karster 19.03.2018 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Cześć! Ostatni update miesiąc temu W tym czasie przechorowała rodzinka (5 osób), trochę popracowałem, tynkarza przekładałem już 3 razy (a to pogoda a to niegotowe). Obecnie tynkarz zamówiony na następny tydzień czyli jakoś od 26.03. Pracy nadal mi zostało ale już widać światełko w tunelu. Nigdy nie sądziłem że MI elektryka może zbrzydnąć serio, mam dość a już osadzanie puszek to jakaś patologia. W ogóle mocowanie przewodów do porothermu też jest mega (nie)Przyjemne. Używam USMP, fajna sprawa jak materiał jest pełny (mam trochę żelbetu, suporexu -> tam się robiło fajnie, szybko) ale zdecydowana większość to porotherm a tu miło nie jest. Wystarczy, że uchwyt się lekko skrzywi i nie trafi w otwór, lekkie pukanie młotkiem i już krzywe, do wyrwania... Wszystko rysowane od poziomicy, kąty proste a jak się wierci to i tak wiertło na bok schodzi bo tak są akurat ułożone pustki czytaj: zesraj się a nie daj się - idealnie nie wyjdzie. Poszło obecnie niewiele mniej niż 2 km przewodu a instalacja jest dość biedna. Rozdzielnice będą dwie po 48 pól (zamontuje je w tym tygodniu). Wod-Kan pewnie po tynkach chociaż gdzieś już coś podkułem, coś poukładałem ale wodę muszę i tak robić po tynkach bo chcę ją na podłodze układać minimum 10cm wyżej niż chudziak (po środku dwóch płyt styropianu 2x10cm). Obecny stan jest nieco bardziej zaawansowany, na dole lwia część puszek jest już osadzona na klej gipsowy, u góry elektryka prawie skończona, jedno pomieszczenie też już z osadzonymi puszkami. Niestety gdzie bym nie spojrzał to coś czeka na dokończenie, mam serdecznie dość ale chciało się samemu to i samemu trzeba dokończyć. teraz trochę zanudzania (bo co tu tak na prawdę pokazywać, fotki tego nie oddają, to trzeba na żywo oglądać ) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.03.2018 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.03.2018 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.03.2018 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.03.2018 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Nie jestem zadowolony np z przewodu do okapu, który podłączyłem do puszki dla płyty indukcyjnej (no bo tam jest jeden wolny przewód, kuchenka na 2 fazy a dałem przewód 5x4 czyli 1 faza wolna). Inna sprawa, w garażu będą 4 punkty oświetleniowe i świadomie nie chciałem kłaść przewodu od każdego z punktu do puszki więc w dwóch miejscach przewody będą się przy lampach łączyły. Nie czepiajcie się niedokończonych ścian działowych fotki nieaktualne Zerowanie??? Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie/ do czego wrzucić przewód do zerowania? Kilka istotnych informacji: - doprowadzenie wody do domu -> PP - instalacja wodna w domu -> PP - CO -> PP (PC) Czyli co ja mam tutaj zerować? Czytałem, że zerowanie 'na siłe' nie jest dobrym zabiegiem. Skoro nic nie przewodzi (pomijając przewodność wody) to nie mam nic zerować? Bardzo proszę o radę/ jakiś link. Pozdrawiam Karol Edytowane 19 Marca 2018 przez karster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 19.03.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Tym "zerowaniem" a raczej przewodem ochronnym to w chwili obecnej mało gdzie się daje.Kiedyś były metalowe wanny to się do każdej łazienki dawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 19.03.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Patrząc na Twoje zdjęcia uświadamiam sobie ile jeszcze pracy mnie czeka żeby mieć ten stan. Życzę Ci dużo wytrwałości i dobrych decyzji Co do zerowania, skoro plastik to nie ma co zerować, w końcu są izolatorem. Tak będzie też u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 19.03.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 mam wrażenie ze karster tylko czekał z tymi zdjęciami w przygotowanym poscie przy kompie na prowokacje w stylu " hop hop co u Ciebie " a tak na powaznie Karster, radyjko masz wlasnej roboty to z pierwszej fotki? mam jakies nieuzywane glosiki samochodowe i radyjko i wlasnie tak myslalem zeby je sobie przerobic na budowlane Radio DIY, jeśli robiles sam to mozesz podrzucic jakies schematy lub patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.03.2018 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Jeśli tak by się czepiać terminologii to ani to zerowanie ani przewód ochronny a raczej przewód/ obwód wyrównawczy (połączenie wyrównawcze), którym jak to pięknie piszą, obejmuje się wszelkie części przewodzące obce. Tyle teorii, w praktyce ludzie kłócą się, że przecież woda przewodzi (dowód: pradawny sposób grzania wody w wojsku= dwie zapałki, dwie żyletki i kawałek przewodu z wtyczką...) więc podłączają do obwodu wyrównawczego każdy kran czy metalową futrynę a inni zaś piszą, że 'ci pierwsi' proszą się sami o kłopoty. Jest tu miejsce dla tych trzecich (np ja), którzy potem g..no wiedzą i są bezradni/ nie wiedzą co w końcu zrobić Każde urządzenie ma doprowadzone przewód ochronny więc i tu na siłę doprowadzanie osobnych przewodów wyrównawczych chyba mija się z celem? Może profilaktycznie wrzucę po jednym przewodzie do każdego pomieszczenia instalacjami wod-kan (łazienki, kuchnia, kotłownia) i gdzieś za szafkami będą dostepne te przewody a dopiero na końcu się tym pomartwię. Przewód kupiłem kilkadziesiąt metrów już dawno temu 6mm^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.03.2018 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 micbarpia Nie, nie było tak kolorowo z przygotowanymi zdjęciami Zrobione na szybkości dzisiaj. Radio tak, zrobione samodzielnie z dwóch modułów z Chin. Odtwarzacz MP3, BT, FM za ok 17zł oraz wzmacniacz cyfrowy 2x3W za jakieś 6zł (z kosztami wysyłek). Niestety żałuję czasu poświęconego na zrobienie tego radia - zarobił bym chyba na używane budowlane makity FM działa do bani (chociaż koledze działa ta sama chińszczyzna dobrze = może wzmacniacz cyfrowy je skutecznie zakłóca) więc na budowie słucham radia internetowego z telefonu przez BT. Neta w Play mam bez limitu więc kilkanaście GB w miesiącu za samo radio mnie nie boli. PS. Majfrendy wysłali mi dzisiaj takie cudo za 10 dolców https://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale-T-205-FM-Radio-Portable-HiFi-Card-Speaker-Digital-Multimedia-MP3-Music-Loudspeaker-White/32703493232.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.trevOV a wczoraj u brata znalazłem jakiegoś samochodowego blaupunkt'a czy kenwood'a więc będą zmiany PS2. Samemu na budowie bez radia jest totalny smuteczek. A jak się walnie ze dwa głębsze to już włączam dobrą nutę (jakiś remixik, głośniki na maksa byle nie charczały i "wydaje mi się", że pracuję...) Prawda jest taka, że jak jest alkohol na budowie to jest gówno nie praca. O ile na ciepły dzionek piwo jest wskazana o tyle doby samogon na zimne dni tylko pozornie rozgrzewa i tylko na początku poprawia humor walec7_7 Pociesze Cię, jak zdecydowana większość samorobów, też zaczynałem od zera. Jedyne co mogę doradzić - nie spinaj się, mało co da się przeskoczyć Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 19.03.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Karol, ultra mega robota jak to wszystko zrobiłeś samemu. Chylę czoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 19.03.2018 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Karol, ultra mega robota jak to wszystko zrobiłeś samemu. Chylę czoła Dzięki, trochę mi tata czasami pomaga, na już słuszny wiek więc nie do każdej pracy się nada (brzydko to zabrzmiało, wiadomo o co chodzi, siła nie ta co kiedyś a i wzrok nie najlepszy). Kleju urobi, w piecu napali, poziomicę poda czy miarę przytrzyma na drugim końcu a i kilka otworów na puszki wywiercił. Przy okazji obmurował całą murłatę na około pustakami 6cm by łatwo było to później wykończyć (tynk/regips). Najważniejsze, że towarzystwa dotrzyma a i przy okazji przywiezie ciepłą zupkę od mamy U góry też jest sporo kabelków Alarm w trakcie. Zastanawiam sie co do ogrodu wyprowadzić i jak to zrobić? Np oświetlenia podjazdu do domu czy tam frontowego ogrodu zrobiłem tak, że jest włącznik na ścianie w wiatrołapie (+ np do podbitki) a dopiero od niego na zewnątrz budynku położę kabel żelowany. Jedynie do bramy muszę od razu na gotowo kabel położyć od rozdzielnicy (i zakopać gdzieś na zewnątrz domu przy fundamencie. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 20.03.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Najlepsze zdjęcie .53 z półką na czajnik gratuluję postępów, z tym przewodem ochronnym do kazdej metalowej części w domu to przesada... Jezeli coś jest zasilane z 230V i ma metalową budowę to zazwyczaj jest ona podłączana do przewodu ochronnego wewnątrz urządzenia. Zrób standardowo tak jak inni robią i będzie dobrze, co za dużo to niezdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 20.03.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Tak jak sebcio pisze z tym ochronym nie ma co się spinać, czasy zerowania zanikają na studiach miałem o GSW (główna szyna wyrównawcza) i GSU (główna szyna uziemiająca) możesz w google poczytać jak chcesz Ps zdjęcie z 53 elegancja u siebie chyba też czasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 20.03.2018 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Dzięki panowie Norbi, czytałem kiedyś. Możesz coś w skrócie skrobnąć? Jak pisałem, mam sporo przewodu 6^2 i myslałem by go po prostu wrzucić do paru pomieszczeń, warto? Jest sens? Seba, z tym wyrownawczym to chodzi o to, zeby wyrownywać potencjały rzeczy, które normalnie nie są elementami instalacji elektrycznej, nie mają podłączonych przewdów. Pod tą instalacją musi się ktoś mi podpisać, muszę jutro zadzwonić do lokalnego elektryka i pogadać PS. Czajnik ważna rzecz, kawa i herbata obowiązkowo, do tego kubek termiczny bo pogoda nie rozpieszcza Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 21.03.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Elektryk odbierający moją instalację powiedział, żebym uziemił licznik przy mosiężnych srubunkach i skoro woda jest w rurkach PP to i tak uziemi metalową armaturę. Jak powiedział tak zrobiłem. Brzmi dość rozsądnie. Może nie super rozwiązanie ale chyba RCD zrzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 21.03.2018 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 A ja czytałem o wstawkach metalowych specjalnie przy PP czy pex i jakoby to bląd. Powstają różnice potencjałów/napięcia i następuje korozja. Chyba za dużo czytam wolnymi chwilami. Godzina 22:33 a ja jem obiad w domu po powrocie z budowy... PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.03.2018 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Działam, mozolnie ale wytrwale. Dziś osadziłem piony do odkurzacza w ilości 5 sztuk, jutro jeszcze jeden i wszystkie płytki do gniazd ssących gotowe Instalacja elektryczna na finiszu, osadzanie puszek z górki... alarm rozprowadzony. Pozostało mi dołożyć domofon, zasilanie bramy no i przyszłą altanę. Aa gniazdo do pompki ohiegowej. Wymysliłem cos takiego, ze alarm (czujniki ruchu w łazienkach) będą włączały obiegówkę. Być może dodam do tego warunki godzinowe czy jakieś czujniki temperatur. Druga opcja, w chinach tanio można kupić mosięzny przepływomierz... Pytanie, nie wem gdzie i kiedy bedzie altana (nieco podobnie jest z bramą), czy bardzo złym pomysłem jest wyprowadzenie puszek na zewnątrz domu i potem schowanie pod styropianem by podłączyć jak przyjdzie czas odbiorniki w obejściu domu? Bylo by fajnie to szybko ustalic W poniedzialek tynkowanie. Dolina nidy zeta (ten utwardzany). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 24.03.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Tak na szybko, sa specjalnie ciepłe gniazdka do montazu w styropianie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 24.03.2018 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Wiem, ale ja nie chce gniazd tylko puszkę do połączenia albo nawet hermetyczna mufe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts