Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod krzewuszką, DIY

Recommended Posts

No i to mi się podoba!

Dużo zdjęć - to lubię!

Kilka pytań:

1. Jakiej grubości masz ten phototherm? Mi mój projektant mówi, ze 24 cm w zupełności wystarczy, dla mnie to coś za mało :(

2. W jakiej cenie kupowałeś 1 szt pustaka? Tak wiem, wiem w cenę wliczona jest pianka, po prostu chcę porównać zwykłego phortherma do dryfixa jaka to różnica jest :)

3. Ten perlit jakie ma zadanie? Pewnie izolacyjne? Dajesz go na każdą warstwę czy tylko na pierwszą?

4. Ta zaprawa M50 to jest dedykowana od producenta, czy to jakiś zamiennik?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mówi się np "dziewiąty maja" czy "dziewiątego maja"? :p

PS. Kto to mi mówił o tym perlicie i wierze, Łukasz (vel ggdh) No wiało dość mocno, tragedia, nie musiałem się martwić o zasypanie 2cm niżej bo spokojnie od pełnego zasypu o te 2-3 cm wywiewało. Ogólnie perlit + dryfix raczej się nie lubią, nie jest lekko ale zamierzam przebrnąć przez ten etap.

Pozdrawiam czytających :)

Karol

Edytowane przez karster

A czemu na moje pytania nie odpowiedziałeś? :)

Popatrz na czas publikacji Twojego posta i mojego posta a się domyślisz dlaczego;p Opowiadając jednak na to pytanie - bo pisałem nowy post zanim zobaczyłem Twój;) Już spieszę z odpowiedziami:

1. Jakiej grubości masz ten phototherm? Mi mój projektant mówi, ze 24 cm w zupełności wystarczy, dla mnie to coś za mało

25 cm, dlaczego za mało? Za słabo/ za zimno? Ani jedno ani drugie ;p Na to przyjdzie 20cm grafitu - musi być ciepło :)

2. W jakiej cenie kupowałeś 1 szt pustaka? Tak wiem, wiem w cenę wliczona jest pianka, po prostu chcę porównać zwykłego phortherma do dryfixa jaka to różnica jest

O ile się orientuję to nie ma dużej różnicy - może ok 80gr/ 1zł, ja płaciłem coś ok 6zł + 0,35zł transport HDS

3. Ten perlit jakie ma zadanie? Pewnie izolacyjne? Dajesz go na każdą warstwę czy tylko na pierwszą?

Dokładnie, odcięcie, mówiąc w prost, zimna z fundamentu, mówiąc po fachowemu (chociaż trochę): eliminacja mostka termicznego na styku ściana fundamentowa-ściana nośna

4. Ta zaprawa M50 to jest dedykowana od producenta, czy to jakiś zamiennik?

Oryginał Wienebergera, całe 8zł/ worek

Pozdrawiam

Karol

https://www.youtube.com/watch?v=4LMmAhO8asw

Przebrnąłem, ufff. Wyobraźcie sobie, że przy ładowaniu tych dwóch filmów miałem bluescreena, forum nakrzyczało na mnie, że tylko jeden film w poście mogę wrzucić, wypiłem dwa piwa, minęło pewnie z 20 minut - to wszystko w czasie próby wrzucenia dwóch filmów na forum ;)

To pisałem ja, Karol :)

Edytowane przez karster

No Panie teraz to wygląda jak budowa ;)

Też tak uważam :)

BTW chyba już to pisałem ale masz zajebiste otoczenie wokół działki !!

Taaa, pisałeś, pamiętam, że Ci się podoba. Niestety nie mam na to wpływu, za moją działką raczej bardzo się nie zmieni, na jednej z moich działek też pozostaną drzewa (są dwie, na jednej dom, na drugiej drzewa) ale z przodu dla przykładu już w tym roku wykarczowano do zera całą działkę -takich kupców działek jeszcze dwóch/ trzech i pozostaną w okolicy tylko moje drzewa... :( No ale szumią przepięknie

BTW 2: fajne te dziury kwadratowe w pustakach na kciuki :yes:

Noom, używam ich ale musisz mieć odpowiednio odwróconego pustaka bo inaczej nie jest na rękę ;)

PS. Fajną kostkę sobie wybrałeś, też mi się taka podoba ale wydaje mi się, że trzeba czymś ją urozmaicać by nie było nudno.

https://www.youtube.com/watch?v=4LMmAhO8asw

Przebrnąłem, ufff. Wyobraźcie sobie, że przy ładowaniu tych dwóch filmów miałem bluescreena, forum nakrzyczało na mnie, że tylko jeden film w poście mogę wrzucić, wypiłem dwa piwa, minęło pewnie z 20 minut - to wszystko w czasie próby wrzucenia dwóch filmów na forum ;)

To pisałem ja, Karol :)

Perfekcja co do mm :) Gratuluje samozaparcia i trzymam kciuki za postępy. Czekam na kolejne filmiki, motywujesz mnie Kolego żeby samemu zacząć!

Perlit i dryfix raczej jest bardzo uciązliwy w połączeniu. Wydmichiwania jest dość mało przez pistolet, gorzej z nawet lekkim wiaterkiem. Ten proszek jest wszędzie. Nie wiem czy to kiedykolwiek da się posprzątać...

Skończyłem pierwszą warstwę i pobawiłem się w murarza przez jakieś 1,5h no i paleta pustaków się opróżniła... potem musiałem uciekać. Powrót na budowę niestety dopiero w następnym tygodniu a akurat taka fajna pogoda się zrobiła- no szkoda.

Nie mam wielu fotek bo na budowie był wtedy bałagan- już jest 100raxy ładniej :)

Mam natomiast prezentację pt elektronik-programista buduje sobie dom:

Edytowane przez karster
Błąd forum, film

Rękawice kupuję co chwilę z allegro i nie narzekam :p te na filmie są profesjonalne, prosto z puszki pianki dryfix :lol2: nie wystarczają na jedną puszkę bo rzecz jasna przecierają się ale najgorze jak się dotknie pianki. Robi się w nich o tyle dobrze, że czuć pod palcem idealnie czy pustak leży tak samo jak poprzedni pod nim czy jest przesunięty.

Pogoda fajna, prawda ale i bez żubra dobrze się robiło. Teraz będzie cieplej więc temat smarowania, tudzież chłodzenia przekładni inwestora powróci. Oczywiście odpada stare prowiedzenie budowlańców "po szklanie i na rusztowanie" ale jedno/dwa piwerka nie zaszkodzi :)

Pozdrawiam

Karol

Fajnie to idzie!

Co jedziesz używał do cięcia?

Ja planuje kupić "krokodyla" spalinowego :)

Na jednej z fotek jest dokładnie przedstawione stanowisko do cięcia a nawet jest opisane ;) wróć do zdjęc z poprzedniej strony to zobaczysz. Nie jest to potwór prędkości a wręcz przeciwnie. Cięcie tym pustaków w poprzek to jakaś tragedia. No ale budowa uczy pokory :) nie chcę naciskać by mi brzeszczot nie pękł ani piła nie dostała kopniaka...

Ja na samym początku zakładałem, że będę to robił 3dni. Facet od szkolenia na pytanie ile mb mam pustaków na pierwszej warstwie (nielicząc drzwi, 55mb) powiedział, że jednego dnia "zrobimy" i pewnie gdy by robił z nami to byśmy to zrobili jednego dnia. Mi zajeło 3 dni ale roboczogodzin max dwa dni bez pospiechu. Tak poza tym nie wiem na ile pomocny jest ten zestaw niwelacyjny (tzw pieski) bo później i tak niewiadomo skąd są różnice i trzeba nawet sporo dobijać. Równie dobrze mogżna by nawalić zaprawy kielnią, do tego niwelator stawiany na każdym pustaku lub co któryś i do tego dobra poziomica a efekt będzie ten sam ;-)

Jednego dnia byłem cały dzień, drugiego tylko do 14 +padał deszcz, trzeciego do 18. Prace zaczynam zwykle ok 8:30 po zaprowadzeniu starszego gluta do pkola. Na budowie w tym czasie zasypałem kilkanaście mb perlitem, wcześniej skrzynkę sobie zbijałem, poźniej murowałem a trzeba wiedzieć, że gorzej wspominam murowanie drugiej warstwy na perlicie poniżej niż wyrównywanie pierwszej. Dodam rownież, że używam mega dużo piany, wszelkie szczeliny nią wypełniam ;-) do pierwszej warstwy jest to bardzo istotne bo inaczek dużo perlitu się wysypie.

PS. Tyle zabawy z niwelatorem a i tak jeden narożnik niewiadomo skąd różni się o prawie 5mm od innych. Teraz już pamiętam, że tam mi coś niepasowało... szkoda, że wtedy nie pomyślałem by sprawdzić wysokość finalną każdego pustaka w narożnikach.

UWAGA: oczko poziomicy musi być idealnie na środku, niemal niezauważalne ucieknięcie oczka na bok a na 10metrach zrobi sie owe 5mm różnicy wysokości. Dla mnie to dużo skoro cała reszta mieści się w granicach błędu niwelatora tj 1 mm :-) fajna sprawa, przykładam odbiornik i w każdym (poza jednym wspomnianym) jest ciągły sygnał idealnej wysokości :-)

Pozdrawiam

Karol

No nie? Cicho, spokojnie nic się nie działo a tu taka zmiana u samoroba :D no ale znowu będzie z tydzień przerwy. Byle ten perlit wsypać i przymurować kolejną warstwę ale to zajmie ok jednego dnia.

Ważne pytania, proszę pomóżcie :)

1) wysokość parapetów? Wg projektu przeważnie 100cm, przymierzałem 90cm i jeden i drugi jest jakby ok, jakaś sugestia?

Bloczki mają ok 25cm wysokości, 3 sztuki to 75cm a 4 sztuki to już 100cm. Sam parapet np dębowy to 4cm a pod nim chyba wypada jakiś xps z 5cm położyć wię wychodzi mi np dla końcowych 100cm:

3 warstwy bloczka =75cm, 16 cm BK+klej, 5cm xps,4 cm parapet dębowy. Czy takie dorabianie wysokości np z bk jest w porządku? Nic nie będzie pękać? Okna chcę montować w warstwie ocieplenia jakoś po taniości np w ramach z drewna klejonego ala mowo.

2) drzwi wejściowe, techniczne a konkretnie ich progi. Do drzwi technicznych spokojnie mowo zastosuję więc tam chyb może sobie leżeć pustak pierwszej warstwy a do wejściowych? W sumie już też położyłem więc teraz albo docinanie (tragedia) albo po raz kolejny montaż w warstwie ocieplenia.

Pozdrawiam Karol