Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod krzewuszką, DIY

Recommended Posts

Cześć Wam :-)

U mnie kierbud mocno sugerował ogrodzenie terenu budowy, o tablicy jakoś niewiele mówił. Tablica powstanie w tym nadchodzącym tygodniu. Dzis dalsza część murowania. Był majster z pomocnikiem no i klasycznie ja z tatą. Mam wrażenie, że dzis majster zrobił niewiele więcej niż ja z tatą (fakt, pobiłem swoje rekordy) ok 100 bloczków położyłem. Od biedy można by zakończyć murowanie na 5warstw ale kładę jeszcze jedną. Pod nią druciki jak na foto niżej

http://obrazki.elektroda.pl/7781918400_1488485486.jpg

Pozdrawiam

Karol

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedyne otwory w ścianach są dla prądu oraz uchowało sie miejsce dla czerpni powietrza dla kominka - apropo czerpni kominka, fi 110 wystarcza czy lepiej dać 160? Przy 110 nie będę musiał nic kuć...

No i właśnie, czym wygodnie i szybko wywiercić otwory w bloczkach? Jest coś bardziej finezyjnego niż sds? Mam na myśli takie fajne wiertnice do stropów ale ich wypożyczenie jak i,używanie w tym przypadku jest raczej mało opłacalne. Może są takie wielkie otwornice diamentowe?

Pozdrawiam

Karol

Jedyne otwory w ścianach są dla prądu oraz uchowało sie miejsce dla czerpni powietrza dla kominka - apropo czerpni kominka, fi 110 wystarcza czy lepiej dać 160? Przy 110 nie będę musiał nic kuć...

Nie wiem jak u Ciebie będzie wyglądała kanalizacja, ale pod nią też raczej będą jakieś otwory.

Może troszkę nie na temat i pewnie już to masz dawno przemyślane, ale na tym etapie warto już zrobić przepust pod fundamentem dla przyłącza wody (ewentualnie pod kolektor GGWC lub kolektor pionowy pompy ciepła - jeśli planujesz takowe).

Jeśli chodzi o doprowadzenie powietrza do kominka, to fi 110 powinno spokojnie wystarczyć, teoretycznie średnica powinna być podana w projekcie.

Edytowane przez Regius

Ja tablicy wolę nie mieć. Nie lubię jak wszyscy coś ode mnie chcą (zwłaszcza przedstawiciele handlowi).

Ja właśnie kuję dziury fi160 na kanalizę. Przed betonowaniem nie miałem projektu na działce, wszystko szybko, szybko bo zima i teraz mam za swoje. Styropian wsadziłem tylko tam gdzie pamiętałem. Mi młotowiertarką 800W (Bosch professional) schodzi z taką dziurą z 1,5 godziny (w litym betonie). Dodam, że na przetwornicy samochodowej :).

Ja w obecnym domu mam doprowadzenie do kominka fi 110. W oryginalnym stojaku pod Tarnawę (14kW) mam wlot pewnie ok. fi 70. To spokojnie wystarcza. Teraz też zrobiłem fi110.

Nie muruj za wysoko. Dojdzie Ci jeszcze pewnie 25-30cm warstw na chudziaku. Pamiętaj, że styropian pod posadzką powinien być już na wysokości Porotherma (ograniczenie mostka termicznego. Ponadto pamiętaj, że każdy cm w górę generuje spore koszty (wypełnienie fundamentów, nawiezienie ziemi na działkę itp.).

Pozdrawiam

Bartek

Dużo też zależy od długości doprowadzenia i od jego załamań. Często też z jednej strony budynku mamy zazwyczaj parcie, a z drugiej ssanie wiatru.

Ja trochę boję się tego przeciągu od wlotu pod podłogą poprzez kominek po dach. Jeśli nie zastosuje się naprawdę dobrych i szczelnych przepustnic (najlepiej z izolowaną klapką), to taki niepalący kominek strasznie wyziębia dom. Co z tego, że rura doprowadzająca i komin mają izolację, jak kominek to kawał zimnego żelastwa. Ja myślę o wkładzie z podwójną szybą.

Pozdrawiam

Bartek

Ja tablicy wolę nie mieć. Nie lubię jak wszyscy coś ode mnie chcą (zwłaszcza przedstawiciele handlowi).

Mi akurat tablica się przydała podczas wizyty PINB w sprawie donosu sąsiadki (inaczej KB dostałby karę).

Jeśli chodzi o samą tablicę, polecam lekturę rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia (szczególnie rozdział 3).

Ja trochę boję się tego przeciągu od wlotu pod podłogą poprzez kominek po dach. Jeśli nie zastosuje się naprawdę dobrych i szczelnych przepustnic (najlepiej z izolowaną klapką), to taki niepalący kominek strasznie wyziębia dom. Co z tego, że rura doprowadzająca i komin mają izolację, jak kominek to kawał zimnego żelastwa. Ja myślę o wkładzie z podwójną szybą.

Pozdrawiam

Bartek

Miałem podobne rozterki, więc zapytałem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335561-Murowa%C4%87-z-pustak%C3%B3w-wentylacyjnych-a-w-nie-komin-ze-stali

Panowie tablica musi być.

Już nie chodzi o to, że ktoś miły zrobi donos, będzie kara, to są po prostu podstawowe rzeczy od których budowę się zaczyna.

Tak samo nie wyobrażam sobie przyoszczędzenia i nie ogrodzenia terenu budowy chociażby zwykłą siatką leśną.

Tak, i zawsze na budowie nosimy obuwie z blachami, okulary, kask i kamizelkę. Nigdy nie chodzimy w krótkich spodenkach (na budowie). Staruszką ustępujemy zawsze miejsce w autobusie; samochodem nigdy nie przekraczamy dozwolonej prędkości.

Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień.

P.S. Kto nie ma wychodka na budowie? Przyznać się. Na studiach uczyli, że to podstawa każdej budowy i od tego trzeba zacząć.

Pozdrawiam

Bartek

Moja jest tą drugą ;-) czytałem przepisy i tablica musi być wymiarów minimum 70*90 cm, 4cm wysokość liter oraz mocowana w widocznym miejscu minimum 2 metry nad ziemią (? to akurat dzwine).

W najbliższym taygodniu umieszczę piękną żółtą tablicę na swojej budowie :-)

PS. Nie wiem jak sie uchowałem ale tylko raz mnie grubsza robota chciała dopaść na budowie ale się nie dałem i wytrzymałem - wiem, to nie zdrowen całe szczęście w najbliższy m tygodniu będę malował dysperbitem więc wiadra mi zostaną i tak jak Przemek pisał, mogą się przydać...

....tylko blaszaka brakuje :p

Pozdrawiam

Karol

Ogromna prośba, powiedzcie proszę czy odsadzkę należy bez względnie robić? Fundamenty już stoją (albo dopiero). Zostało zrobić fundament pod komin (którego nie będzie ale gdyby coś za 10-20 lat się na gorsze zmieniło to będzie możliwość stosunkowo mało inwazyjnie go dobudować). Jutro powinien dojechać dysperbit więc bym już mógł gruntować no ale zostaje kwestia odsadzki. Ocieplenie będzie z 12-15 cm xps'a.

Pozdrawiam

Karol