Daniellos_ 11.12.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jak widzę takie koszty więźby to się cieszę, ze siedzę Nadproża dotnij z BK. To tylko cienki pasek. Dla mnie zdjęcia ok. Wolę takie niż te, które trzeba klikać, aby powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.12.2017 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Ekipa od okien do montażu bramy garażowej wymaga otynkowania sciany ( pytałem już paru czy mi wpadną na chwilę to zrobić i dupa. Co tu zrobić? Pogoda w,okolicy 0'C nie chcę nawet pisać jak bardzo mi się nie usmiecha tego robić samodzielnie. Gdyby tata nadal ze mną jeździł na budowę to by mi dużo pomógł ale jestety pochorował się poważnie, ze szpitalem włącznie także długo już mi nic nie pomoże choćby chciał Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 13.12.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 U mnie też podczas wyceny wspominali o tynku - powiedziałem, że w zimę tynkować nie zamierzam a poza tym mur jest prosty bo sam murowałem Zobaczymy jak będzie podczas montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.12.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 To dla nich wygodniej i zazwyczaj tego wymagaja. Ja bym na Twoim miejscu przelecial ta sciane klejem do styro + siatka i potem przelizanie samym klejem. Pozniej jak pomalijesz nie bedzie widac roznicy w porownaniu z tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.12.2017 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 No dzwoniłem, prosiłem i niestety nie ma mowy o gwarancji bez otynkowanej ściany wcześniej. Mogą spokojnie bramę zamontować później kiedyś tam jak już ściana będzie otynkowana a to mi też niepasi bo chcę zamknąć dom. Brat się zgodził pomóc, kupię listwy dystansowe do tynkowania, knaufa MP75, narzędzia ma brat ew pożyczy z pracy (jakieś łaty/ pace itp) no i ten 1cm tynku w sobotę w temperaturze ok -1/ 0 /+1 'C zrobimy. Z tym klejem do sytro to fajny pomysł ale chyba tam nadproże odstaję minimalnie od ściany, szalowane na 25cm a zasrany porotherm nie ma wcale 25cm a średnio 2-3 mm mniej (w porywach do nawet 4-5 mm różnicy, poniżej 25cm szerokości no ale klient płaci za 25cm) Ogólnie z moim doświadczeniem jakbym nie robił to ładnie to chyba nie wyjdzie no ale trudno, potem się będę martwił. PS. Gruntować to czymś? Ceramika/ Beton? Wg knaufa beton to Betokontakt a ceramika Grundiermittel 60 tyle że na takie kawałeczki kupować pełne wiadra to kosztowna i mało sensowa sprawa, pytanie czy jakiś tam grunt z atlasa może być, bo brat ma i niezawaha się dać. Pewnie chodziło mu o unigrunt. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 17.12.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Otynkowane? Gdzie jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 21.12.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Ekipa wstawia opieszale okna. Zrelacjonuję ten tydzień: - poniedziałek: 1 okno, drugie się nie otwiera bo fabryczna wada, reszta leży na budowie - wtorek: nikt nie przyjechał, popsuł się im samochód... - środa: powtórka z wtorku, z tą różnicą, że o 7:30 rano telefon, że "nas nie będzie ale w czwartek będą dwie ekipy i dużo zrobimy" - czwartek: ekipa osób 4 z czego jedna po godzinie pojechała, trzeci wstawiał bramę garażową (wstawiona, bez napędu) a dwóch wstawiło dwa okna + tymczasowe, nowe chińskie gówniane drzwi do kotłowni - piątek: (czas pokaże, to dopiero jutro, aż się boję bo może 3 okna wstawią....) Umowa brzmi: "... montaż w dniach 18-22.12" i mogę sobie tą umową dupę wytrzeć. O roletach nie wspomnę, tzn nawet nikt się nie przymierza do ich montażu. Co z tego,ze zapłaciłem za nie 11tys zł. Teraz pytanie. Okna z firmy Abakus profil 82mm, blueEnergy, 3szybowe U=0.5 i chodzi o to, że wydaje mi się, że mocno przyciemniają te pakiety a jednocześnie wprowadzają taką zielono-niebieska (morską) poświatę do domu. czy to normalne? Kolejna sprawa to ciepła ramka, mam okleinę złoty dąb a ciepła ramka jest koloru czarnego. Dopiero teraz zobaczyłem na stronie abakusa, ze niby ramki są pod kolor okleiny dopasowywane, baa znalazłem informację: kolor ciepłej ramki dopasowany do koloru okna i to już całkiem mnie wpieniło :mad::mad::mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 21.12.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 A co na to szefostwo?Okna montowałeś w warstwie ocieplenia czy normalnie? Co do tej tamki ja bym nie odpuścił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.12.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Jakaś dziwna ta ekipa. W tydzień sie nie wyrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 21.12.2017 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Jakaś dziwna ta ekipa. W tydzień sie nie wyrobić? Jedno okno w 3 osoby w cały dzień wstawić? Baa, ja byłem z nimi wtedy i wstawili je w mojej obecności, co dalej robili? Cholera ich wie. Było zimno, może się przytulali? Rano dzwonię do Abakusa upewnić się czy kolor ramki jest pod okna w standardzie czy za dopłatą. Jak w standardzie to chłopaki z firmy, która mi "montuje" okna będą mieli smuteczek bo nie zostawię tych chujowych czarnych ramek. To jest okropne! . Montaż okien na taśma paroszczelnych/ paroporzepuszczalnych soudala + wysunięcie miedzy 1 a 2cm poza mur + ciepły parapet XPS. Pozdrawiam Karol Edytowane 21 Grudnia 2017 przez karster ortogroafia raziła w oczy - efekt nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.12.2017 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Zastrzel mnie, a Ci nie powiem jaki kolor ma u mnie ramka niby ten sam profil, podobno ten sam park technologiczny. Coś mi się kojarzy, że może faktycznie też jest czarna? Ale skoro mnie to nie ruszyło, to musi mi to zwisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 22.12.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Hej. Co do szyb zapytaj się firmy skąd biorą szkoło i jakie mam parametry i warstwy. Bo to są elementy które rzutują na kolor (jasność) pakietu. U mnie jasność a dokładnie Lt (74%) i solar faktor g (53%) plus powłoki termofloat były główny czynnik dlaczego akurat wziąłem te okna. Np. Effektor kielecki też ma takie szyby nazywają się SuperClear i nie ma żadnej dopłaty do nich w stosunku dla standardowych szyb tylko trzeba się*o nie zapytać lub upomnieć Co do czasu pracy zostawię to bez komentarza(może mają płacone na godzine:)), wiesz ile u mnie jest szkła i chłopaki zaczęli około 11 a po 16 może 17 pożegnaliśmy się. I u mnie dwa Hs-y a na nich schodzi. Pewnie twoja ekipa na Hs-a potrzebowała by tydzień Ps. ramki oczywiście są do wybory koloru w jakiejś palecie. Ale oczywiście jak się twój sprzedawca nie zapytał to w standardzie wpierdzieli ci czarne. Dla porównania u mnie przy białych ramach jest szara(mysia) ramka i takie też wszystkie uszczelki itp. wygląda to bardzo ładnie przy tym kolorze. Ale u mnie o tym wszystkim mówił mi mój sprzedawca i dla tego polecam go dalej. Edytowane 22 Grudnia 2017 przez the_anonim Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.12.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Jest watek na FM i próbowałem nawet go znaleźć, ale nie udało mi się. Dosyć dużo tam było napisane o kolorze szyb. Może Tobie uda się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 22.12.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Jedno okno w 3 osoby w cały dzień wstawić? Baa, ja byłem z nimi wtedy i wstawili je w mojej obecności, co dalej robili? Cholera ich wie. Było zimno, może się przytulali? Rano dzwonię do Abakusa upewnić się czy kolor ramki jest pod okna w standardzie czy za dopłatą. Jak w standardzie to chłopaki z firmy, która mi "montuje" okna będą mieli smuteczek bo nie zostawię tych chujowych czarnych ramek. To jest okropne! . Montaż okien na taśma paroszczelnych/ paroporzepuszczalnych soudala + wysunięcie miedzy 1 a 2cm poza mur + ciepły parapet XPS. Pozdrawiam Karol Współczuje o tygodniu montażu okien to rzadko się słyszy. Mam pytanie co daje ten 1-2 cm poza mur ? ile dopłacasz do jednego okna z takim montażem ? Sprawdzałeś jakie są % zyski ciepła przy takim montażu a jak to się ma do tradycyjnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 22.12.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Mam pytanie co daje ten 1-2 cm poza mur ? ile dopłacasz do jednego okna z takim montażem ? Sprawdzałeś jakie są % zyski ciepła przy takim montażu a jak to się ma do tradycyjnego ? rafi narysu sobie jak to wygląda w przekroju i dołóż styro na ścianę a skumasz. Za taki montaż się nic nie dopłaca. Jeśli masz profil okna 82mm to wysunięcie te 1-2cm nic nie zaburza w kotwieniu okna w murze. Myślę że nikt tego nie liczył ile jest dokładnie strat ale jak można lepiej w tej samej kasie to czemu nie korzystać pozdro Ps. Karster może ty już nic nie sprawdzaj bo sobie tylko krwi napsujesz i ciśnienie Ci skoczy a pewnie okien i tak Ci nie wymienią. Aha nie napisałem że dom z "dachem" wygląda super. Cena też super;) ale widać że fuszerki nie było i raczej sam byś tego nie ogarną tak dobrze. Zmień nazwę dziennika na Karster Willa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 22.12.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 the_anonim widziałeś kiedyś willę pokrytą papą? Musimy poczekać na dachówkę Pisz jak tam sprawa z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 22.12.2017 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Hehe, cząstka dobrze Was wszystkich posłuchać (tudzież poczytać) Parę spraw się wyjaśniło. Czarne ramki wg Abakusa są najfajniejsze i je zalecają ale mogą dać inne pod kolor okleiny ale i tak uszczelki są czarne... kolor ramek był w specyfikacji. Mój błąd był taki, że nie byłem/nie widziałem takich okien wcześniej a handlowiec raczej mi o tym nie mówił (lub całkowicie zapomniałem). Szyby mają Lt zdaje sie 74 lub nawet 76% ale szkło pokryte jest tlenkami metalu, ktre wprowadzaja taki zielony kolor. Może nie będzie tak zle, poczekam na tynki. Dziś wstawili 7sztuk więc przepaść miedzy tym co było a co jest. Problem mają pewnie z,oklejaniem okien taśmami. Niby to im zajmuje stosunkowo najwięcej czasu. Zostało wstawic 3 fixy w tym jeden ten gigant z dzwigiem oraz drzwi tarasowe. No i przenieśc drzwi tymczasowe z domu na głowne wejście. W tej chwili garaż jest calkowicie zamknięty. Mam kilka fotek robionych przy swietle latarki ale coś widac. Wrzucę jak się uda dziś wieczorem. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.12.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Mam pytanie co daje ten 1-2 cm poza mur ? ile dopłacasz do jednego okna z takim montażem ? Sprawdzałeś jakie są % zyski ciepła przy takim montażu a jak to się ma do tradycyjnego ? Myślę że nikt tego nie liczył ile jest dokładnie strat ale jak można lepiej w tej samej kasie to czemu nie korzystać Otóż liczy. Mi sprzedawca powiedział, że VEKA zleciła badania w którymś instytucie w Germanii i im wyszło, że wysunięcie okna o 20% szerokości profilu poprawia parametry cieplne połączenia mur / okno o 60%. Coś takiego (znalezione w necie): http://salonstolbud.pl/images/stories/cieply-montaz/mostek-termiczny1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 26.12.2017 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Cześć, mały update: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 26.12.2017 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Mam kilka bardzo ważnych pytań do Was, proszę o pomoc. 1. Kanalizacja - podłączenie brodzika do rury od kibelka Na początek załącznik: Teraz krótki opis: - pionowa szara rura = pion kanalizacyjny (górna łazienka/ odpowietrzenie) - od tego pionu odchodzi fi50 do umywalki (o ile tam docelowo będzie) - również od pionu na bok widać pomarańczowy trójnik fi110 + kolano pomarańczowe 110 = to kibelek - dalej za kibelkiem jest podejście do brodzika. Pytanie brzmi: czy w tym układzie przy spłukiwaniu w kibelku na dole nie będzie mi wsysało syfonu z brodzika? Mam opcję, że zatkam to pomarańcze kolano a na samym pionie dam kolejny trójnik (będzie zabudowa no i 28cm od chudziaka do kafelków także spokojnie mam gdzie manewrować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts