Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym przykleić folię paroizolacyjną na styropian ? Może coś innego na styropian ?

StreamHD

Recommended Posts

Witam. Obleciałem od środka garaż - blaszak styropianem EPS. Teraz na styropian chciałbym położyć coś co da dodatkową izolację termiczną, akustyczną no i z wilgocią trochę zawalczy. Narazie myślę o folii paroizolacyjnej. Wyglądało by ładnie, podniosło by w jakimś stopniu warunki w garażu. Garaż ma 3mx5m. Musi to być coś co jest cienkie ponieważ 3 metry szerokości to mało jak się wjedzie dużym sedanem i nie chce zwężać wnętrza.

Czy folia paroizolacyjna na całość to dobry pomysł? Ma być nie drogo, estetycznie ( bez przesady bo to garaż ale goły styropian zaraz się pobrudzi i zniszczy ) no i fajnie jak by polepszyły się warunki we wnętrzu.

Czym więc przykleić taką folię do styropianu ?

Jedyne co mogę położyć to coś elastycznego bo cały garaż pracuje. Był dosyć niechlujnie zmontowany. Wolę położyć coś w stylu folii. Chodzi przede wszystkim o to aby wilgoć nie zbierała się między styropianem, a blachą. To podstawa. Dalej chodzi o zabezpieczenie styropianu przed brudzeniem się i kruszeniem. Na końcu walory estetyczne. Dlatego wydaje mi się, że coś w stylu folii paroizolacyjnej będzie dla mnie najlepsze ale czym to przykleić na styropian ? Klej polimerowy będzie dobry gdybym się zdecydował na folię ?

Ja zużyłem 15 puszek kleju poliuretanowego i pianek montażowych. Nie ma szans tego rozsmarować na styropianie. Folia musi być posmarowana klejem płynnym który zapewni równe krycie. Klej albo pianka nie dają się równomiernie smarować, a klejenie folii pianką to przecież jedno z największych partactw jakie można zrobić. Oczywiście mówię tu o moim scenariuszu gdzie folia miała by być na wierzchu, a nie schowana jak w innych scenariuszach. Tam to nie przeszkadza.

EDIT: z tego co widzę to Soudal Vapourseal złapię folię ze styropianem.

Edytowane przez StreamHD