Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod krzewuszką, DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pralnię u siebie cudem wygospodrowałam, bo też architektka nie przewidziała. Pomieszczenie ma 2,8 x 3,40 m i mieszczą się 2 pralki na podeście (ta druga jest do brudnych rzeczy m.in. czapraki końskie pierze), szafa-bieliżniarka i szafa na mopy oraz odkurzacz, głęboki zlew i mogę mieć na stałe rozstawioną deskę do prasowania. Z tą deską już ciężko jest się poruszać, ale może być. Sufit mam 3,8 m nad glową w najwyższym miejscu, więc jest tam podwieszona suszarnia. Właśnie o to mi chodziło, żeby mieć miejsce, gdzie mi nikt nie będzie zaglądał i będę mogła sowbodnie wysuszyć co namniej 2 komplety bielizny pościelowej. :) Babska zachcianka

O szkle na kominek zapomnij. Chyba że caramiczne

Ty masz zdaje się obudowę zimną? Możesz położyć gress. Są na Bartyckiej w W-wie piękne płytki imitujące drewno właśnie gresowe. Spory wybór. Tanie nie są bo wzory drewna są prawie nie powtarzające się.

Drzwi ppod skosem też można zrobić, tyle, że albo na zamówienie, albo samoróbka. Wkleję tu wieczorem, bo mam gdzieś takie inspiracje zadołowane. Myślałam, że u mnie będą potrzebne, ale obyło się.

Odkąd mamy suszarkę do ubrań prasowanie jest bardzo rzadko potrzebne, suszarka jest ekstra, pranie prosto do szafy. Wielkich brudów nie generujemy a jak coś mam z budowy mega syfiastego (co się baaardzo rzadko zdarza) to zawsze można wstępnie spytać w wannie.

Obudowa kominka z krzemianu wapnia, zimna. Szkło na kominku wg wielu osób się nie nadaje ale jednocześnie słyszałem kilka niezależnych opinii od ludzi, którzy zajmują sie szkłem i z ich własnego doświadczenia nawet zwykłe (nie hartowane szkło nie pęka).

Pozdrawiam

Karol

Taśmy led z neoled.pl 25zł/mb więc droga impreza, do tego profile alu. Ogółem ok 170W mocy a zasilam obecnie małym zasilaczem z regulowanym napięciem. Już przy 9V jest bardzo jasno a płynie wtedy zaledwie 1A prądu.

Docelowo bedzie sterownik na wszystkie 19 stopni (17+2) i trzy czujniki ruchu. Instalacja jest do tego przygotowana, w spiżarni jest puszka podtynkowa specjalnie dla schodów.

Pozdrawiam

Karol

• 1 month później...
Witam,

Nie mam anteny TV. Nie oglądam tego bagna od wielu lat i jest miz tym bardzo dobrze. Każdemu polecam usunąć antenę a z nią wszelkie tvpis, tvn czy inne polsaty! Tzw media głównego ścieku.

Pozdrawiam

Karol

Ok dzięki... Myślałem że uzyskam info bo na dachu tak naprawdę nie chce żeby mi gdzieś później nie ciekło a na murach też nie, chodzi o estetykę budynku... a tak po za tym fajne wykończenie... A jak na zewnątrz wykończone masz jeśli można wiedzieć...

Na zewnątrz jeszcze nie ma końca, do niego daleko ;)

Jest tynk. Położyłem deskę greinplast'a ale jeszcze jej nie malowałem bo brakuje obróbek glifów, drobnych wstawek. Kamień zaczęty rok temu, do teraz nie skończony - też się pewnie nim zajmę niedługo. Podbitka czeka na zamówienie a co tu mówić o jej montażu ;)

PS. Jak się mocno upierasz przy antenie to albo zakładasz ją nad tarasem (tam przy betonowym słupie) albo na kominie (mi akurat tylko 1 komin z trzech z projektu pozostał).

Ok dzięki... Myślałem że uzyskam info bo na dachu tak naprawdę nie chce żeby mi gdzieś później nie ciekło a na murach też nie, chodzi o estetykę budynku... a tak po za tym fajne wykończenie... A jak na zewnątrz wykończone masz jeśli można wiedzieć...

albo montujesz antenę na elewacji, albo na kominie np opaską stalową, bez wiercenia. Musisz tylko umiejętnie (szczelnie) sprowadzić przewód sygnałowy do domu.

Na zewnątrz jeszcze nie ma końca, do niego daleko ;)

Jest tynk. Położyłem deskę greinplast'a ale jeszcze jej nie malowałem bo brakuje obróbek glifów, drobnych wstawek. Kamień zaczęty rok temu, do teraz nie skończony - też się pewnie nim zajmę niedługo. Podbitka czeka na zamówienie a co tu mówić o jej montażu ;)

PS. Jak się mocno upierasz przy antenie to albo zakładasz ją nad tarasem (tam przy betonowym słupie) albo na kominie (mi akurat tylko 1 komin z trzech z projektu pozostał).

Witam. Ja podbitki nie będę robił. Tzn. płyta OSB styropian 5cm i do tego siatka i struktura taka jak na ścianie... Bardziej wytrzymałe. Ale każdy sam planuje...

albo montujesz antenę na elewacji, albo na kominie np opaską stalową, bez wiercenia. Musisz tylko umiejętnie (szczelnie) sprowadzić przewód sygnałowy do domu.

Na elewacji nie chce chodzi o estetykę budynku. Zamontuje ją na dachu przy wyłazie, dachówkę antenową już zamówiłem do tego uchwyty do masztu antenowego...

• 7 months później...
  • 2 months później...
Karol, jak tam?

Kula, się. Mieszka się a raz na kilka tygodniu coś tam jeszcze dokończę - końca prac nie widać a już po woli jakieś naprawy widać na horyzoncie :D Pompa sobie grzeje. Było -24' najchłodniej a pompa dawała 30' w podłogę.

Sama konstrukcja domu i jego izolacja spisała się na medal. Jednego dnia -19 na zewnątrz + czyste słońce a przez 6 godzin dom bez ogrzewania stał bo tak słońce przez okna nagrzało :D

Rachunek ostatni za prąd za 2 ms to ok 1000zł (w domu 100% na prąd, jest kominek a paliłem w nim tej zimy pewnie z 5-6 razy i nie koniecznie w największe mrozy - zwykle tylko po to by zrobić klimat). Najważniejszy rachunek dopiero teraz będzie bo zaliczy zdaje się najwięcej mroźnych dni.

Pozdrawiam

Karol

• 2 months później...
  • 1 month później...

@karster

Czytałem wątek 2 razy, pierwszy raz jakieś 3 lata temu jak dopiero planowałem swoją budowę i ostatnio znowu żeby sobie odświeżyć. Powodem było przede wszystkim wybranie tych samych technoligii - dom stawiam na Porotherm Drifix i do tego na piętrze jest monolit 20cm. Fajnie to wszystko wygląda, gratuluje cierpliwości do samego końca :)

• 10 months później...