Beskidziak 06.02.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 no właśnie, trzeba słuchać doświadczonych. Z czego masz ściany w garażu? Te 20* w środku skąd się wzieło, nagrzane latem? W podłodze garażu masz jakiś styro? Bk z 20 cm styro z czego dwie ściany na styku z domem w 2/3 docieplone, 11cm wylewka na styro, strop drewniany ....szału z akumulacją nie ma. Te 20st to z lata. Najgorzej było przy tych 20 stopniowych mrozach, licznik wody mam w garażu, na szczęście stanęło na 2st. jest jeszcze koszt corocznego przeglądu kotła, u mnie z braku osób uprawnionych i kosztach dojazdu taki przegląd to 200 zł. To sporo, połowa mojego rocznego rachunku za CO. No i gaz to zawsze gaz, ja jakoś nie przepadam za samą ideą. Wiem że miałeś dobrą cenę na PC, rachunki za prąd super.....czekam na obiecaną relację z realizacji..... O gazie wspomniałem w odniesieniu do kalkulacji kosztów systemu, z perspektywy czasu uważam że gaz był u mnie błędem. Po czasie dowiedziałem się że sąsiad ogarnia bufor na moją miarę z grzałkami za 6k+2,5 podłogówka razem 8,5k za cały system. Na moim terenie Tauron ma jedną z najlepszych ofert taryfy nocnej, a był to też czas promocji duonu. No i w końcu nie lubię być od kogoś zależnym, temat serwisu grzałek, przekaźników do ogarnięcia przeze mnie, do gazu z łapami nie wchodzę (hmm Pc bym chyba też odpuścił). Mam nadzieję że Karster nie obrazi się za ten wywód, dołączam do gratulacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 07.02.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Karster - zamawianie projektu WM czy podłogówki bym odpuścił. Tu moim zdaniem można wszystko zrobić samemu na podstawie info z forum. PC z odwiertami? To ktoś rozsądnie gospodarujący swoimi pieniędzmi nadal tak jeszcze robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.02.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Karster - zamawianie projektu WM czy podłogówki bym odpuścił. Tu moim zdaniem można wszystko zrobić samemu na podstawie info z forum. PC z odwiertami? To ktoś rozsądnie gospodarujący swoimi pieniędzmi nadal tak jeszcze robi? Ci co mają do zagospodarowania dużo pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.02.2017 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ej no nie przelewa się wiele bym zlecił a tak lwią część muszę sam zrobić by wystarczyło kasy. Wiecie, po prostu sie boję - biedny płaci dwa razy a więc nie chce sie na to złapać i od razu zrobić dobrze ale chce by to było rozsądne. Mam cichą nadzieję, że odwierty potaniały... poza tym kolektor poziomy będe analizował- go się nieco obawiam. Dom nie jest mały... z ekonomicznego punktu widzenia pewnie bym założył powietrzną PC ale co ja tam wiem w tej chwili o obecnych technologiach... moze już są odpowiednie popmy ciepła PW. Każda Wasza opinia pomoże (mam nadzieję) w podjęciu przeze mnie decyzji PS. Nie chcę glupio utopić pieniędzy lub czegokolwiek robić "bo tak chce" niby kto biednem zabroni żyć bogato? ... tylko trochę nie ta skala. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Może już było (nie przeczytałem całego wątku), ale PC wstawiłbym do pralni i rurki CWU poprowadziłbym od zbiornika do punktów odbioru wody jak najkrótszą drogą bez cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 07.02.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 W tym zawarłem wszystko projekt budowlany 500zł, przyłącze u nas ryczałt niezależnie od długości 2100zł i resztę kotłownia. Wybrałem droższy kocioł vaillanta i zbiornik z nierdzewki. Na koszt może wpłynąć długi odcinek instalacji wewnętrznej (na własnej działce). Nam to nie grozi ale, w wyniku rewolucji łupkowej cena gazu w USA spadła do 30% wcześniejszej wartości.......sięgać dalej jak 15-20 lat nie ma sensu. Pozdrawiam To nie jest prawda, że kwota ryczałtu wynosi 2.100 zł niezależnie od długości. Ryczał PGNiG dotyczy przyłączy do 15 mb, wszystko co powyżej liczone jest od metra (o ile pamiętam ok. 75 zł / 1 mb). Na cenę wykonania instalacji nie wpływa znacząco długość położenia rur gazowych po działce inwestora (sprawdź ile kosztuje rura gazowa pe i lokalny koszt najmu koparki). Napiszę to niechętnie (bo mam gaz) ale obecnie szedłbym w stronę prądu jako źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 07.02.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 To nie jest prawda, że kwota ryczałtu wynosi 2.100 zł niezależnie od długości. Ryczał PGNiG dotyczy przyłączy do 15 mb, wszystko co powyżej liczone jest od metra (o ile pamiętam ok. 75 zł / 1 mb). Na cenę wykonania instalacji nie wpływa znacząco długość położenia rur gazowych po działce inwestora (sprawdź ile kosztuje rura gazowa pe i lokalny koszt najmu koparki). Napiszę to niechętnie (bo mam gaz) ale obecnie szedłbym w stronę prądu jako źródła ciepła. Ej kolego, są pewne warunki kiedy te opłaty powyżej 15m są naliczane......może przekaż te ceny pe i wynajmu koparki pgnig bo oni biorąc 75zł/mb może o tym niewiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.02.2017 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Napiszę to niechętnie (bo mam gaz) ale obecnie szedłbym w stronę prądu jako źródła ciepła. Czysty prąd czy PC? Ja kiedyś (zanim zacząłem się budować) mówiłem sobie: byle był gaz, byle był gaz, będę palił gazem, będę fajny będzie tanio, (niedrogo) Poczytałem forum i widzę, że dobrze, że tego gazu jeszcze nie ma pociągniętego w okolicy. A kiedy będzie? |Cholera wie, sprzedawca ziemi powie no już już za rok (czyt. może dziesięć). Liwko Dzięki za dobrą radę. Jest mały problem - pralni nie będzie (a na pewno nie tam gdzie jest w projekcie) Tam na dole będzie moja kanciapa (lapatop, trochę elektroniki, może większy komputer z paroma monitorami się zmieści). Tak BTW - nie wiem czy komukolwiek podobało by się mieć pralnie na parterze gdy główna łazienka, garderoby, spanie są u góry. Sam pralnie właśnie chcę wrzucić do góry zamiast którejś z garderób (tej największej niestety) a któryś z pokoi będzie wówczas bez garderoby (just life) . Do CWU zbuduje (chyba, że są już na tyle wygodne w obsłudze gotowce) sterownik do cyrkulacji. Jak zawsze pomysłów, możliwości jest pełno - trzeba wybrać złoty środek Można by zrobić regulowany przepływ by nawet niekoniecznie temp w końcowym punkcie wynosiła zakładane 45'C ale już nawet 30'C uzyskane przy bardzo przytłumionym przepływie było by w pierwszym kontakcie przyjemniejsze niż 20, do tego przepływomierz i mały procesor ale to są koszty. Na pewno taniej było by założyć gotowy programator czasowy, który w najbardziej popularnych poboru wody w domu wykona cyrkulacje. Na szybko wymyśliłem taki układ: - czujnik temperatury na zasilaniu CWU (ew gdzieś kawałek dalej by woda miała szansę ostygnąć niezależnie od zbiornika) - czujnik w miejscu powrotu cyrkulacji wody (ew oddalony na w miarę centralnie względem wszystkich punktów poboru wody / ew kilka czujników - są tanie) - mały układ sterowania z procesorem Gdy domownik pobiera wodę, która długo nie była pobierana to czujnik na zasilaniu temperatury za wyjściem z baniaka odczyta zwiększającą się temperaturę => wykryje pobór wody więc to znak by włączyć szybko wydajną pompę cyrkulacyjną. Gdy natomiast czujnik założony najdalej jak się da od bufora na obwodzie cyrkulacji zarejestruje wzrost temp wody do określonej wartości (to znaczy, że pompa "przepchnęła" już chłodną wodę => nie ma sensu dalej pompować tylko trzeba wyłączyć pompę (domownik już dalej będzie pobierał sam ciepłą wodę). Do tego można oczywiście za 5-10zł dołożyć zegar RTC z kalendarzem i zaprogramować jakieś pewniaki (rano do pracy, przed przyjściem z pracy, wieczorkiem do kąpieli dzieci). CO sądzicie o takiej logice sterowania cyrkulacją CWU? W końcu taka cyrkulacja puszczona w samopas zjada nie mało energii, czy przy grzaniu pompą ciepła to nie ma żadnego znaczenia? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Liwko Dzięki za dobrą radę. Jest mały problem - pralni nie będzie (a na pewno nie tam gdzie jest w projekcie) Tam na dole będzie moja kanciapa (lapatop, trochę elektroniki, może większy komputer z paroma monitorami się zmieści). Tak BTW - nie wiem czy komukolwiek podobało by się mieć pralnie na parterze gdy główna łazienka, garderoby, spanie są u góry. Sam pralnie właśnie chcę wrzucić do góry zamiast którejś z garderób (tej największej niestety) a któryś z pokoi będzie wówczas bez garderoby (just life) . Do CWU zbuduje (chyba, że są już na tyle wygodne w obsłudze gotowce) sterownik do cyrkulacji. Jak zawsze pomysłów, możliwości jest pełno - trzeba wybrać złoty środek Można by zrobić regulowany przepływ by nawet niekoniecznie temp w końcowym punkcie wynosiła zakładane 45'C ale już nawet 30'C uzyskane przy bardzo przytłumionym przepływie było by w pierwszym kontakcie przyjemniejsze niż 20, do tego przepływomierz i mały procesor ale to są koszty. Na pewno taniej było by założyć gotowy programator czasowy, który w najbardziej popularnych poboru wody w domu wykona cyrkulacje. Na szybko wymyśliłem taki układ: - czujnik temperatury na zasilaniu CWU (ew gdzieś kawałek dalej by woda miała szansę ostygnąć niezależnie od zbiornika) - czujnik w miejscu powrotu cyrkulacji wody (ew oddalony na w miarę centralnie względem wszystkich punktów poboru wody / ew kilka czujników - są tanie) - mały układ sterowania z procesorem Gdy domownik pobiera wodę, która długo nie była pobierana to czujnik na zasilaniu temperatury za wyjściem z baniaka odczyta zwiększającą się temperaturę => wykryje pobór wody więc to znak by włączyć szybko wydajną pompę cyrkulacyjną. Gdy natomiast czujnik założony najdalej jak się da od bufora na obwodzie cyrkulacji zarejestruje wzrost temp wody do określonej wartości (to znaczy, że pompa "przepchnęła" już chłodną wodę => nie ma sensu dalej pompować tylko trzeba wyłączyć pompę (domownik już dalej będzie pobierał sam ciepłą wodę). Do tego można oczywiście za 5-10zł dołożyć zegar RTC z kalendarzem i zaprogramować jakieś pewniaki (rano do pracy, przed przyjściem z pracy, wieczorkiem do kąpieli dzieci). CO sądzicie o takiej logice sterowania cyrkulacją CWU? W końcu taka cyrkulacja puszczona w samopas zjada nie mało energii, czy przy grzaniu pompą ciepła to nie ma żadnego znaczenia? Pozdrawiam Karol Cyrkulacja to cholerstwo, które zżera sporo energii. Jeżeli chcesz ją zrobić, to BARDZO dobrze zaizoluj rury. Nie na chudziaku, tylko w warstwie ocieplenia. Jeżeli będziesz robił PC, to chyba kazda ma opcje sterowania pompką cyrkulacyjną. U mnie mogę np. ustawić kilka stref czasowych i w tych strefach puszczać np. co 15 minut na 1 minutę. A jako że mam słabo ocieploną cyrkulację i pompa ciepła strasznie mi taktowała, więc ją wyłączyłem. Łazienki mam dość blisko, więc tragedii nie ma. Jedynie w kuchni ciepła woda widziana była ostatnio bardzo dawno. U nas pranie często robi się w nocy (druga taryfa), więc nie chcieliśmy mieć u góry żadnych hałasujących urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 07.02.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ja zamiast cyrkulacji cwu w najdalszym punkcie zastosuję dodatkowy mały bojler elektryczny pod szafkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 07.02.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Mam cichą nadzieję, że odwierty potaniały... W kwestii ceny odwiertów ostatnio prosiłem o wyceny i np. 180m (2x90 m) kolektora pionowego razem z projektem geologicznym to 14.000 zł brutto. U Ciebie pewnie wyszło by koło 250m, więc proporcjonalnie wyższe koszty. Muszę przyznać, że też ostatnio zastanawiam się nad źródłem ciepła. Też rozważam gaz vs. pompa ciepła (gruntówka lub PW), tyle, że gaz mam przy działce (w drodze), a działka na tyle mała, że kolektora poziomego nie zmieszczę, a pionowego samemu nie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 W kwestii ceny odwiertów ostatnio prosiłem o wyceny i np. 180m (2x90 m) kolektora pionowego razem z projektem geologicznym to 14.000 zł brutto. Dla jakiej mocy pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.02.2017 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A dlaczego u mnie 250metrow? Czy przypadkiem nie jest tak, ze liczy sie 50W na kazdy metr? Mam cichą nadzieję tak wybudować moj dom, aby niecpotrzebował więcej jak 10 kW ogrzewania. Będzie też kominek wiec gdy PC bedzie wymiękała to raczej nikt w domu nie zamarznie. PS. Jak faktycznie uda mi sie zmieścić w tych 10Kw to będę bardzo zadowolony choć, jak widzę jak nisko schodzą inni forumowe domki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 07.02.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A dlaczego u mnie 250metrow? Przepraszam, musiałem coś pomylić, wydawało mi się, że pisałeś wcześniej o projektowym obciążeniu cieplnym rzędu 12-13 kW. Dla jakiej mocy pompy? dla 8 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) A dlaczego u mnie 250metrow? Czy przypadkiem nie jest tak, ze liczy sie 50W na kazdy metr? Mam cichą nadzieję tak wybudować moj dom, aby niecpotrzebował więcej jak 10 kW ogrzewania. Będzie też kominek wiec gdy PC bedzie wymiękała to raczej nikt w domu nie zamarznie. PS. Jak faktycznie uda mi sie zmieścić w tych 10Kw to będę bardzo zadowolony choć, jak widzę jak nisko schodzą inni forumowe domki... Dla pompy 10kW spokojnie powinno wystarczyć 150mb odwiertów. Edytowane 7 Lutego 2017 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 dla 8 kW. Ósmy rok moja pompa 8kW pracuje na 3x40mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.02.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) Może już było (nie przeczytałem całego wątku), ale PC wstawiłbym do pralni i rurki CWU poprowadziłbym od zbiornika do punktów odbioru wody jak najkrótszą drogą bez cyrkulacji. pralnia na dole jest spoko, bo można zrzut brudnych ciuchów zrobić, co wg mnie jest zajebiste. Co do cyrkulacji CWU, mam u siebie i faktycznie jak chodzi ciągle to zabija ciepłą wodę, pomimo dobrze zaizolowanych rur. U mnie pompa załączana jest na maxa na 3 min po rozbrojeniu alarmu, rano (tutaj rano będzie definiowane później jak ogarne podlączenie budzika) teraz jest to 6. To wystarczy żeby przebełtać schłodzoną wodę, a w dzień jak jest się w domu to nie trzeba jej uruchamiać. Ale muszę jeszcze dodać załączenie np po 3h, najwyżej przebełta ciepłą wodę. Pompkę mam o taką pobera max 8W, teraz jak już wiem że puszczam ją przez max 20min dziennie to bym kupił najtańsza i wcale nie superenergooszczędną. To nie jest prawda, że kwota ryczałtu wynosi 2.100 zł niezależnie od długości. Ryczał PGNiG dotyczy przyłączy do 15 mb, wszystko co powyżej liczone jest od metra (o ile pamiętam ok. 75 zł / 1 mb). Na cenę wykonania instalacji nie wpływa znacząco długość położenia rur gazowych po działce inwestora (sprawdź ile kosztuje rura gazowa pe i lokalny koszt najmu koparki). Napiszę to niechętnie (bo mam gaz) ale obecnie szedłbym w stronę prądu jako źródła ciepła. u mnie też tak robią, od rury (gazociągu) do 15 m jest ryczałt, a jeżeli masz granicę działki >15m to liczą za każdy nastepny metr własnie coś koło 80zł. Edytowane 7 Lutego 2017 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.02.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ósmy rok moja pompa 8kW pracuje na 3x40mb. jaką masz temperaturą na zasilaniu z DZ, np dzisiaj? Masz taki pomiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 jaką masz temperaturą na zasilaniu z DZ, np dzisiaj? Masz taki pomiar? Teraz ma około +3 stopni. W najzimniejszym okresie (kilka dni po -27 i pracy praktycznie non stop) miałem +2. Ósmy rok i śmiga aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.02.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Teraz ma około +3 stopni. W najzimniejszym okresie (kilka dni po -27 i pracy praktycznie non stop) miałem +2. Ósmy rok i śmiga aż miło. poprzednie zimy też miałeś o tej porze mniej więcej taką temperaturę? Zapisujesz to jakoś czy to odczyt bezpośrednio z PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts