karster 23.11.2017 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Hej, reku jeszcze przede mną oczywiście ale to już tuż - tuż Nie drążyłem tematu ale wstępnie reku ma być w pomieszczeniu technicznym (tzn kotłowni ale tam bynajmniej pieca z ogniem w środku nie będzie). Ewentualnie reku będzie prawie w tym samym miejscu ale ok 3m wyżej czyli na stropie co dało by tyle samo mb mniej rur. Nie mam bladego pojęcia jakie rekuperatory są godne uwagi To jest chyba mój największy problem, bo z tego co się orientowałem to od wyboru rekuperatora trzeba zacząć a nie od rurek Tzn pośrednio niby od rurek by znać projektowaną wydajność reku, potem owe reku dobrać i dopiero dopasować finalnie ilość nawiewów i ich rozmieszczenie. Rozmieszczenie otworów dla anemostatów mam raczej tak jak gdzieś tu w wątku opisywałem, poszukaj przed zdjęciami z wylanego stropu nad częścią mieszkalną. Z więźby jestem jak na razie bardzo zadowolony. Jedna mała gafa ze strony cieśli nastąpiła - źle odczytał wysunięcie okapu i zamiast 120 na surowo (100cm po ociepleniu) wysunął 120 ale od środka murłaty czyli ok 10 cm wcześniej, poza tym front i tył garażu miał być o 10 mniej wysunięty niż reszta okapu (w sumie trochę to pokręcone ale pewnie ma to wpływ na ogólną bryłę budynku). Niby nie wielki błąd ale przez to dach będzie zaczynał się o ok 8cm wyżej nad ziemią niż powinien i to mnie najbardziej boli. Reszta roboty jest perfekcyjna. Kiedyś zrobię jakieś fotki bo ostatnio pracuję aby odrobić kasę za robotę dachu. 312mkw x25zł/mkw = 7800zł za więźbę i dojdzie do tego połowa stawki za deski czyli dodatkowe 3900. Miałem je robić sam ale mam sporo pracy akurat w firmie. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.11.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 (edytowane) O kurczaki myślałem, że mam spory dach, bo wyszło tego 275m2, a tu 312 Ale 7800 za więźbę? Ile kubików drewna weszło? Bo u mnie więźba na okrągło to 10kPLN. Edytowane 23 Listopada 2017 przez ggdh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.11.2017 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 To jest robocizna, drewno z łatami/kontrłatami 15000... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.11.2017 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 No i deska, ok 8kubikow/m3 po srednio 570zl =~4600 ale sporo desek mam ze stropu/wieńca/ław. Na to papa Lemar membrana xs, wiele kilogramow gwoździ, szpilek, nakrętek, wkrętow ciesielskich, folia fundamentowa pod murłaty, deska czołowa, impregnat do drewna(200zł), papiaki i cos czego zapomniałem ... W sumie dach z wstępnym kryciem wyjdzie 35kzl. Ooo cholera, jak to szybko strzeliło, nawet nie wiem m kiedy zeby drugie tyle wystarczyło na dachówkę i jej położenie (40zl za mkw robocizny) to będzie ciężko. Oj droga ta budowa się zrobiła Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 24.11.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Mój dach około 150m2 to pikuś. Byłby jeszcze mniejszy przy piętrówce. Na ale nie ma okapów. I garażu póki co. Na pokrycie weź dekarza do zrobienia obróbek z blach, a dachówkę kładź samemu. Zaoszczędzisz sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 24.11.2017 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 No raczej dużo można zaoszczędzić skoro 40zł za mkw robocizny bierze dekarz. Gdybym się znał i wiedział jak ołacić dach mając na uwadze wszelkie kosze wewnętrzne/ zewnętrzne/ lukarny itd itp to bym sam nabił łaty i rozłożył dachówkę. Ostatecznie bym zrobił wszelkie równe powierzchnie bez końcówek/ połączeń ale coś czuję, ze mój dekarz się na to nie zgodzi a te 12kzł za robociznę mnie trochę przeraża ( Dziś się zdarzyło, że byłem na działce po rozładunek desek w ciągu dnia więc są dwie takie foteczki: Fotek jest więcej ze szczegółami więźby ale czy kogoś to ciekawie? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 24.11.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Fotek jest więcej ze szczegółami więźby ale czy kogoś to ciekawie? No raczej, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 26.11.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Dawaj foty, pięknie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 27.11.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Fotek jest więcej ze szczegółami więźby ale czy kogoś to ciekawie? No ja Cię proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 29.11.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Gdzie nowe fotki ja się pytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 08.12.2017 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Mały update: Konstrukcja dachu: cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 08.12.2017 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Pełne deskowanie + papa: Wyszedłem na tym deskowaniu (na robociźnie) "super okazyjnie". Pierwotnie miałem deskować razem z tatą ale że miałem sporo pracy w firmie to podjąłem męską decyzję "niech robi cieśla ze swoją ekipą". No to ok, zaczęli robić ale wolno im szło (uprzedzał majster, że to zajmuje tyle samo albo i więcej czasu niż więźba). Któregoś dnia majster mówi, że nie dadzą rady dokończyć bo mają inną robotę, a że pogoda się psuła (... i się popsuła) to zostawiłem pracę zawodową i wlazłem na dach. Nawet to nam (ja + tata) szło. Lekka robota. No ale i tak wolno więc mówię majstrowi, że jak zostanie do ostatniej deski na dach to płacę za całość bez odliczania mojej i taty roboty Jak się okazało i tak skończył zaledwie dzień później niż zakładał (a my zrobiliśmy praktycznie cały dach nad garażem poza deską czołową) a na koniec okazało się, że myliłem się co do kwoty za robociznę, byłem pewien, ze to miało być: więźba 25/mkw, deska: 1/2 wieźby czyli 12,5 co dało by za deskowanie *312mkw = 3900zł. Ale jednak deskowanie kosztowało 20/mkw czyli 6240. Jako, że więźba 7800 + moja i taty praca + to, że nieświadomy miałem tylko 5000 zł w kieszeni to utargowałem 1240zł. Koszt dachu (bez pokrycia) już mnie przeraża a jeszcze go trzeba ładnie przykryć... cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 08.12.2017 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 No i finał: Robota zrobiona na styk z pierwszym śniegiem (a może to już był drugi śnieg, nie pamiętam). Ogółem koszty dachu (312mkw wg projektu, nie mierzone) -15200= zakup tarcicy (razem z łatami oraz kontrłatami oraz impregnatem za 200zł) - 12800= robocizna cieśli - 2940= papa (lemar membrana xs po 105zł/wałek + villas 12 sztuk w podobnej cenie) ~1000= 50kg gwoździ 3cale, 10kg 5cali, 4kg papiaków, pełno szpilek fi10/fi16, wkręty ciesielskie, folia pod murłatę, kotwa chemiczna, 2,5 litra wódki - w tym 0,5 dla sąsiada za prąd, -1960= 3,5m3 dodatkowych desek (reszta desek czyli ok 5m3 miałem z szalunków ław/ wieńca/ stropu). ____________ = 33 900zł (masakra, jakie to drogie) Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 08.12.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Elegancko. Jeszcze okna, jakaś koza i można sobie przez zimę coś dłubać w środku. Napisz proszę dokładnie co to za papa i czy jest OK. P.S. Cały czas jest problem z ładowaniem Twoich zdjęć. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 08.12.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Super to wygląda. Też chciałbym być już na takim etapie. W kwestii kosztów dla pocieszenia dodam, że mam 2x mniejszy dach i kwota z materiałem za kompleksowe wykonanie (bez ocieplenia) nie chce spaść poniżej 60k pln. Moim zdaniem Twój obecny etap nie wyszedł wcale drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 08.12.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 = 33 900zł (masakra, jakie to drogie) To jeszcze dojdzie blachodachówka (u mnie po ok 33zł/m2) i okna dachowe - według oryginalnego projektu ma być ich 9. Tak też będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 10.12.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 A to deskowanie i papa to dlatego, że nie zdążylibyście z dachówką czy w jakim celu?Bo deski i papa podnoszą strasznie koszty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 10.12.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 A to deskowanie i papa to dlatego, że nie zdążylibyście z dachówką czy w jakim celu? Bo deski i papa podnoszą strasznie koszty.... bez desek kuna może podniesc koszty jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.12.2017 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Ciekawe, nie dostawałem powiadomień do teraz o odpowiedziach, aż się dziwiłem że tak zupełnie nikogo nie zainteresował mój update Zdjęcia są zdecydowanie mniejsze, średnio 1/5 oryginalnej wagi. Nadal za duzo? Papy byly dwie, ja chciałem Lemar membrana xs ale nie dowieźli i mialem jej tylko 16sztuk. Jest godna polecenia. Druga, zdaję się miała identyczne parametry od villasa ale modelu nie pamitam. Byla niby cięższa ale mi się ona nie podobała. Jej powierzchnia spodnia nie była gladka tylko takie małe górki i doliny miała. Cena obu podobna. Żadna z nich nie byla termozgrzewalna. Okna mają być za tydzien, tj od 20 albo 18, nie pamiętam. Kozy już szukam ale fajniejsze są nadmuchowe tylko boli mnie 700-800zł. Nie mam komina, może uda mi sie go w tym tygodniu postawić. Deskowanie, dlaczego? Zdaję sie dokladnie napisalem dlaczego chcialem je miec. Poza tym miałem większość desek z szalunków. Gdy robilem strop to deski przykrywałem folią by mniej było czyszczenia ich na dach Na dachu będzie dachówka, zapewne ceramiczna. Na dole mam już lwią część działowek, brak osadzenia nadproży i mnie troche one zniechęcają. Kupilem systemowe z firmy na W ale nad nimi trzeba dobudować ok 10 cm by wyrownać warstwę i dalej jechac na piankę. Albo zaszaluje dwiema deseczkami nad fabrycznym nadprożem i zrobię taką nadlewkę, ew wrzucę ze dwa pręty i dalej juz z całych pustaków albo będe się męczyl z docinaniem pustaków ceramicznych w poprzek a to nic fajnego. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.12.2017 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Chyba, że dotne z bk, bo i tak już troche ich kupiłem na ścianę na poszerzonym biegu schodow by zabudowac spizarnię pod nimi. Bartek pisał o tym, ze czerwone z białym się nie lubi a jednak mozna spotkac budowy, gdzie te kateriały się mieszają. Przy moich schodach to inna sprawa bo tam sam beton. Aa, okien dachowych ma byc 7a org jest 8. Bylo by 6 ale rodzina spora więc trzeba zrobic u góry 3 pokoje dla dzieci a nie dwa jak w org projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts