Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod krzewuszką, DIY

Recommended Posts

Nie no spoko, ja coś tam znam się na prądzie ;) moja praca ma bardzo często z nim styczność. Kiedyś nawet mialem aktualne szkolenie SEP do 1kV :p właśnie przez to, że dość czesto coś tam liczę nie podobało mi się kupowanie przewodów 1,5kwadrat do oswietlenia skoro praktycznie nie zdarza się aby prąd w oświetleniu ledowym przekraczał 1A (wiem, wiem niektorzy przekraczają a i jeszcze jest coś takiego jak cosinus fi).

Pozdrawiam

Karol

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Norbi - Ty się nie zastanawiaj tylko zakładaj :)

Kamil - do multiswitcha kladzie się np 4 przewody od jednego konwertera? A w czym to jest lepsze od jednego przewodu? Co to daje?

...

Pozdrawiam

Karol

nie jestem Kamil ale co tam wtrącę :

cztery przewody dlatego że to "pełna" paczka sygnałów (cztery ćwiartki) abyś mógł poprzez multiswitch rozdzielić na pożądaną ilość pokoi - nawet więcej niż 4.

Konwerter taki to quatro, to co piszesz na więcej to konwertery które stosuje się np na 8 pokoi, ale wtedy idzie to bezpośrednio do pokoi i w razie czego nie masz zapasu a naziemna to kolejne urządzenia sumatory i babranina. Dwa że wspomniana antena naziemna potrzebuję najlepiej jeszcze jednego przewodu na zewnątrz i multiswitch pozwoli łatwo rozdzielić na kilka pokoi i puścić jednym przewodem z sygnałem satelitarnym.

Co do przewodów sat do salonu. Obydwaj operatorzy sat w Polsce mają dekodery obsługujące technologię unicable - więc w zasadzie wystarczy Ci jeden przewód do obsługi dekodera z nagrywaniem - ale te parę złoty to lepiej położyć na zapas (a może jakieś kamery itd)

technologię unicable

Przez Multiswitch'a jest to trochę droższa zabawa.

Taniej i pewniej jest wrzucić dodatkowy przewód.

karster z jednej anteny satelitarnej poprzez Multiswitch możesz zasilić dużo więcej dekoderów/punktów.

Czyli z tych jak to napisałeś 4 kabli możesz zrobić 8,12,16,32,64 i nawet więcej.

Multiswitch daje Ci możliwość prawie bezstratnego zsumowania sygnałów SAT + R + TV i rozprowadzenia na dużo większą ilość pomieszczeń.

Czyli zamiast takiego widoku:

http://www.audiobas.pl/wp-content/uploads/2017/01/brak_instalacji_zbiorczej1.jpg

Można zrobić taki:

http://www.sat.audiobas.pl/img/Instalacja_Zbiorcza_Multiswitch_27.jpg

http://www.audiobas.pl/wp-content/uploads/2017/01/zbiorcza_instalacja_wielorodzinna_10.jpg

imponujaca wiedza Kamil_, fajnie miec kogos takiego na forum:)

Zajmuje się montażem anten i instalacji audio-video od 2010 roku.

Bardzo lubię zdobywać wiedzę zwłaszcza praktyczną, bo czystoteoretycy dla mnie nie są wyznacznikiem.

W roku jeżdzę na minimum 4 rożne szkolenia, aby być na bieżąco w tematyce.

Moim klientom staram się proponować rozwiązania do których nie muszę wracać.

I taką wiedzą dzielę się tutaj z Wami, bo inni dzielą się nią w innych tematykach :)

Poczekajcie, aż dojdę to tego etapu u mnie to dziennik pęknie od fotorelacji Heh

Dodatkowo jeżeli planujecie telewizor powiesić na ścianie proponuję wkuć przepust kablowy.

Nie polecam montażu gniazd na wysokości „za telewizorem”, często takie gniazda nie pozwalają na montaż bardzo płaskich uchwytów telewizyjnych (gniazdo plus wtyczka telewizyjna odstają).

Dzięki za odpowiedź :) to już wiem jak zrobić. Pytanie jeszcze ponownie o to co doprowadzić do tego gniazda 1m wyżej za wiszącym telewizorem? Oddzielny przewód od multiswitcha?

PS. Jak przygotować sobie instalacje pod rolety? Myslałem o puszkach przy oknach oraz jednej do centralnego sterowania czyli połączonej ze wszystkimi następnymi. Też kombinowałem nad doprowadzeniem każdego przewodu rolet do rozdzielni celem zbudowania im nieco pozniej jakiejś fajnej automatyki z zabezpieczeniami przeciążeniowymi. Jakieś sugestie, propozycje, opinie?

Pozdrawiam

Karol

Po co Ci tam gniazdo?

Zobacz moją wypowiedz wyżej.

Tak czy siak będziesz musiał przewód HDMI doprowadzić pod telewizor do dekodera czy tam kina domowego.

Ale jak już tak chcesz są dwie opcje:

- tak jak piszesz dodatkowy przewód do skrzynki

- prowadzisz normalnie na dół do gniazda oraz wywijasz pętle i prowadzisz przewód wyżej.

Na etapie montażu tv zdecydujesz czy zostaje u góry czy jednak ma być na dole czyli rozcinasz pętlę i montujesz gniazdo.

Co do rolet temat rzeka...

Dzisiejsze systemy są tak zaawansowane, że możesz w puszkę obok rolety wsadzić specjalny nadajnik/odbiornik i wszystko sterujesz z pilota, a nawet telefonu.

U siebie dla świetego spokoju wszystkie przewody z rolet doprowadzam do puszki obok okna + dodatkowo z tej puszki ciągnę przewód do rozdzielni elektrycznej tak jak piszesz, aby w przyszłości moc sobie zamontować sterownik czy tam nawet zrobic indywidualne sekcje na każdą z rolet.

Co do instalacji antenowej proponuje jeszcze rzucić jakiś peszel z góry na sam dół (na dwór). Nie wiadomo czy za pare lat nie pociągną Tobie jakiegoś światłowodu czy tam kablówki. Zawsze bedzie opcja wrzucenia dodatkowego kabla, który zasili główną rozdzielnice multimedialną.

Co do rolet, ja przewiduję rozwiążanie takie

[Roleta(przewód zasilający) ==> puszka (przycisk roleta góra dół) ==> przewód zasilający plus skrętka ==> rodzielnica]

W rodzielnicy sterownik (na 99% Nodemcu v3 plus przekaźniki do sterowania roletami) dzieki temu będe mógł albo z przełącznika na ścianie albo z urządzenia posiadającego dostęp do wifi wysterować roletę.

Jestem narazie na etapie koncepcji jak sytuacja się wyklaruje czas pokaże :)

Na razie koniec dumania bo czas do działania. Dziś nieco kanalizacji, zakupy do CWU, pierwsze konkretne przewody elektryczne.

Zasilałem każde pomieszczenie (przynajmniej się starałem, nie zawsze się to udaje) pojedynczym peszlem a w nim 3x1,5 na światło i 3x2,5 na gniazda.

- uzbroiłem gniazdka 230V w salonie + przewody do rozdzielnicy (dwa osobne obwody bo kombinuję, że może będzie się coś na noc automatycznie odłączało w ramach oszczędzania energii - pomyślę później)

- mały pokój gniazda 230V (5sztuk) + zasilanie z rozdzielni oraz doprowadzenie obwodu oświetleniowego do puszki włącznika (dalej trzeba wiercić a dziś wiertła przy sobie nie miałem)

- wiatrołap - również obwód gniazda 230V oraz oświetleniowy

- oświetlenie dekoracyjne w przedpokoju (3sztuki), doprowadzenie z rozdzielnicy (przy okazji drugi obwód dla oświetlenia salonu). Ogółem dziś wyrobiłem prawie 100mb 3x1,5 oraz na oko 60-70mb 3x2,5

Jutro pójdzie w ruch 4x1,5 na wszelkie punkty świetlne bo może potem będą sterowane podwójnymi włącznikami - kto to wie :(

Kilka fotek

8937398200_1518467234.jpg

7077013300_1518467234.jpg

5484657500_1518467235.jpg

8198276600_1518467235.jpg

Kilka pytań, jak zawsze proszę o radę/ podpowiedzi:

1) Czy peszle (a może peszele?) należy jakoś mocować do chudziaka? Czy po prostu w styropianie będą się trzymały? Specjalnie są niektóre na fotkach byle jak by zobrazować co się z nimi teraz praktycznie dzieje. Myślałem np o przyklejeniu ich pianą ale chyba powstanie kolejny problem (pkt drugi)

2) Co z folią/ izolacją przeciwwilgociową?

3) Widzicie jedno podejście do umywalki w małej łazience. Po bokach będzie woda i teraz jak tą rurę szarą wyminąć rurkami PP zgrzewanymi po jej prawej stronie? Jakieś konstrukcje alpejskie?

4) Seba miał podobny pomysł (nie wiem czy tak do końca go zrealizował), chcę robić doprowadzenie wody w ścianach przed tynkami ale bez kompletnej instalacji, tzn kolano 10cm nad chudziakiem po to by potem układać ryry na styropianie wycinając w kolejnej warstwie 10cm lutownicą bruzdy (bez używania oryginalnych pianek izolacyjnych). Jakieś uwagi, opinie?

PS. Powiem krótko, chujowo robi się nowe rzeczy samemu, człowiek się nie zna to i nawet wyobraźnia ma jakieś ograniczone działanie :(

Pozdrawiam

Karol

Dzięki Kamil, pytanie czy ma to sens (to mocowanie) bo jak się położy styropian i pianą czy nawet piaskiem wypełni to nic nie ma prawa tańczyć a i prosto, ładnie będzie. Teraz jest tylko tak byle jak chociaż układane jest równo to potem same przewody uciekają.

Te haki nie są przypadkiem typowe do mocowanie rur co/cwu?

PS. Co z przewodem antenowym? Mam dodany do koszyka taki:

http://allegro.pl/kabel-antenowy-k-1000-100-cu-polski-tv-sat-dvb-t-i6718646787.html

i u tego samego sprzedawcy

http://allegro.pl/skretka-kabel-sieciowy-utp-madex-kat-5e-305m-i6721224923.html

Ceny nie są specjalnie niskie :D i to nie w sensie, że ten sprzedawca jest drogi, tylko te przewody nie są tanie ( a są oferty 100mb za 40zł antenowy).

Pozdrawiam

Karol

karster na budowach montuje, bo tam się dzieje dużo rzeczy.

Elektryk, hydraulik, posadzkarz. Po drugie fajnie, aby się to nie walało.

Co do przewodu antenowego ile metrów potrzebujesz?

Trzeba porządny przewód wsadzić, którego nie będziesz żałował...

Mam rolki 250 metrów na takich krążkach, jak coś mogę Ci wysłać bez stresu ile zużyjesz tyle pójdzie, resztę odeślesz i zapłacisz za tyle ile poszło :)

https://www.sklepsaturn.pl/kabel-satlan-1-13-miedz-cu-trishield-250m-pullbox.html

O cenę się nie martw - źle nie będzie :)

No właśnie starałem się zrobić instalacje przed tynkami... może to podstawowy błąd bez robienia posadzki. Chyba, że bym jednak najpierw zrobił komplet wszelkich instalacji, potem wylewki i na końcu tynki. Jakoś tak bardziej boję się tej kolejności. Że np tynkarzom będzie gorzej wyrównać połączenie ściana - podłoga, że fest usyfią wylewki i potem będzie mega skrobanie pod ultra cienkie podkłady pod panele.

aiki - wysokość pierwszego pustaka(pierwsza fuga) to docelowa wysokość wylewek więc rurki od wody będą sporo niżej. No i właśnie te rurki do wody chcę instalować teraz, przed tynkami ale tylko podejścia (krótki kawałek rury pionowej + kolanko z gwintem 1/2" no i na dole zwykłe kolanko.

Pozdrawiam

Karol

Peszle do chudziaka u mnie montujemy na kołki szybkiego montażu (małe, chyba 6/40), do których wiąże się cienki drut (elastyczny, nie taki jak pilot z peszla, bo za bardzo by sprężynował). Plus jest taki, że tak możesz zamontować kilka peszli.

Jak chcesz zrobić na płasko peszle obok siebie to dajesz 2 takie kołki po bokach i łączysz je drutem przyciskając peszle do chudziaka. Wrzucę dzisiaj zdjęcia instalacji.