karster 26.04.2017 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Albo! Wsypać na szybko 15-20cm, pozamiatać, przedmuchać i murować na piankę drugą warstwę. Jak już druga warstwa będzie zrobiona to wsypać jakąś tam ilość perlitu raz jeszcze. Niektóre kanały będą miały więcej nasypane, inne mniej. Jedne bedą pianką oddzielone a inne do samego dołu. Czy to nie będzie lepsze rozwiązanie niż sobie darować całkiem perlit? Tzn różne ilości perlitu w komorach/ kanałach porothermu zamiast wcale go nie dawać? PS. Cieszy mnie ten widok:http://obrazki.elektroda.pl/2263294500_1493203142.jpgZwiastuje przejście do kolejnego etapu budowy domu z jednoczesnym pozostawieniem brudnego betonu, błota na długi czas. Koniec zabawy w ziemi na ładnych parę tygodni (no bo z murarki to i schody i taras trzeba zrobić więc pewnie jakiś fundament bo kostka brukowa na tarasie średnio mi się podoba). PozdrawiamKarol Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez karster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.04.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Nie kombinuj. Zasyp normalnie pustaka perlitem - nie pamiętam, ale ja miałem chyba frakcję 150 - i przecież sam z siebie nie będzie latał po budowie. Możesz dla spokojności ducha przed nałożeniem pianki zmoczyć pustaka z zasypanym perlitem. Np. jakimś opryskiwaczem. Proszek stanie się cięższy i nie będzie przeszkadzał w nakładaniu pianki, a woda pustakom i piance nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 26.04.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Nie kombinuj. Zasyp normalnie pustaka perlitem - nie pamiętam, ale ja miałem chyba frakcję 150 - i przecież sam z siebie nie będzie latał po budowie. Możesz dla spokojności ducha przed nałożeniem pianki zmoczyć pustaka z zasypanym perlitem. Np. jakimś opryskiwaczem. Proszek stanie się cięższy i nie będzie przeszkadzał w nakładaniu pianki, a woda pustakom i piance nie zaszkodzi. Dobry pomysł, pustaki i tak powinieneś zwilżyć. Jest też opcja aby drugą warstwę kleić na klej z wora, a reszcze lecieć na piankę. BTW pamiętaj o rusztowaniu na kółkach, to must have każdego samoroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 27.04.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Zasyp do pełna aby się nie narobić specjalnie i jakąś szczotą ze sztywnym włosiem wymieciesz z 1cm. Zwilżenie też dobry pomysł. Możesz nawet "polać" pistoletem z węża. Ceramika i perlit szybko wciągną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 27.04.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Oj inżyniery inżyniery... Karol, zostaw ciut puste w pierwszej warstwie, żeby pianka miała większą powierzchnię styku.. Pustak drugiej warstwy opierdziel pianką jakby nigdy nic, odczekaj chwilę niech lekko złapie, a potem odwróć pustak pianką w dół. Kładziesz i następny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 28.04.2017 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Też już o tym myślałem. Może właśnie dlatego, że owszem mam inż ale i mam jeszcze mgr W teori mgr inz: Mogę Gówno Robić I Nieźle Żyć, w praktyce jednak nie ma różnicy. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.05.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Jak postępy?Pierwsza warstwa opanowana, czy palety z porothermem jeszcze nie rozfoliowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.05.2017 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Ano od dwóch tygodni czekam na przyszły wtorek 9maja bo wtedy jestem umówiony na szkolenie z układania pierwszej warstwy. Dłuży mi się nieziemsko. Perlit też leży już na budowie- jest na tyle miękki, że nie boję się oz to, że nie wyrównam drugiej warstwy. Tylko ta pogoda nie napawa optymizmem PS. To normalne, że papa odłazi od fundamentu po zgrzaniu? Wilgoć z bloczków wychodzi i może się odkleja. Generalnie nie jest to wielki problem bo sciany docisną ale boję się o wszelkie filarki wąski by ich potem ktoś przypadkiem (lub wandale celowo) nie przewrócił. Zostało mi do szalowania jakieś 30-40 metrów cokołu do ogrodzenia ze 120mb, potem grucha z betonem i zakładam panele- w końcu będę miał zamkniętą działkę Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.05.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Normalnie pod pape się gruntuje i potem zgrzewa ale na fundamencie docisnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.05.2017 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Noo właśnie, a grunt moze byc z przeciętnego mazidla do izolacji przeciwwilgociowej? Czy chodzi o jakis lepik na zimno lub nawet klasyczny lepik na gorąco? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.05.2017 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Mam takie cwane pytanie, czy mogę przy wznoszeniu ścian z porothermu 25cm w miejscu gdzie na 99% będzie skrzynka rozdzielacza wstawić 4 pustaki 11,5cm (2 w szeregu/ x2)? Po to by już nie kuć pod skrzynkę. Podobnie kombinowałem zrobić pod skrzynię bezpieczników - tam akurat 3 pustaki jeden nad drugim. Powstały by z tego zagłębienia o głębokości sporej bo aż 13,5cm (25-11,5) w ścianie nośnej i wymiarach ok 100x50cm (rozdzielacz), 50x75cm (bezpieczniki). Jedna dziura nad drugą, w ścianie przy której są też schody ale równoległej do nich (czyli wspartych na innej, prostopadłej ścianie). Czy jest to bezpieczne? Ściana, o której mowa zaznaczona jest czerwoną strzałką: http://obrazki.elektroda.pl/7304331900_1494180016.png Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 07.05.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Jak będziesz kuć to i tak oslabisz ścianę. Też jestem na tym etapie i robię taką samą wnękę. Mam akurat jedno wolne L19 i wstawię je nad otwór co powinno załatwić temat osłabienia ściany nośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.05.2017 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 No kucie na pewno osłabi ściane, nadproże to fajny pomysł ale u mnie ściany na piankę będą klejone z tym nadprożem byłaby rzeźba. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 07.05.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Chyba nic się nie stanie jak jedną warstwę osadzisz na zaprawie, byle byś wierzch idealnie zlicował z resztą warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.05.2017 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 No wtedy się nic nie stanie ale żeby zlicować wierzch pustaka klejonego zaprawą z tymi na piankę to będzie trzeba coś docinać. Wszystko da się zrobić a w tym wszystkim chodzi o to by jak najmniej się narobić (jeśli nie teraz to później) PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.05.2017 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 W miejscu gdzie ma być wnęka na czas wiązania pianki albo nawet warstwy pustaków całych nad wnękami wstaw połowke bez pianki i bez zaprawy. Potem ja wyjmiesz. Jak z gory przyjdzie warstwa to docisnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 08.05.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Dobrze kombinujesz Karol z tymi węższymi pustakami. Nic się nie bój, będzie mocniej niż przy późniejszym kuciu. Ja być może drugi dom będę murował z Porothermu (cena Solbetu wciąż rośnie) więc czekam na Twoje spostrzeżenia. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 08.05.2017 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Aiki, dokładnie taki mam plan, ew kawałek papieru podłożę by nadrobić grubość spoiny z pianki jeśli będzie inna niż zero. Trzymajcie kciuki, proszę - to jutro uda się zrobić pierwszą warstwę a i może perlitu nasypać. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 08.05.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Może film jakiś nakręcisz jak specjalista muruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 08.05.2017 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 No chciałem ale nie mam statywu do telefonu/. aparatu a nie zdąży przyjść - może chociaż taki krótki 5-10 minut z ręki Do tego oczywiście musi być pogoda no i chwila wolnego czasu. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts