Kamil_ 25.03.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Wyrzuć z zapasem kabla, po co robić sobie dodatkowe bezsensowne połączenia? Czujka alarmowa w łazience? W życiu nigdy się z tym nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 25.03.2018 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 A okno w łazience widziałeś? Bo niby daje się czujkę do kazdego pomieszczenia z oknem i nazywa się to ochroną obwodową... Baa, nawet jak nie ma okna to taka czujka jest dobrym pomysłem (poczytaj a sie zdziwisz ) ja właśnie przede wszystkim chcę tą czujkę użyć do sterowania cyrkulacją Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 25.03.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Zerowanie warto wyprowadzić w łazience, choćby aby uziemnić odpływ liniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 25.03.2018 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Zerowanie warto wyprowadzić w łazience, choćby aby uziemnić odpływ liniowy. To napisz proszę dlaczego warto go uziemic skoro rurki są po? Uziemianie czegokolwiek na siłe niesie duzo gorsze ryzyko niż tego czegoś nieuziemianie. Jesli z biegiem lat i zaniechania pomiarow (z wielu różnych powodów) uziom ulegnie uszkodzeniu a masz (lub nawet i są przypadki, że mieć nie musisz) odgromowke (oczywiście połączoną z gsu) to w czasie trafnego pioruna jest trup pod prysznicem. Wiem, wiem to więcej pecha niż szczęścia potrzebnego do wygrania w lotka. Ps. Odplywy liniowe mają przewidziany do tego celu zacisk odpowiendnio oznaczony? Ps2. Idąc dalej tym tropem, czemu nie uziemiac kazdego kranu itp? To nie atak, poprostu chyba nie ma co przesadzac Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 25.03.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Dobrze gadasz Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 26.03.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Tak na szybko, sa specjalnie ciepłe gniazdka do montazu w styropianie:) Nie znam. Co to za patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.03.2018 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Mam tynkarzy. W pierwszą noc po tynkowaniu na piętrze było -6°C... zobaczymy, czy nic nie spadnie. Drugiego dnia była awaria wody i tynkarze osadzali listwy, gruntowali - ogólna ścieman dziś trzeci dzień i tym razem pokój na parterze na gotowo (sufit, sciany). Dla mnie jest super. Kupić żyrafę, poszlifować i malować. Nawet gdyby teraz pomalował to często spotyka się gorsze śfiany.... Mam ogrom pracy, toteż się mi odzywam Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 29.03.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Być może chodziło o taki system do tych gniazdek: https://ise.pl/phpbb3/download/file.php?id=3490 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 31.03.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Przepraszam za OT, ale nie umiałem odszukać tej informacji w Twoim dzienniku. Czy Twój komin do kominka jest izolowany (a jeśli tak, to czy stosowałeś kratki do przewietrzania izolacji)? Pytam, bo szukam informacji, czy w praktyce się stosuje przewietrzanie izolacji (kratka w domu i nad dachem) ... boję się, że może to troszkę zaburzać pracę WM.Chciałem jeszcze podpytać o więźbę ... miałeś więźbę certyfikowaną ? suszoną, czy impregnowaną (jeśli impregnowaną, to zanurzeniowo, czy metodą próżniowo-ciśnieniową)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 31.03.2018 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Więźba : typowa polska czyli w środe rosła a w piątek na budowie, tak mniej więcej. Klasa drewna "jakaś",może jakąś selekcję przeprowadzają. Tartak jeden z większych w okolicy (Izbica), skoro oni mają "klasyczne drewno" to innych nie szukałem bo pewnie nikt by nic lepszego nie miał (ba, widziałem tartaki, gdzie drewno impregnują miotłą na glebie w cenie 900zl za metr). Moje było moczone, czyli zanurzeniowo i w cenie cos nieco ponad 700. Proste, część była nawet względnie sucha. Komin rondo plus, welna w srodku i przewietrzanie ale planowałem tylko małe regulowane otwory pod kominkiem. W sumie to też będę miał WM i nie wiem co z tym fantem zrobić. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 06.04.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Się tynkuje. Ja zapierdzielam by wszystko dopiąć przed tynkiem, to nierówna walka. Ich trzech, ja jeden. Nie mam czasu na normalne życie, wczoraj 23:30 zjazd z budowy. Kiedyś zrobię aktualizację fotek, jest ich multum. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 06.04.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Tak to już u samorobów jest, żeby coś mieć trzeba zasuwać Czekamy w takim razie na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 06.04.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 I oficjalnie mnie przegoniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 06.04.2018 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 I oficjalnie mnie przegoniłeś Czyżby? A nie masz przypadkiem całego wodkanu gotowego a i może styropianu czy również podlogowki w trakcie? Bo wiesz, miksokret to jeden dzień i gotowe Jest pięknie, kurde jak te tynki cieszą. Dziś skonczyli część mieszkalną i zaczeli kotlownie. Przygotowali też garaż także w poniedziałek koniec. Potem z mojej strony tydzien lub dwa przerwy (nieee, nie odpoczynek a zapierdziel w pracy, czas odrobić tynki za "jedyne" dwadzieścia koła). Wg szefa tynkarzy wyszło 800m^2 tynkow. Tynk to dolina nidy zeta po 25 zeta za mkw. Nic mnie nie interesuje. Listwy przyokienne, kątowniki/narozniki, folie ochronne, tasmy, grunty, zabepieczenie czegokolwiek - glownie okienn. Na koniec z grubsza sprzątają. Cena regularna to 27zl a ja zalapalem sie na zimową cenę. Beta kilka zl taniej Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 06.04.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Mi tynki będzie robił brat narzeczonej - tylko i wyłącznie robi na Dolinie Nidy też biorę ZETA Mówił, że testował dużo i najlepiej wychodzi na tej dolinie Więc będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.04.2018 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Więc będziesz zadowolony. Nic tylko się cieszyć Pierwszej nocy tynki dostały małego kopa od pogody. Było minimum -6 (lub więcej) mrozu w nocy. Trzy pokoje były na gotowo na poddaszu. Podczas schnięcia (a pogoda mocno pomaga ) powstają drobne góreczki na tynku i dziś akurat przyjechał szef brygady i pokazał mi właśnie te nierówności oraz jak je błyskawicznie usunąć - oni na to mówią "kosa" / "kosić tynk" a to taka duża szpachelka (w internecie "szpachla fasadowa"); wystarczy tym czymś przelecieć (lub papierem ściernym) no i malować. Jest oczywiście kilka ubytków - gdzieś coś pukną, gdzieś kopną girą czy oprą coś ciężkiego i wypadało by jakimś finiszem porobić zaprawki Mały update starych zdjęć (niektóre zrobione tydzień/ dwa przed świętami), sorki ale nie mam chwili dla siebie co dopiero kopiować, edytować, uploadować fotki Co my tam mamy? - instalacja elektryczna u góry, coś tam na dole (oj w tym temacie mam sporo zdjęć - poszło 2,6km przewodów, tysiące uchwytów USMP/USMO, setki metrów peszli i cholera wie czego jeszcze) - śnieg 31 marca - sposób na wykończenie murłaty -> pustak 6cm a wcześniej cieśla przesunął murłatę odpowiednio w stronę krawędzi muru (a ja jeszcze wcześniej ładnie szpilki rozmieściłem ;p ) cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.04.2018 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Druga paczka: -kolejna porcja instalacji (spokojnie, i tak nie zamierzam Wam wszystkich zdjęć pokazywać - ile można, to wszystko na jedno kopyto) - taśmy przy oknach -> zakichany ciepły montaż. Za okna zapłaciłem (z roletami i garażem) 41tys, tynki 20 tys a taśmy bitumem wewnątrz musiałem kleić sam. Do tego wycinanie/ wyrywanie i uzupełnianie pianki po partaczach z firmy Budmax (Toruń, ci od okien) no a na dodatek jeszcze szefu tynkarzy powiedział, że muszę sam wklejać te siatki taśm. No masakra jakaś ale podołałem. Kuźwa inwestor za mało płaci więc sam musi napier*alać nocami cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.04.2018 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Trzecia paczka: - tak powinny wyglądać taśmy (przylegać) oraz przykład partactwa (braku pianki i byle czego z taśm/ szmat przy oknach - maszynka w salonie (gdy Ci takie coś postawią -> wiedz, że coś się dzieje) - gdzieś tam sobie wstawiłem rurę instalacyjną (foto z miarką) fi 28mm aby potem np przewód do WM czy może inne cudeńka zamontować bo obecnie nie wiem jaki przewód dać. Skrętak leży w każdym strategicznym punkcie (no poza WC tam dodam tylko czujniki zalania gdzieś sprytnie schowane podczas układania rur do cwu - pod schodami miałem wystające z ziemi zakończenie ocieplenia stopy schodów - dołożyłem styropianu 10cm, klej/siatka/klej no i tynk obecnie jest bajeczka. Dodatkowo pomalowałem raz jeszcze izoplastem RW + BW widoczny kawałek fundamentu bo będzie tam zaniżenie i brak ocieplenia (spiżarnia). Waham się, czy nie zrobić tam dojścia świeżego powietrza + kratki wentylacji grawitacyjnej (jest to pomieszczenie wyłączone z instalacji WM). Pewnie daruję sobie ten nawiew choć mnie korci dać 2flexy 50mm cdn? Czy wystarczy na chwilę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.04.2018 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 ... no to jakby jednak było mało to mam dwie kolejne paczki: - centrum dowodzenia - przewody ethernetowe zebrałem w jednej sporej puszcze wtynkowej a na koniec pomyślę co dalej. Nie chcę szafy rack bo duże to to i drogie. Ja maniakiem nie jestem, jakiś modem radiowy (nic innego tam nie ma) lub LTE, większy switch i po sprawie. Nie dałem przewodów do kamer - ostatnia chwila by jeszcze coś przez sufit przewiercić ale nie wiem co i jak i gdzie - mam całkiem spory strych (na jednej z fotek po lewej w dziurze chcę umieścić skrzynki rozdzielaczy WM, część rur prosto w dół a potem w styropianie na stropie, inne w wełnie na poddaszu) - taśmy paroprzepuszczne na zewnątrz są dość solidnie przyklejone do muru - nie da się teggo bitumu urwać takie to mocne cholerstwo (sudafoil) - wyczystka kominowa zostanie zakończona jakimiś plastikowymi drzwiczkami rewizyjnymi 25x35cm - nie wiem co z przewietrzaniem wełny w kominie nie chcę dziurawić domu, będzie WM cdn... jeszcze tylko jedna paczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.04.2018 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 - pod szafkami w kuchni/ łazience na dole do umywalek kupiłem płytki montażowe ale za bardzo musiał bym wykuwać więc kręcę kolanka do kawałków kontrłat - nie robię źle? Odległość między osiami gwintu zrobiłem 11cm. Gwinty 1/2 cala, rurka PP glass PN20 DN20 (główne DN25 - boję się, że to za mało) - gdzieś w korytarzu widać (a może i nie widać bo zdjęcia każecie zmniejszać ) ścianę na ostro (widok z salonu na łazienkę i wiatrołap). Tam ma być cegiełka - zostało do otynkowania 3 ściany kotłowni w tym dwie krótkie 1,8m oraz cały garaż -ufbufkruf wiesz, które zdjęcie jest z dedykacją dla Ciebie? Wygląda na to, że uratowałem Ci tyłek co? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts