Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod krzewuszką, DIY

Recommended Posts

Antkowiak twierdzi, że nie peka - mieszka chyba 2 albo 3 lata. U kuzyna nie pęka. U mnie jeszcze nie wykończone więc się nie wypowiem.

Wszystko zależy jak kładziesz. Jak dajesz klej na brzeg płyty to co ma pękać. Robisz samemu więc kleju nie żałujesz i dajesz wszędzie.

Płyty zawsze gdzieś popękają, a właściwie łączenia. Prędzej czy później. Są po prostu miejsca, które będą pracować mocniej i po paru latach pękną. Mimo iż dołożysz dużo staranności.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja w obecnym domu mam na poddaszu sufity podwieszane z płyt K-G i nic nie pęka.

Sufity podwieszane i ścianki lekkie na profilach to jednak zupełnie co innego niż płyty przyklejone na klej do stabilnego podłoża. Tutaj nawet producenci dopuszczają brak siatek itp. na łączeniach.

Ja na 90% będę sam kleił płyty do ścian, a na sufity pewnie dam profile kapeluszowe i też płyty. Ewentualnie na sufity zlecę tynk.

Pozdrawiam

Bartek

Oni mówią, ale czy widzieli jak jest robione. Zgadzam się, że jak na placki i jeszcze rzadko to pękać będzie ale jak na krawędziach będzie podparte i do tego odpowiednie materiały na łączenia? Sufity nie pękają jak dobrze zrobione mimo, że więźba pracuje a na ścianie ma pękać?

Jak pęknie to widać ściana siada i tynk też by pękł.

Firmie (fachowcom) może bym się bał to zlecić ale samemu to dokładność i staranność ....

Karster szalunek wieńca wygląda bardzo ładnie. Jeden z samorobów, gdzie dokładność i precyzja jest wyosko na liście priorytetów :)

Ja też będę robił płyty kg na ścianach. W kilku dziennikach widziałem tez, że Ci kładący Knauf Diamond mieli sporo ścian zrobionych tak gładko, że nawet gładzi nie kładli.

Co do tynków , to u mnie są tynki gipsowe tzw twarde Dolina Nidy Zeta. TYnkarz wiedział że zależy mi na jakości (jak pod malowanie) i się postarał i tak naprawdę wystarczy je lekko przelecieć żyrafą i co najwyżej załatać jakieś lekie ubytki i można malować.

Ściany gładkie jak lustro , choć sa lekki fragmenty że są szorstkie ale lekkie szlifowanie usuwa problem ...

Miałem wykonawce któremu chciałem zlecić przeszlifowanie żyrafą , ale stwierdził że nie ma sensu bo trzeba dawać 2x gładź i szlifować i mu podziękowałem , bo jaki sens robić twarde tynki aby później dawać miękką gładź ?

U siebie przelece ściany żyrafą i będę malował ...

Co do montażu KG na ścianch , to dla mnie takie coś się robi jak ściany krzywe , zniszczone , po to aby szybko wyremontować i aby był efekt ...

Często taki coś robi się jak są np. dzurawe ściany , np. z kaflekami aby szybko mieć proste ściany , a to że będa spoiny pękać i będzie pogłos to tym nikt się nie przejmuje ...

Jak dla mnie tylko tynki , może droższe ale trwalsze i lepsze niż KG ...

Daniellos_ dzięki za miłe słowa :)

Tynki bez zmian, zostaję przy gipsowych utwardzanych :)

No ale to jeszcze trochę czasu... robię strop. Dziś prawie skończyłem stemplować garaż (50mkw łącznie z kotłownią) deski już leżą, na nich folia i pierwsze pręty dolnej siatki w jednym kierunku. Dziś przyszły dystanse 15/20/25mm (optymalne chyba będzie 20mm) oraz gwiazdki do słupów/rdzeni. Strzemiona dziś mi wysłali. Nie chciałem się bawić, 430 sztuk 20x20cm fi6 żebro plus dwa duże po kilkadziesiąt sztuk. Te małe były po 76 gr sztuka.

Osb szalunku wieńca strasznie się opiło wodą chociaż były krawędzie pomalowane dwa razy olejem silnikowym używanym :(

Stemplowanie to gówniana robota, psuje mi moją idealną powierzchnię stropu bo nie da się każdego stempla idealnie dociąć. Co kawałek jakiś jest milimetr/dwa za krótki lub za długi więc strop się unosi ale to są milimetry... na środku zrobiłem górkę nieco ponad 10mm. Chciałbym w następną sobotę go zalać i zająć się kolejną częścią stropu ale czeka mnie ukręcenie dwóch siatek zbrojenia... mam szansę się nie wyrobić.

Pozdrawiam i życzę pogody - u mnie jakoś się tak pogorszyło... dziś spadło ok 50litrów wody na mkw.

Karol

Ten strop ma 8x6,25m, reszta domu ma grubość 15cm i już bez siatek górnych ale z lokalnymi wzmocnieniami górą zamiast górnej siatki. Podciągów nie ma wg projektu ale sam dodam dwa przez środek wzmocnienia coś ala podciągi - dodatkowa belka zbrojona 4xfi12 zatooiona w stropie + 5cm powyżej niego. To zagęszczenie środkiem to przypadek-zostały pręty. Wg projektu miało być np 67 prętów w jdnym kierunków co 12cm a jak je poukładałem dokładnie co 12cm to zostało mi kilka sztuk. Analogicznie w drugim kierunku.

PS. Ogólnie robię wszystko z projektem.

A jak prace u Ciebie?

Wczoraj zalałem ścianę ze schodami, dwie małe ścianki przy kominie, dodatkową ściankę wzmacniającą w studni, 16 słupów i kilka nadproży. Wszystkie szalunki wytrzymały ale były komplikacje z ilością betonu. Coś mnie orżnęli na ilości.

Mam problemy z wyświetlaniem zdjęć. Przekroczyłem jakiś transfer pomimo, że miejsca na serwerze mam wykorzystane dopiero 21%. Chyba za Twoją radą wezmę się za google photo, tylko muszę się nauczyć jak to linkować. Mam nadzieję, że co rok nie będę robił wszystkiego od nowa.

Gratuluję postępów

Bartek

Dziś zalałem pierwszą część stropu, ten nad garażem. Poszło 13m3 betonu. Ogólne jak to zwykla bywa betonu powinno zostać a okazało się, że musiałem mwiadrować to co było w koszu pompy czyli jakieś ponad pół tony. Beton wg projektu B20, zamówiłem B25. Na oko nie widzę żadnej różnicy między nim a B20. Między b20 a B15 widziałem różnicę.

Po fakcie okazało się, że wcale nie mam za wielw fotek a szkoda, było (jest, ale w betonie) zajebiste zbrojenie.

Pozdrawiam

Karol

Edytowane przez karster
Film

Dziś zalałem pierwszą część stropu, ten nad garażem. Poszło 13m3 betonu. Ogólne jak to zwykla bywa betonu powinno zostać a okazało się, że musiałem mwiadrować to co było w koszu pompy czyli jakieś ponad pół tony. Beton wg projektu B20, zamówiłem B25. Na oko nie widzę żadnej różnicy między nim a B20. Między b20 a B15 widziałem różnicę.

Po fakcie okazało się, że wcale nie mam za wielw fotek a szkoda, było (jest, ale w betonie) zajebiste zbrojenie.

]

Pozdrawiam

Karol

nie mogę dojrzeć dobrze na filmie - jak zrobiłeś dystanse do rurek (do ściągania). Chodzi mi o sam dół na jakiejś blaszce przyspawałeś czy inaczej cosik?

bo ja do płyty takie od sadysty ściągałem, ale tutaj chciałbym uniknąć kawałków blachy w suficie "wystających" bo to może jaka rdza wylezie albo inne coś :)