Cyclooxy 20.11.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) Witam Co jakiś czas na moich ogródkach działowych muszę porządnie spłukać toaletę żeby woda zeszła niżej i poleciała do szamba, wynikiem tego działania było zaciąganie jej w muszli przez jakiś czas i bulgotanie w kuchni w zlewie.Problemu od jakiegoś czasu już nie było (najczęściej pojawiał się w momencie gdy za dużo papieru poszło w rury, dzisiaj wymieniałem rure elastyczną, przyłączeniową pomiędzy kompaktem a rurą 110, ponieważ stara miała już dosyć. Po tej operacji wydaje się, że mam problem ze spłukiwaniem wody (zapowietrzyłem kanalizę ?) , mało tego jak puszczam wodę w kuchni to bulgocze w toalecie. Szambo jest zrobione z kręgów betonowych i pod ziemią na dworze w trójniku łączy się spływ z wc i kuchni. Poprzedni właściciel działki zbytnio mi nie pomógł, ale twierdzi, że problem pojawiał się przy zapełnionym szambie i tworzącym się kożuchu który trzeba przebić. Na szczęście problem występuje na działce, a nie w mieszkaniu, nie mniej jednak będę musiał wrócić do tematu i dlatego pytam Was szanownych Forumowiczów o jakieś wskazówki. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 20 Listopada 2016 przez Cyclooxy błąd w nazwie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 20.11.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 A masz zrobiony odpowietrznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.11.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 A masz zrobiony odpowietrznik ? Trop słuszny, ale w tym wypadku chodzi zapewne o NApowietrzenie, czyli dopływ powietrza do instalacji, dzięki któremu spływające całym przekrojem ścieki nie tworzą za sobą podciśnienia, które powoduje właśnie odgłosy bulgotania, zasysanie z syfonów itp. Jeśli nie miałeś tego zrobionego na pionie wyprowadzonym ponad dach, tylko zaworem napowietrzającym na końcówce rury to sprawdź/wyczyść ew. wymień - te zaworki są mocno zawodne i nietrwałe. Chyba, że nie miałeś nic - to trzeba założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyclooxy 22.11.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Jedyne odpowietrzenie jakie jest to 5 metrów od domku przy szambie, jest to rura 50mm. W łazience natomiast nic nie ma, z toalety idzie rura elastyczna do kolanka i dalej w ziemie już pod wylewkę. Obok kolana fi110 tego od ubikacji obok jest zadekowana rura fi50, prawdopodobnie pod wylaną posadzką jest trójnik zamontowany do tej samej kanalizy z tą odnogą fi50mm, który w planach (chyba) miał być dodatkowym odprowadzeniem ścieków z wanny. Moje pytanie jest takie: czy ta rura w łazience fi50mm mogę wykorzystać jako odpowietrzenie i wyrzucić ją ponad dach ? Czy to coś pomoże ? Kolejna sprawa dzisiaj tam zawitałem i ku mojemu zdziwieniu problem ze spuszczaniem wody nie występuje (czego nie rozumiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.11.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Napowietrzaniem "książkowym" powinien być pion 110 (dla toalet) wyciągnięty nad dach, możliwie bez ostrych kolan i zmniejszania przekroju - ale jak nie masz możliwości, to i 50 powinno pomóc. Objawy są zmienne i zależne min od zapełnienia szamba, przepływu wody/ścieków całym przekrojem lub nie, itp. Dodatkowo, jak takie spływające ścieki zassają sobie wodę z jakiegoś syfonu/kratki ściekowej to samoczynnie robi się rodzaj napowietrznika - tylko, w zależności od stopnia rozkładu nieczystości w szambie, poczujesz to "organoleptycznie" prędzej lub trochę później Cuchnie z kratki ściekowej, umywalki, czasem z pralki czy też innego syfonu który "opustoszał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts