karster 17.10.2018 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 U łukasza budowlańca są proste dachy, u jego naśladowców te same lub podobne, mój jest lekko pojebany ale jutro będę kladł dalej. Wezmę latę 2,5m i będę pilnował pionowych linii. Na tych paru dachowkach, które polożyłem zauważyłem, że niektóre z nich jakby odstają. Albo są krzywe albo coś źle skladam, ze nie wskakują idealnie. Zbadam to dokładnie jutro. Chciałbym tego dnia położyć minimum 100 dachówek zacząłem jedną z dwóch najprostszych polaci. Takie trójkąty bez zadnych koszy czy innych wynalazków. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 17.10.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Jak ja się cieszę, że nie mam tradycyjnego dachu. Do tego prawie na pewno szukałbym ekipy bo ta robota podobnie jak Ciebie trochę mnie przeraża. Ja przy płaskim dachu też nie jestem wszystkiego pewien ale wydaje mi się to dużo prostsze, chociaż firm robiących takie dachy w naszym kraju jak na lekarstwo. Podobnie płyty fundamentowe, takie to proste a ludziska boją się tego bo nie znają. A jak tam zdrówko? Wszystko już w porządku? PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 17.10.2018 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Tak sobie ze zdrowiem. Jak wstaje rano i boli to wiem, że żyje. Gorzej gdyby nie bolało i ogólnie bym sie czyl dobrze, wypoczęty. Bałbym się, że nie żyję albo po prostu się nie obudziłem Muszę do końca lipca odebrać dom (kredyt). Także już czuję presję. Dzień robi się krótki, ostatnie dni ciepłe + strach przed mrozami nie pomaga Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 17.10.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Ostatnio czytalem sporo o dachowkach na roznych forach I czesta pojawia sie temat krzywych dachowek wiec moze to jest powod tego odstawania...zebytylko Ci zdrowie dopisywalo bo o reszte ja jestem spokojny ze dasz rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 17.10.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Ja utknąłem na stropie...Mam dość idzie jak krew z nosa...Mam ekipę od dachu, do żółwia82 już drugi miesiąc jadą i dojechać nie mogą, a zima już prawie... Nie przejmuje się najwyżej będzie stało bez dachu nie pospieszę! Ty się ciesz, że na głowę nie pada. Masz papę nic się nie stanie.Spróbuj ułożyć 2-4 rzędy zobacz czy idzie prosto nie wiem do sznurka kładź czy na laser.Zrobiłeś najcięższą prace sam - chcesz wydać majątek na firmę co właśnie rzuci dachówkę i tak nie będzie tak jak byś chciał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 18.10.2018 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Dziś pierwszy większy dzień pracy z dachówką za mną, Najpierw było wrzucanie paczek z dachówką na dach, zamówiłem podnośnik teleskopowy (czy jak mu tam, manitou ale innej firmy), ja z młodszym bratem w 2,5h rozłożyliśmy 14 palet dachówki po ok 0,91 tony każda (210 sztuk dachówki). Trochę dało to mi w kość To prawie 13 ton. Jak się później okazało, jest sporo za gęsto Trzeba znosić paczki na ziemię, a do tego nie ma jak się ruszać. No ale przez te nieco ponad 4h położyliśmy 235 sztuk: Nie wiem dlaczego, czasami dachówki jakby nie chcę opaść jedna na drugą. Rozstaw łat nie jest minimalny (ok 40,5-41cm a z tego co pamiętam minimum to 39,8 albo i mniej, 39,4) więc to inny powód. Może są krzywe. Nie wydaje mi się aby to był jakiś mocny defekt - mylę się? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 18.10.2018 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Gdyby ktoś z zaglądających zechciał pomóc mi z moimi zmartwieniami co do dachu to tu przedstawiłem swoje problemy. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 18.10.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Karol, ostatnio na fb był post jak facet wszedł na dach pokryty dachówką płaską i nie było jednej sztuki, aby nie "klekotały" przy lekkim dotknięciu. Ceramika krzywa jest... taki klimat, Panie... Nie pomogę z dylematami dachowymi, bom niekumaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 19.10.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Nie da się podszlifować tych co wystają? Na youtube pewien Pan o imieniu Tomasz miał kanał z budowami i dachami. Płaskie dachówki robił tak że żadna nie odstawała, ale wiele szlifował od dołu. Niestety chyba się obraził bo skasował filmy, a były skarbnicą wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 19.10.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ja tam na zdjęciach nie widzę krzywizny, przynajmniej na tych wklejonych fotkach, zrób w linii prostej, musi pasować jak są łaty dobrze rozmierzone i wypoziomowane. dachówka może być lekko krzywawa, ale jak bardzo to warto by reklamować, bo w końcu nie kosztuje to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 19.10.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ja na fotach widze zajebisty dach I 0 krzywizn ale okuliste mam na listopad wiec po wizycie wypowiem sie raz jeszcze:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 20.10.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Też nie widzę krzywizn, a z czasu gdy rozważałem dachówkę u siebie to naczytałem się o klawiszowaniu ceramiki. Niestety w piecu potrafią się odkształcić.Odkładaj na bok i zapytaj dostawcy. Nie pytaj "czy" tylko "kiedy" Ci wymienią. Aha.. i nie chcę słyszeć jakiegoś biadolenia i rozważania ekip. Jak w tym dziale założyłeś temat to ekipę możesz wziąć jak jest nóż na gardle ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.10.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Cześć karster! Wpadłam tylko popodziwiać Twoją pracę Nieustannie jestem pod wrażeniem samodzielnej pracy, w Twoim wykonaniu, włożonej w budowę domu. Widzę, że wielu z nas, dopadła niemoc budowlana. Taki klimat Ale nie ma co się poddawać. Szarpnąłeś się na trudny kawałek chleba budowlanego, jakim jest dach, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, w której byś temu nie podołał. Kawał dachu ułożyłeś z bratem Coraz ładniejszy dom się wyłania z Twojej budowy. Trzymam kciuki i kibicuję. I jestem pewna, że sam położysz dachówkę o niebo lepiej, niż naprędce znaleziona ekipa do tego zadania. A ile grosików zostanie w kieszeni... Pozdrawiam Edytowane 22 Października 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 03.11.2018 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Coś tam po mału się dzieje z tym nieszczęsnym dachem. Jeszcze z 5 dni sumiennej pracy i bedzie można zabrać sie za okna dachowe. Czy kominek wentylacyjny z allegro za 160zl jest cos wart? Wytrzyma to to na dachu chociaż 10 lat? https://allegro.pl/kominek-wentylacyjny-125mm-koramic-alegra-9-abs-i7004403085.html?fromVariant=7004403085 Czy raczej trzeba na bogato i po 350zł kupować? https://allegro.pl/kominek-wentylacyjny-koramic-alegra-9-aluminiowy-i6722505684.html?fromVariant=6722505684 Potrzebuję 3 takie do wentylacji grawitacyjnej kotłowni (w niej PC), garażu oraz spiżarni pod schodami (tu dylemat bo i tak nie będzie tam stałego dopływu powietrza a nie chcę wprowadzać tam ciepłego powietrza z domu (reku będzie pracowało na lekkim nadciśnieniu). Ktoś coś w sprawie kominków? Aaa i jeszcze jedno, one muszą specjalnie jakoś wysoko/ blisko kalenicy wychodzić czy mogą w połowie dachu również wystawać? Potrzebuję jeszcze jeden kominek do odpowietrzania kanalizacji. Niby czeka na mnie do odbioru oryginalny z koramica do allegry9 ale za 350zl... jakby tak trochę drogo No i trzecia sprawa, nie mam pojęcia co zrobić z tym nieszczęsnym kominem do kominka. W końcu jest wyprowadzony przez dach. Planuję go ocieplić wełną skalną 5cm, zaciągnąć klejem+siatka+klej no i co dalej? Nie chcę kłaść całego/ pełnego klinkieru (ewentualnie połówka pełna), co mi zostaje? Ano: a) płytka klinkierowa b) elastyczne imitacje płytek klinkierowych <- to mnie dość zachęca - może tak szybko nie spadnie z tego komina c) tynk mozaikowy + ewentualny szablon (chyba dość szybka i trwała metoda wykończenia komina). blacha, struktonit mnie nie interesuje akurat. Ewentualnie jakiś łupek lub jego imitacje (ale te znalazłem na styropianie więc mnie zniechęcają). PS. Dzięki Wam za wszelkie słowa otuchy Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 05.11.2018 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Celuloza - update Dzwoniłem dziś do czterech różnych przedstawicieli/ instalatorów (fermofloc, isofloc, ekofiber no i do firmy cellterm ocieplenia). Każdy z nich podaje te same opcje do wyboru zalecając ostatnią, najlepszą i taką chcę wykorzystać, po kolei:[dla przypomnienia, jest pełne deskowanie + papa] 1) Można wcale nie robić paroizolacji. Celuloza będzie przyjmowała parę z pomieszczeń i w zmiennych warunkach ją oddawała do pomieszczeń. Również wilgoć z drewna (więźba/ deski) zostanie przekazana do pomieszczeń czyli nic nie zgnije. Mi się to nie podoba bo w razie jakiejkolwiek naprawy/ zmiany zabudowy kg celuloza się rozsypie do pomieszczenia + brak szczelności (blower door pewnie kiepsko by wypadł). Fakt, to jest informacja w wielu miejscach potwierdzana, żadna paroizolacja nie jest wymagana od strony pomieszczeń przy pełnym deskowaniu i papie. 2) Szczelina pod deskowaniem (tak chciałem zrobić pierwotnie ale jednak wymieram lepszą opcje, następną) Ze szczeliną jest taki problem, że, ciężko ją wykonać. Tzn ciężko zapewnić, aby pod wpływem nacisku wdmuchiwanej celulozy nie została ona zamknięta. Przy szczelinie daje się normalną paroizolację z folii PE o pomijalnej dyfuzji pary wodnej. Kolejnym minusem jest strata ok 3cm miejsca 3) Brak szczelin pod deskowaniem skosów +zasyp jest do samego deskowania a od środka paroizolacja aktywna, (np isofloc active, cena niestety mało atrakcyjna - ok 800zł rolka 75mkw). Natomiast na powierzchniach płaskich jest już wystarczająca zwykła paroizolacja (np z folii PE - będzie duużo taniej).Styropian dochodzi do samego deskowania. Ceny samej celulozy wahają się mocno, od 2zl (ekofiber) do ok 4zl (termex, steico, isofloc F-nieco mniej) za kg. Skosy zaleca sie 45kg/m3 a płaskie od ok 25 do 33kg/mkw zależnie od materiału. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.11.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Czemu celuloza i ile Cie wyniesie m2 ocieplenia na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 05.11.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Nie pomoge w kwestii paroizolacji ale dach wyglada coraz lepiej, milo popatrzec jak coraz mniejsze fragmenty zostaja... ogolnie fajnie wyglada twoj dom w tej kolorystyce. Az zal ze bedzie na to szedl styro... moze jednak elewacje z imitacji czerwonego klinkieru... pasowaloby:) choc to oczywiwcie kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 17.11.2018 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Miałem napisać dokładnie czemu nie pianka ale potrzebuje do tego kompa a ostatnio nie mam nic czasu :( masakra jakaś. Przepraszam, nie dam rady. Naczytałem się o tym sporo i pianki nie wezmę za darmo. Przyszły pierwsze mrozy dom nie ocieplony do konca, brakło mi ze 3 dni i by ściany były ocieplone. Tyle samo do tej pory było ocieplane także łacznie z 6 dni i po pracy. Mam nadzieję, ze jakoś chłodek odejdzie i wróci >+5'C by dokończyć izolację ścian. Dach nie skończony, nie dużo zostało no ale ostatnie ciepłe dni trzeba było wykorzystać na styropian. W podłogówce woda, nie lubi mrozu więc zacząłem składać elektryczne podgrzewanie. Mam grzałk 2+2+2 kw w zbiorniku ok 15*50 cm. Do tego jakaś stara pompa ohiegowa. Na szybko złączkami do rur od wody czyli do PE skręciłek rury PPr40 od rozdzielaczy. Ciekawe czy najmniejsza moc 2kW wystarczy by woda nie zamarzła. Na parterze to na pewno ale na stropie, dom bez czapki i z wiatrem nad murłatą... ehh za 3 dni wiatru nad murłatą by nie było a dalej za moze jakiś miesiąc i czapka by powstała. Tak to jest bez ekip. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 17.11.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 O tym kominie czytam już od paru dni...Wszyscy dekarze mówią, aby obmurować komin systemowy cegła klinkierową PEŁNĄ na pełną fugę. I spokój na 20 lat.Wszystkie połówki to dziurawki...Łupki i inne dziadostwa odpadają, blacha również.My kaster mamy tradycyjne domy z okapem i tam blacha zaburzy całość. Ja buduje do końca systemowy później doleje taki podest przed wyjściem z dachu i pojadę pełnym klinkierem.Pewnie będę to robił w największe mrozy, ale nie chce iść na skróty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 17.11.2018 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Na początek podwyższenie i wyrównanie cokołu: Idzie to z XPS'a + klej do niego w pianie - na foto widać, że raczej go nie żałuje. Tak wygląda efekt trzech dni pracy w kilka osób (brata mam do pomocy, w sumie to on zrobił prawie każdą płytę bo ja robiłem pełno innych rzeczy jak np cokół czy ogrzewacz wody) No i jeszcze rodzicie pomagają - nakładają klej na płyty, docinają, podają bratu na rusztowanie. Maga wielka pomoc. Jeszcze 3 dni i udało by się skończyć ale jest za chłodno. Chociaż dziś sprawdzałem, ok godziny 10 rano ściana południowa była mocno ciepła a w nocy był spory minus (woda w kałużach zamarznięta) także może i by dało się kleić styro od słonecznej strony? Tymczasowe podgrzewanie wody (raczej by nie zamarzła przez zimę w wylewkach woda no i delikatnie podnieść temperaturę w domu (głównie w kotłowni również główny zawór wody z licznikiem nie zamarzł). Moc tego ustrojstwa w tej chwili to max 6 kW ale już się przekonałem, że jedna grzałka (są 3 sztuki po 2 kW) jest lekko uszkodzona - wywala różnicówka. Jej rezystancja to ok 240 kOhm względem PE więc już po niej, pozostałe są OK ale, w sumie już jedna z nich niekoniecznie jest OK bo robiąc testy działała bez wody Nie wiedziałem ale ten mój baniak był pusty (woda krążyła ale był wielki balon powietrza i grzałka pracowała bez wody). Po fakcie działa dalej (a przynajmniej działała gdy ją pozostawiłem włączoną w samopas). Niebieski przewód blueflora jest podłączony do kanalizacji (przelew z zaworu bezpieczeństwa). Co ciekawe zawór ten jest na 3 Bary a już nieco powyżej 2 potrafił wpadać w jakieś dziwne oscylacje (otwierał się i zamykał cyklicznie). Kamil, taki cokół wokół komina mam zrobiony ale boję się, że to mało bezpieczne. Lepiej obmurować komin połówką pustaka od samego stropu albo i chociażby od stropu. Co ciekawe, rozwiązanie z stopą i dalszym obmurowaniem klinkierem jest dopuszczalne wg producenta komina. Ja chcę ocieplić komin wełną (ale nigdzie jej dostać nie mogę, ma być w płytach na elewację 5cm i najlepiej krótsze niż 120cm - np 100cm bo mi do auta nie wejdzie). Jako wykończenie dam izoflex, już wybrałem. Podoba mi się to a z ziemi nie ma szans dopatrzeć się, że to imitacja. Na wylewaną czapę kominową położę robione na zamówienie ustrojstwo z blachy nierdzewnej 1mm powyginane i pospawane, będzie na wieki. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts