Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod krzewuszką, DIY

Recommended Posts

Albo! Wsypać na szybko 15-20cm, pozamiatać, przedmuchać i murować na piankę drugą warstwę. Jak już druga warstwa będzie zrobiona to wsypać jakąś tam ilość perlitu raz jeszcze. Niektóre kanały będą miały więcej nasypane, inne mniej. Jedne bedą pianką oddzielone a inne do samego dołu.

Czy to nie będzie lepsze rozwiązanie niż sobie darować całkiem perlit? Tzn różne ilości perlitu w komorach/ kanałach porothermu zamiast wcale go nie dawać?

PS. Cieszy mnie ten widok:

http://obrazki.elektroda.pl/2263294500_1493203142.jpg

Zwiastuje przejście do kolejnego etapu budowy domu z jednoczesnym pozostawieniem brudnego betonu, błota na długi czas. Koniec zabawy w ziemi na ładnych parę tygodni (no bo z murarki to i schody i taras trzeba zrobić więc pewnie jakiś fundament bo kostka brukowa na tarasie średnio mi się podoba).

Pozdrawiam

Karol

Edytowane przez karster

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie kombinuj. Zasyp normalnie pustaka perlitem - nie pamiętam, ale ja miałem chyba frakcję 150 - i przecież sam z siebie nie będzie latał po budowie.:rolleyes:

Możesz dla spokojności ducha przed nałożeniem pianki zmoczyć pustaka z zasypanym perlitem. Np. jakimś opryskiwaczem.

Proszek stanie się cięższy i nie będzie przeszkadzał w nakładaniu pianki, a woda pustakom i piance nie zaszkodzi.

Nie kombinuj. Zasyp normalnie pustaka perlitem - nie pamiętam, ale ja miałem chyba frakcję 150 - i przecież sam z siebie nie będzie latał po budowie.:rolleyes:

Możesz dla spokojności ducha przed nałożeniem pianki zmoczyć pustaka z zasypanym perlitem. Np. jakimś opryskiwaczem.

Proszek stanie się cięższy i nie będzie przeszkadzał w nakładaniu pianki, a woda pustakom i piance nie zaszkodzi.

Dobry pomysł, pustaki i tak powinieneś zwilżyć. Jest też opcja aby drugą warstwę kleić na klej z wora, a reszcze lecieć na piankę.

BTW pamiętaj o rusztowaniu na kółkach, to must have każdego samoroba ;)

Oj inżyniery inżyniery...

Karol, zostaw ciut puste w pierwszej warstwie, żeby pianka miała większą powierzchnię styku.. Pustak drugiej warstwy opierdziel pianką jakby nigdy nic, odczekaj chwilę niech lekko złapie, a potem odwróć pustak pianką w dół. Kładziesz i następny.

• 2 weeks później...

Ano od dwóch tygodni czekam na przyszły wtorek 9maja bo wtedy jestem umówiony na szkolenie z układania pierwszej warstwy. Dłuży mi się nieziemsko. Perlit też leży już na budowie- jest na tyle miękki, że nie boję się oz to, że nie wyrównam drugiej warstwy.

Tylko ta pogoda nie napawa optymizmem :(

PS. To normalne, że papa odłazi od fundamentu po zgrzaniu? Wilgoć z bloczków wychodzi i może się odkleja. Generalnie nie jest to wielki problem bo sciany docisną ale boję się o wszelkie filarki wąski by ich potem ktoś przypadkiem (lub wandale celowo) nie przewrócił.

Zostało mi do szalowania jakieś 30-40 metrów cokołu do ogrodzenia ze 120mb, potem grucha z betonem i zakładam panele- w końcu będę miał zamkniętą działkę :)

Pozdrawiam

Karol

Mam takie cwane pytanie, czy mogę przy wznoszeniu ścian z porothermu 25cm w miejscu gdzie na 99% będzie skrzynka rozdzielacza wstawić 4 pustaki 11,5cm (2 w szeregu/ x2)? Po to by już nie kuć pod skrzynkę. Podobnie kombinowałem zrobić pod skrzynię bezpieczników - tam akurat 3 pustaki jeden nad drugim. Powstały by z tego zagłębienia o głębokości sporej bo aż 13,5cm (25-11,5) w ścianie nośnej i wymiarach ok 100x50cm (rozdzielacz), 50x75cm (bezpieczniki). Jedna dziura nad drugą, w ścianie przy której są też schody ale równoległej do nich (czyli wspartych na innej, prostopadłej ścianie). Czy jest to bezpieczne?

Ściana, o której mowa zaznaczona jest czerwoną strzałką:

http://obrazki.elektroda.pl/7304331900_1494180016.png

wneki.jpg

Pozdrawiam

Karol