_kamil_ 20.11.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Dzień dobry, proszę o pomoc w sprawie ogrzewania. Mam zamiar kupić*mieszkanie na poddaszu 80m. Z skosami 95 m2. W tym momencie jest zainstalowane tam ogrzewanie elektryczne. Są to grzejniki AEG Modell WKL/CFB 2001. Z tego co patrzyłem to modele produkowane ponad 10 lat temu. W kuchni przedpokoju i łazience ogrzewanie podłogowe elektryczne. Kamienica jest docieplona, nowe okna plastikowe, nad mieszkaniem jest jeszcze strych nieogrzewany( grubość ocieplenia pomiędzy strychem i mieszkaniem to 20 cm wełny - czyli w miarę dobrze).Zastanawiam się nad wymianą grzejników w pokojach salon 30m2 + skosy - teraz zainstalowane 2 grzejniki 2000W model tak jak pisałem wcześniej2 pokoje po 14 m2 - w każdym jest zainstalowany ten sam model tylko 1500WDziałanie grzejników sterowane jest termostatem z przedpokoju. Czy opłaca się zmienić na nowsze konwekcyjne, albo olejowe naścienne? Wiem że akumulacyjne wyszły by lepiej ale w tym momencie nie dam rady finansowo.Jakich mogę spodziewać się kosztów ogrzewania miesięcznie?W budynku jest też gaz czy warto by było zainstalować ogrzewanie gazowe? jakie by były mniej więcej koszty takiego rozwiązania? Po jakim czasie inwestycja mogła by się zwrócić? Za wszystkie pomocne odpowiedzi dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.11.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Zamiana grzejnika elektrycznego na grzejnik elektryczny nie ma sensu bo obydwa maja ta sam sprawnosc.chyba ze chcesz zmienic na akumulacyjny i wykorzystywac prad w 2 taryfie. Zaleznie od zapotrzebowania na energie zwrot z inwestycji instalacji gazowej moze byc rozny.1kWh z pradu to 55 groszy w podstawowej taryfie a z gazu 22 grosze/1kwh. Pogrzej jeden sezon pradem i zobacz ile w ciagu roku poszlo na CO i CWU. koszt kotla to najtanszy okolo 3000, zasobnik 1500, czesci ksztaltki etc z 1500 reszta to robocizna i ewentualny koszt komina, pozwolenia na budowe (w przypadku nowej instalcji gazowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_kamil_ 20.11.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Zamiana grzejnika elektrycznego na grzejnik elektryczny nie ma sensu bo obydwa maja ta sam sprawnosc. chyba ze chcesz zmienic na akumulacyjny i wykorzystywac prad w 2 taryfie. Grzejniki obecnie zainstalowane są już całkiem stare. Czy nowsze nie są wydajniejsze albo bardziej energooszczędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 20.11.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 nie, grzałka to grzałka, ma moc 1500W, pobiera 1500W. Nic nie uzyskasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 21.11.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 W twoim przypadku to od razu taryfa G12 , praktycznie zawsze jest opłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts