Kamil_ 13.02.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Peszle do chudziaka u mnie montujemy na kołki szybkiego montażu (małe, chyba 6/40), do których wiąże się cienki drut (elastyczny, nie taki jak pilot z peszla, bo za bardzo by sprężynował). Plus jest taki, że tak możesz zamontować kilka peszli. Jak chcesz zrobić na płasko peszle obok siebie to dajesz 2 takie kołki po bokach i łączysz je drutem przyciskając peszle do chudziaka. Wrzucę dzisiaj zdjęcia instalacji. Z tym drutem to nie przesadzajcie, stosujmy przeznaczone do tego rzeczy. Polecam poszukać pod hasłem: taśma perforowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 13.02.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Ee bez przesady, to ma być tylko trzymane na miejscu i żadnej "wytrzymałości" nikt po tym rozwiązaniu się nie spodziewaja i nie oczekuje. Jutro wrzucę zdjęcia. Taśma perforowana to jest ultra overkill przy mocowaniu peszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.02.2018 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 [ATTACH=CONFIG]407176[/ATTACH] O to mi chodziło No taka prosta sprawa a na to nie wpadłem. To podsuwa mi pomysł, że ostatecznie mógłbym tylko podejścia do kanalizy zrobić przed tynkami a cwu ewentualnie po tynkach. A tak bardzo chciałem mieć tynki na gotowo. Dzisiaj dalej walczyłem z elektryką. Poza wklejaniem puszek to tak na gotowo robiłem. Fotek brak, w sumie byłyby bardzo podobne do wczorajszych. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.02.2018 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Skoro instalacje robię sam, skoro styropian też będę sam kładł to przy owym styropianie sobie to usztywnie. Jedyne obawy to tynkarze ale oni jakby szarpali peszle to pewnie i by wyrywali przewody ze scian a tym utrudniali sobie pracę. Te pojedyncze przy scianach zamierzam czymś przykleić. Nie chcę dziurawić papy na fundamencie. Potem folię wywinę na nich do góry a styropian odpowiendio dotnę. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.02.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Klej na gorąco taki z pistoletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.02.2018 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Wiem, mam, używam ale klej do ceramiki zimnej pewnie nie złapie, a tam na dole to w sumie zaprawa a nie ceramika. Myslałem o pianie+ deską docisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.02.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 klej złapie. Do betonu łapał to i do ceramiki złapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 17.02.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Jak prace? Gdzie foty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 18.02.2018 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Sorki, nie mam fotek. Jak za dnia jestem na budowie to zawsze myślę, że mało do fotografowania jest więc zrobię "później" a właśnie później jest ciemno bo za dnia raczej pracy nie kończę. Raczej fotki będą w tym tygodniu. Mam dylemat. Rozdzielnica 48polowa stała się za mała a jeszcze wielu rzeczy nie zrobiłem. Może przesadziłem, że praktycznie każde pomieszczenie robię na osobnych obwodach gniazda i osobnych światło. Także wychodzi minimum dwa obwody na pomieszczenie Obwody, które już wykonałem: 1) pokój na parterze gniazda (5sztuk) 2) pokój na parterze światło 3) wiatrołap gniazdo 4) wiatrołap światło + elewacja front światło + dzwonek + światło podjazdu/ chodnika 5) - okazało się, że zjadłem ten punkt więc jest wolny na razie 6) salon gniazda ogólne 7) salon gniazdo dodatkowe przy TV łazienka parter gniazdo 9) łazienka parter światło 10 jadalnia gniazda x2 + gniazdo na ekspres + ogólne (między jadalnią a kuchnią przy stoliku śniadaniowym) 11) kuchnia gniazdo - lodówka 12) kuchnia gniazdo - piekarnik 13) kuchnia gniazdo - zmywarka + gniazdo ogólne 14) kuchnia gniazdo ogólne + gniazdo czajnika elektrycznego 15) spiżarnia gniazda x2 + okap (dorobić przewód) 16) salon + jadalnia światło 17) kuchnia, przedpokój, spiżarnia światło 18) taras gniazdo 19) taras + ogród światło (doprowadzić przewód z rozdzielnicy) 20) Garaż gniazda x4 21) kotłownia gniazda ogólne x3 + odkamieniacz + odkurzacz centralny (dołożyć gniazdo) 22) kotłownia gniazdo - bojler 23) kotłownia gniazdo rekuperator 24) Garaż + kotłowania światło + lampka na elewacji nad drzwiami technicznymi 25) Sypialnia gniazda 26) Sypialnia światło 27) Pokój Małgosi - gniazda 28) Pokój Małgosi światło 29) Pokój Wojtusia - gniazda 30) Pokój Wojtusia - światło 31) Pokój Antosia - gniazda 32) Pokój Antosia - światło 33) Łazienka duża - gniazda + gniazdo pralki+ gniazdo suszarki będnowej (tu dylemat czy aby pralka i ewentualna suszarka do prania/ suszarka do włosów będzie kiedyś chciała działać jednocześnie?) 34) Łazienka światło 35) Pokój rozrywki vel strych - gniazda 36) Pokój rozrywki vel strych - oświetlenie + oświetlenie klatki schodowej + oświetlenie przedpokoju na poddaszu + światło na strychu (tym na 3ciej kondygnacji ) 37) Strych - gniazdo (do zrobienia) pozostało dorzucić - gniazdo bramy garażowej - obwód zasilania alarmu @ routera/ internetu @ ewentualnego monitoringu - obwód płyty indukcyjnej 3f (tzn 2f ale przewód tak po prostu dałem 5x4mm2) - obwód pompy ciepła 3f - obwód gniazda siłowego w garażu - bezpiecznik dla rolet okiennych + kilka RCD czyli obecna rozdzielnica legranda 48polowa jest duuuuzo za mała. Pytanie, grupować jakoś czy dokupić drugą rozdzielnicę? Będę wrzucał pewnie sterowanie roletami w rozdzielnicy PS. Kamil możesz podesłać link do tego kabla TV? To aby na pewno ten sam? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 18.02.2018 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Nie No co za gość A jaki ma być? Proszę: https://www.sklepsaturn.pl/kabel-satlan-1-13-trishield-cu-77-zelowany-pe-250m.html lub https://www.sklepsaturn.pl/kabel-satlan-s6-befcu-miedz-zelowany-250m-pullbox.html zakezy który aktualnie mają na stanie. A tutaj wewnętrzny: https://www.sklepsaturn.pl/kabel-satlan-1-13-miedz-cu-trishield-250m-pullbox.html Każdy pokój zasilacz z osobnego zabezpieczenia? W sensie oświetlenie? Na bogato lecisz... moim zdaniem bez sensu... wiadomo gniazda Ok, ale oświetlenie? Zwłaszcza, że 95% to pewnie led... No ale kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.02.2018 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Powiem Ci że mam podobnie, a biorę rozdzielnię na 100 pól. Tylko ja jeszcze trochę sterowania do tej szafy chce upchnąć. Myślę, że pod koniec tygodnia opisze trochę szczegółowiej u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 19.02.2018 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Miałem kupic rozdzielnicę 4x12 ale użyłem... excela do zaprojektowania układu aparatury. I wyszło na to, że zamówiłem 5x18 Tylke te są drogie, ale znalazłem polskiego producenta metalowych i mam za 267zł z przesyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.02.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Karol wszystko dobrze robisz, im bardziej wszystko rozproszone tym większe możliwości. Przy domu z poddaszem zawsze taniej wychodzi druga rozdzielnia na górze, mniej kabli i łatwiej się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.02.2018 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dzięki za dobre słowo w moim przypadku to praktycznie bez różnicy na dlugosci przewodów... a tak bedzie centralnie. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 20.02.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Mi też się wydaje że lepiej mieć to posegregowane na większą ilość obwodów. Różne rzeczy potrafią się wydarzyć i ewentualne naprawy/remonty związane z elektryką pozostawia ci pole do popisu jak coś zepsujesz najwyżej światła nie będzie w jednym pomieszczeniu Wrzuć proszę zdjęcia z realizacji elektryki - sam tez jestem przed tym dla mnie "dziewiczym" tematem to może coś na fotach u forumowiczów podpatrze ps. Karster a ja powracam jeszcze do tematu rozprowadzenia reku na piętrze, czy pozostałeś przy średnicach flex 75 mm ? Pytam bo ciągle mnie męczy planowanie warstw ( u mnie projekt przewidywał 5 cm stryo i 5 wylewki) więc prawie 8 cm rury na wysokość sprawia że wystaje ponad stryro i tak się zastanawiam co tu zrobic ? Podnosić na więcej cm końcową wylewkę biorąc ostatni stopien schodów pod uwagę to za wiele i tak nie podniose. Jak wysokie są skrzynki do reku w twoim wypadku które planujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Mi też się wydaje że lepiej mieć to posegregowane na większą ilość obwodów. Różne rzeczy potrafią się wydarzyć i ewentualne naprawy/remonty związane z elektryką pozostawia ci pole do popisu jak coś zepsujesz najwyżej światła nie będzie w jednym pomieszczeniu Wrzuć proszę zdjęcia z realizacji elektryki - sam tez jestem przed tym dla mnie "dziewiczym" tematem to może coś na fotach u forumowiczów podpatrze ps. Karster a ja powracam jeszcze do tematu rozprowadzenia reku na piętrze, czy pozostałeś przy średnicach flex 75 mm ? Pytam bo ciągle mnie męczy planowanie warstw ( u mnie projekt przewidywał 5 cm stryo i 5 wylewki) więc prawie 8 cm rury na wysokość sprawia że wystaje ponad stryro i tak się zastanawiam co tu zrobic ? Podnosić na więcej cm końcową wylewkę biorąc ostatni stopien schodów pod uwagę to za wiele i tak nie podniose. Jak wysokie są skrzynki do reku w twoim wypadku które planujesz ? Są flexy 50 mm i puszki do tego też org. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 20.02.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Ja nie robiłem aż tyle obwodów. Jak miałem np gniazdka po obu stronach tej samej ściany to jeden obwód. Największą uwagę przykładałem od wydzielenia pomieszczeń mokrych i wydzielone obwody na odiorniki dużej mocy jak zmywarka, pralka, piekarnik itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 20.02.2018 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Ja nie robiłem aż tyle obwodów. Jak miałem np gniazdka po obu stronach tej samej ściany to jeden obwód. Największą uwagę przykładałem od wydzielenia pomieszczeń mokrych i wydzielone obwody na odiorniki dużej mocy jak zmywarka, pralka, piekarnik itp. Też uważam, że Karola trochę poniosło rafhi, zaglądnij do mnie. Na świeżo robione. I cały czas nie skończone, bo nie mogę znaleźć chęci, żeby jechać i kończyć w ten ziąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 08.03.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Hop hop!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 08.03.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 No właśnie! Co tam się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts