymiarami budynku. i z gury dziękuję za porady. komin na południowo-zachodnim rogu budynku wiatry głownie zachodnie. Nie wiem czy to wszystkie potrzebne informacje jednak starałem sie opisać jak najdokładniej.szkic.jpg

Witam, na starcie zaznaczam ze nigdy nie korzystałem z forum i z góry przepraszam za ewentualne niestosowne zachowania.

a co do tematu to mam problem jaka powinna być średnica i wysokość komina. komin systemowy dostawiony do domu. położenie wągrodno powiat legnicki dolnośląskie dom na górce 40 m do jakiegokolwiek sąsiada może nie wyżej niż okoliczne budynki ale na pewno nie niżej. chętnie bym wyciągnął ponad kalenice ale w tym przypadku boję się o stabilność ewentualne złamanie komina. domek 100m kw plus 100m kw poddasza użytkowego aktualnie piec tzw. śmieciuch docelowo ekogroszek. dołączam szkic z wymiarami budynku. i z gury dziękuję za porady. komin na południowo-zachodnim rogu budynku wiatry głownie zachodnie. Nie wiem czy to wszystkie potrzebne informacje jednak starałem sie opisać jak najdokładniej.[ATTACH=CONFIG]412145[/ATTACH]

wysokość komina :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332810-Wysoko%C5%9B%C4%87-komina

średnicę - przelicza się do urządzenia, ale można posługiwać się przelicznikami np. Schiedel

co do stabilności - pytanie do konstruktora. Ja nie mam takich problemów, zazwyczaj lokalizacja komina "idzie" blisko kalenicy co pozwala na zachowanie odpowiedniej wysokości komina ( i ciągu ).