Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt "ceglany" kolor cegły na ścianie ;)

Kessie

Recommended Posts

Witam, mam chyba dość nietypowe pytanie :)

W kupionym mieszkaniu w kamienicy odkryliśmy kilka ścian z cegły. I mam pytanie, ponieważ pozostałości tynku kruszyły się i pyliły, trzeba ją było dokładnie oczyścić. Wskutek tego cegła jest teraz bardzo ruda i właśnie…zbyt ceglana ;) Zależało mi na efekcie rustykalnym, widzianym na wielu zdjęciach w internecie - np. jedną z inspiracji było to:

IMG_4281.jpg

i to:

09.jpg

Tymczasem ściana jest teraz zbyt "poprawna", intensywnie ruda i przez to ciemna.

Czy istnieją jakieś preparaty, może specjalne "farby", które przybliżą jej wygląd do tego na zdjęciach? Rozjaśni, nada efektu surowego?

Pozostawienie cegły na etapie przed oczyszczeniem było niemożliwe, bo jak wspomniałam, ten "nalot" kruszył się i pylił. Jednakże bardzo bym chciała podobny efekt uzyskać.

Z góry dziękuję!

Nie mam pojęcia co powinniście zrobić. Ale napiszę co o tym myślę, bo kiedyś zgłaszałam podobny problem ale nikt nie odpowiedział, co było przykre. To forum chyba powoli umiera śmiercią naturalną. :)

Wydaje mi się że ten efekt rustykalny uzyskuje się poprzez zacieranie jakimś środkiem do fug, może cementem? Jeśli nikt z forum nie podpowie to poszukajcie kontaktu do osób zajmujących się tym zawodowo np. renowatora wnętrz. Ja po wielu latach patrzenia na swoją za ciemną ścianę z płytek klinkierowych pomalowałam ją farbą laserunkową którą dostałam w laboratorium doświadczalnym firmy Atlas w Łodzi. Efekt mi się podoba, ale mojej rodzinie już nie więc nie przekonuję.

Pozdrawiam

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! Już myślałam, że żadnej się nie doczekam :)

Znalazłam blog, na którym zachwala się pomysł pokrycia cegły - jak to opisali - białą, rozmytą farbą.

http://ceglane.pl/wnetrza/sciany/sciany-z-cegiel-w-salonie/mieszkanie-dla-romantykow-mglista-cegla/

Zatem pewnie mieli na myśli zwykłą, rozcieńczoną?

11małgosia a czy można liczyć na fotkę Twojej ściany? :)

• 1 month później...

Pomysł z rozcieńczoną białą farbą wydaje się być słuszny. Można też zastosować lakier transparentny (matowy lub z połyskiem) do kamieni czy betonu i spróbować zabarwić go delikatnie białym pigmentem lub bejcę do ścian.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka