Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod krzewuszką, DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale czy aby Bartek nie miał przypadkiem na myśli folii pod chudym, takiej taniej by piasek nie wypijał wody z betonu? Przykrycie go od góry też jest ok ale to już jakiś tam problem nawet z uwagi na wiatr.

Bartek, nie masz obaw o złączki do wody? Widziałem u Ciebie, że masz krótki wąż do wody z korkami czyli docelowo będzie łączony.

Od razu kolejna sprawa do czytających, ma ktoś jakieś doświadczenie z stropem filigran? Czas wykonania stropu jaki i mniejszy znacząco koszt szalunku, stempli jest kuszący.

Pozdrawiam

Karol

Edytowane przez karster

Cześć. Chciałbym się przywitać w Twoim dzienniku. Wiszę że prace pełną parą idą już.

Powiedz mi ile masz fundament powyżej terenu wysunięty i ile styropianu planujesz dać. Pytam bo mam właśnie rozkminę z projektantem. On chce standardowo Fundament podnieść 30cm powyżej gruntu. Nie pasuje mi to za bardzo bo mam spadek terenu ok 50cm i od salonu wyszło by mi jakieś 80cm wtedy...

Bartek, nie masz obaw o złączki do wody? Widziałem u Ciebie, że masz krótki wąż do wody z korkami czyli docelowo będzie łączony.

A co złego jest w złączkach. Nawet jakby przeciekało to będzie to przed wodomierzem i nie mój problem. Rura fi40 więc o spadki ciśnienia się nie martwię. Ja będę miał bardzo długi odcinek do podłączenia (woda biegnie z tyłu działki).

Wpisuję się do dziennika.

Kilka dni temu rozmawiałem z fachowcami , którzy robią m.in. przyłącza wodne do budynków. Ich zdaniem najlepiej zagęszcza woda.

Woda pociągnie piach w każdą szczelinę, dotyczy to zwłaszcza brzegów i kątów. Na środku ubijaczka zawsze ubije , ale brzegi ?

Coś w tym jest , bo widziałem już zasypane i ubite fundamenty , a po deszczu zapadnięcia i dziury .

Pozdrawiam

Tomek

Witam nowych aktywnych czytajacych Tomka oraz MMark'a.

Po kolei, obecnie fundament wystaje ok dwóch bloczków ppt a dojdzie jeszcze cały pustak ceramiczny + spoiny. Także będzie to ok 60cm dla aktualnego stanu. OK 10-15 cm zostanie wyrównane a wówczas z przodu przewidziane są 3 stopnie po 15cm więc 45cm od docelowego poziomu trawnika.

Widziałem film jakiś czas temu na YT z PW, fila w Płocku i tam właśnie też mówili o zagęszczaniu wodą, jakoby była by najskuteczniejsza:

Pozdrawiam

Karol

Zagęszczanie wodą jak się nie używa zagęszczarki ok. W narożnikach wystarczy kawał drąga i się zagęści. A tak to ma się pełno wody pod chudym która później wychodzi nie wiadomo ile czasu.

Nie abym był przeciwny tylko uważam, że jeśli się robi zagęszczarką i do tego przykłada to woda niepotrzebna.

uważam, że jeśli się robi zagęszczarką i do tego przykłada to woda niepotrzebna. .

No niby się przykładałem, szło jak krew z nosa. Warstwy średnio 20cm (zagęszczarki 80/100kg) od 3 do 5 razy zagęszczana dana warstwa, narożniki przytrzymywałem zagęszczarkę unosząc tył, dociskając - było widać różnicę w osiadaniu gruntu. No i ostatecznie raz jeszcze te narożniki babą lub kawałkiem belki tudzież drąga kawałem dobiję ile się da.

No ale mimo tych zagęszczeń bywało tak że pręt żebrowany fi12 wciskałem na 3-4 cm a innym razem na 20 - mówili mi tubylcy, że to przez żwirek a innym razem glina nie puszczała pręta. Także obawy nadal mam co do zagęszczenia. Może muszę poczekać po prostu na jakieś większe opady deszczu (bo podłączenie wody za namową Bartka chyba na razie sobie odpuszczę z uwagi na zasranych wandali - tyle razy tam jeżdżę i tylko ślady w okolicy ich grasowania widać a ich nie mogę dorwać)., Jak po deszczu zobaczę wgłębienia, zapadnięcia to będę lał wodą. Jakieś tydzień-dwa czekania by mnie jakoś super chyba nie zbawiło.

Pozdrawiam

Karol

Bryły gliny nawet takie mniejsze jak ziemniak/ mandarynka były odrzucane - przynajmniej przeze mnie/ tatę i gdy się patrzyłem...

Generalnie tan mój cały teren działki jakiś taki dziwny jest. Głębiej w wykopie był sobie taki lekko pomarańczowy piasek (żwir/ piasek i trochę (to się chyba mówi) iłów/gliny). Co się dało to się odrzucało. Ale przy wierzchu jak koparka jeździła to metro obok ziemia pływała. Baa, nie musiała to być koparka - jak sam nogami skakałem w kilku miejscach to miałem wrażenie że pod spodem jest poduszka powietrzna i za chwilę się zarwie/ wpadnę do dziury :D

Pozdrawiam

Karol

To jak masz taki grunt to nie zakładaj drenażu bo jak osuszy to Ci cały budynek siądzie.

No nie założyłem... ale myślałem o nim.

PS. Jak by miał siadać to byle równomiernie ;) Pewnie każdy by tak chciał. U mnie oszacowałem, ze fundamenty ważą ok 90 ton ale znaczna część jest pod domem a nie garażem. Mam nadzieję, że mi garaż się nie odłamie od domu.

No i tak poza tym wszystkim, to głębiej - np w miejscu osadzenia ław nie ma takich strasznych warunków gruntowych. Niektórzy bywalcy twierdzą, że mam super warunki gruntowe no ale ja się nie znam - wolał bym lepsze :p

Pozdrawiam

Karol

Do aiki

Duże ilości wody przed wylaniem chudego mogą znaleźć się z w podłożu z m.in. w wyniku dużych opadów deszczu. Więc to nie problem. Pytanie jest tylko takie czy inwestor jest przekonany że zagęszczenie wodą jest skuteczne.

Najlepiej zrobić próbę w narożniku. Jakie prawdopodobieństwo , że sądzie ?

Tomek