Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne - mieszkanie kamienica 80 m2

_kamil_

Recommended Posts

Dzień dobry,

proszę o pomoc w sprawie ogrzewania. Mam zamiar kupić*mieszkanie na poddaszu 80m. Z skosami 95 m2. W tym momencie jest zainstalowane tam ogrzewanie elektryczne. Są to grzejniki AEG Modell WKL/CFB 2001. Z tego co patrzyłem to modele produkowane ponad 10 lat temu. W kuchni przedpokoju i łazience ogrzewanie podłogowe elektryczne. Kamienica jest docieplona, nowe okna plastikowe, nad mieszkaniem jest jeszcze strych nieogrzewany( grubość ocieplenia pomiędzy strychem i mieszkaniem to 20 cm wełny - czyli w miarę dobrze).

Zastanawiam się nad wymianą grzejników w pokojach

salon 30m2 + skosy - teraz zainstalowane 2 grzejniki 2000W model tak jak pisałem wcześniej

2 pokoje po 14 m2 - w każdym jest zainstalowany ten sam model tylko 1500W

Działanie grzejników sterowane jest termostatem z przedpokoju.

Czy opłaca się zmienić na nowsze konwekcyjne, albo olejowe naścienne? Wiem że akumulacyjne wyszły by lepiej ale w tym momencie nie dam rady finansowo.

Jakich mogę spodziewać się kosztów ogrzewania miesięcznie?

W budynku jest też gaz czy warto by było zainstalować ogrzewanie gazowe? jakie by były mniej więcej koszty takiego rozwiązania? Po jakim czasie inwestycja mogła by się zwrócić?

Za wszystkie pomocne odpowiedzi dziękuje.

Zamiana grzejnika elektrycznego na grzejnik elektryczny nie ma sensu bo obydwa maja ta sam sprawnosc.

chyba ze chcesz zmienic na akumulacyjny i wykorzystywac prad w 2 taryfie.

Zaleznie od zapotrzebowania na energie zwrot z inwestycji instalacji gazowej moze byc rozny.

1kWh z pradu to 55 groszy w podstawowej taryfie a z gazu 22 grosze/1kwh.

Pogrzej jeden sezon pradem i zobacz ile w ciagu roku poszlo na CO i CWU.

koszt kotla to najtanszy okolo 3000, zasobnik 1500, czesci ksztaltki etc z 1500 reszta to robocizna i ewentualny koszt komina, pozwolenia na budowe (w przypadku nowej instalcji gazowej)

Zamiana grzejnika elektrycznego na grzejnik elektryczny nie ma sensu bo obydwa maja ta sam sprawnosc.

chyba ze chcesz zmienic na akumulacyjny i wykorzystywac prad w 2 taryfie.

Grzejniki obecnie zainstalowane są już całkiem stare. Czy nowsze nie są wydajniejsze albo bardziej energooszczędne?