bulka907 20.11.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Witam Wszystkich na forum:) Od dluzszego czasu czytam rozne tematy i posty od Was, i postanowilem rowniez zalozyc temat budowy mojego domku:) Dzialka na ktorej bedzie usytuowany jest praktycznie prostokatna z lekkim nachyleniem terenu. Dom docelowo ma miec 100m2 uzytkowych+ garaz i kotlownie. A wiec w sumie jakies 140m2. Jestem wlasnie na etapie kupna dzialki. Chcialem to zrobic po wykonaniu badan geotechnicznych. Z wstepnych ustalen wynika ze gleba jest bardzo dobra i nosna- ale na ostateczne wyniki musze poczekac jakies 10dni. Dom zaprojektowalem sobie sam, wzorujac sie na innym, jednak chcialem wprowadzic pewne zmiany. Architekt juz jest w fazie wykonywania owego projektu:) A wiec tak. Dom ma byc posadowiony na plycie fundamentowej. Od spodu 10cm XPS, po obwodzie 10cm EPS. Ogolnie chcialbym wykonac go w technologii NF40. Co myslicie o moim projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 20.11.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 po co ten skos przy wyjściu z wiatrołapu?od jakiej strony jest wjazd na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulka907 20.11.2016 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Zaraz za tym skosem ma byc jeszcze kominek (ktorego nie ma w tym moim projekcie). Wjazd i dom bedzie usytuowany tak jak w zalaczniku. Strzalka pokazuje miejsce wjazdu do garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 20.11.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 rozplanowałeś sobie ustawienie mebli w salonie, żeby zobaczyć jak z miejscem będzie? bo lekko nieustawny się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulka907 20.11.2016 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 No wlasnie z tym mam maly problem. I wlasnie dlatego prosilbym o jakiekolwiek wskazowki jak najlepiej to ogarnac. Ewentualnie zmienic w projekcie. Bo jak wiadomo, architekt bedzie dopiero zaczynal. Myslalem o tym zeby przeniesc kominek na lewa sciane, i w tym przypadku drzwi na taras tez dac w lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 taki dom i NF40 .. to jak kupić sobie silnik V12 i zatkać mu 8 cylindrów. Normalnie płyta 30XPS"a ściany 30-40 grafitu dach ile zmieści wełny .. ogrzewanie ? ktoś pytał o ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulka907 20.11.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Chcialem dac 10 pod i przynajmniej 15 nad plyta. Na sciany prosze nie patrzec, to mi tylko w programie tak zrobilo. Architekt wie o tym ze chcialbym uzyskac nf40. Ale to nie jest az tak konieczne. Ogrzewanie podlogowe w calym domu + drabinka w lazience, ogrzewac chcialbym pompa ciepla woda powietrze, + dogrzewanie z kominka polaczone z rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 22.11.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Mi rozkład pomieszczeń się podoba. Sam zrobiłem podobnie. Zaplanuj Izolację na ścianie garaż/dom. Jeśli zależy Ci na konkretnych liczbach (NF40), a nie na samej idei wybudowania dobrze zaizolowanego domu to bez OZC się nie obędzie. Dość fajnie mozna sobie roplanować układ pomieszczeń/mebli w programie sweethome3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 23.11.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ja zwolennikiem parterówek nie jestem, aczkolwiek może dlatego, że kalkuluje jak księgowy, żaden developer nie buduje parterówek, bo licząc ekonomicznie są one drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 23.11.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Po co ten EPS na płytę? Akumulacja to zaleta a nie wada. Jak robisz już płytę to szkoda nie skorzystać. 10cm XPS pod płytą wystarczy by mieć standard NF40 ale może dołóż 5-10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.11.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 uzyskac nf40 ja bym się do tego zabierał ostrożnie .. bo to 1/3 faktycznie środków trafi do klienta. Są przykłady na forum .. np komfort w domu pasywnym, że Koledzy tam mają problemy słodkiej natury .. warto gacić .. taki wniosek płynie z lektury tych słodkich problemów. Płytę - dał bym całość nad izolacją ..- akumulacja jest bardzo dobra.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulka907 24.11.2016 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam. Czyli ze co, pod plyta wogole nie dawac styropianu? Miedzy garazem i domem rowniez chce zrobic izolacje, ale prawdopodobnie garaz bedzie takze ogrzewany. Widzialem ze ktos z forum robi te kalkulacje OZC. Czy mozecie mi podpowiedziec kto to taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.11.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Asolt.Pod płytę dać więcej a na płytę nie dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulka907 25.11.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 To ile proponujesz pod plyte? A w takim wypadku, pod podlogowke dac ile styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.11.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Podlogowka w plycie. A ile to już asolt policzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.11.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Strasznie dużo północnych okien. Przecież w garderobie może wcale nie być okna, w tym pokoju w prawym dolnym rogu projektu może być na zachodniej ścianie. Pod płytę daj 15-20cm EPS 200, albo XPS jak masz kasę, albo daj XPS tylko pod ściany nośne, a w pozostałych miejscach EPS. Tak też można, uwierz mi, tylko pogadaj o tym z projektantem płyty. Na wierzch już niczego nie dawaj, tylko niech Ci to wyleje jakaś ekipa od posadzek, żebyś już miał na gotowo. Porób wszystkie instalacjie, przepusty, itp. Tak robił Konrad (R&K) w dziale o domach energooszczędnych, więc sobie popatrz. Dobre to. Ściany bym okleił 20-30cm styropianu, okna jakieś przyzwoite, z montażem na kotwach (resztę można tanio zrobić samemu), ocieplenie sufitu podwieszanego regranulatem styropianu jak Sebastian, albo jak chcesz strop betonowy, to na wierzch zwykły biały styropian 2x20cm. I ciągłość izolacji, czyli trzeba porzeźbić między krokwiami i połączyć izolację stropu/sufitu z tą od ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulka907 27.11.2016 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Kolego Przemek Kardyś, myslalem na poczatku zeby podlogowke wlasnie zrobic w plycie, jednak pozniej uznalem ze moze lepiej bedzie zrobic cala instalacje na plycie. Wtedy bede mial tez latwiej z peszlami do wszystkich punktow elektrycznych. No ale wiadomo- dochodzi koszt wykonania posadzek, ale nie jest to az tak duzy koszt. Jesli chodzi o styropian pod plyta. Na pewno dam XPS, jednak zastanawiam sie co do grubosci tego. W sumie, zalezy to od tego jak zrobie ta podlogowke. Czy kolega Asolt, jesli bede mial projekt, bedzie w stanie policzyc mi to wszystko jesli chodzi o OZC? Planuje wykonac wiazary dachowe, i na to wiadomo- dachowka ceramiczna. I jesli chodzi o przestrzen nad sufitami, to widzialem ze jeden z forumowiczow robil to pianka- i tez wlasnie nad tym myslalem. Najpierw wykonac cala wentylacje, elektryke, a pozniej wszystko to wypelnic pianka. Co myslicie o tym? Sciagnalem sobie ten program ktory podpowiedzial kolega Daniellos, i jestem w trakcie wykonania sobie tego projektu. Jak bede juz go mial, to wrzuce i wtedy bylbym wdzieczny za wszystkie uwagi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.11.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Witam. Ja bym wszystko co się tylko da upchnął w płycie. Wodę pod płyta w izolacji pomiędzy płytami styrpianu/styroduru - jednolite rury bez łączeń, odkurzacz, podłogówkę no i elektrykę wszystkie gniazdka, wypuszczasz kabel z płyty na pół metra w licu ściany i potem robisz sobie z nim co chcesz. Potem płyta zatarta na gotowo, ściany i dach i już praktycznie można mieszkać Ja gdyby mi ktoś bardziej podpowiedział i bym miał więcej odwagi na początku to tak bym zrobił. Najtaniej najprościej i najszybciej. Jak się cokolwiek by stało (co raczej jest tak prawdopodobne jak wygrana w lotto) to zawsze można wszystko przenieść w ściany. Przemyśl to jeszcze, po wykonaniu takiej płyty spinasz tylko wszystko w całość i instalacje gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 27.11.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Pomysł ze wszystkim w płycie dobry. Jednak wtedy wszystko już trzeba mieć rozplanowane praktycznie w 100% Ja też rozważam ogrzewanie w płycie, jednak nie wiem własne co zrobić z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 27.11.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Najlepiej jest wiedzieć co się robi, czyli najpierw dokładny projekt, a potem wykonanie. Trudne to, ale daje mnóstwo korzyści i warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts