Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka gontopodobna, prośba o pomoc.

michucik

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Jest to mój pierwszy post, ale forum czytam już od dłuższego czasu i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Planuję rozpocząć budową wiosną 2017 jak tylko pogoda pozwoli.

W planach poza domem ma powstać stodoła wraz ze stajnią i wiata. Wszystko ma mieć charakter wiejskiej zagrody.

Przy planowaniu powstał problem czym pokryć dach domu??

Z wielu postów można wyczytać i to raczej jest jasne, że najlepsza jest dachówka..., tylko nie bardzo mogę znaleźć taką wyglądającą na starą i pasującą do klimatu który chcemy uzyskać. Rozbiórkowa raczej nie wchodzi w grę.

Obecnie padł pomysł na blachodachówkę gontopodobną z posypką ceramiczną np Corona.

Jak dla mnie wizualnie bije na głowę zwykła dachówkę i pasuje do wiejskiej zagrody ale.....najbardziej się boję, że będzie głośna podczas deszczu oraz że poddasze będzie się bardziej nagrzewało.

Chciałbym się zapytać, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym materiałem. Producent zachwala ze cicha itd, wiadomo. Ale jak jest w rzeczywistości?.

Czy trzeba robić jakąś dodatkową izolację akustyczną?? czy może lane skosy?

Czy jednak tak jak zapewnia producent posypka ceramiczna tłumi wystarczająco??

.

A może macie pomysł na jakiś inny "wiejski" materiał na dach??

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez michucik

Blacha panelowa z posypką mineralną ma dwie wady: porasta i jest relatywnie droga. W moim odczuciu każda dachówka naturalna (nie angobowana) będzie bardzo odpowiednia. Z innych pokryć to wiór osikowy, strzecha lub gont drewniany. Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedzi.

Pokrycia naturalne ze względu na wiele czynników raczej nie wchodzą w grę.

JarekkKRK45, masz może porównanie jeśli chodzi o hałas z dachówką??

Nie zauważyłeś, czy poddasze nagrzewa się bardziej niż w domach pokrytych dachówką ceramiczną lub cementowa?

z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam

masz jakieś porównanie hałasu w czasie deszczu blachodachówki gontopodobnej z dachówką ceramiczną lub cementową?

Ja miałam 18 lat na starym domu porasta okropnie nie pamiętam po jakim czasie ale wszystkie domy na osiedlu są porośnięte od północy najbardziej...

Teraz mam ceramikę jest ciszej o wiele, ale nie mam użytkowego poddasza, a porównać do blachy bez posypki nie mogę, blacha z posypką czy bez nagrzewa się.

Ale stojąc na zewnątrz to jest ciszej w porównaniu do tego co było na starym domu...

Mam 25 cm . ocieplenia i opady deszczu nawet dużego jakoś mi bardzo nie przeszkadzają . A co do porastania czy zarastania jak u Bejaro to raczej 18 lat temu nie było jeszcze tego typu blacho dachówek . Myślisz , że górale po to wykonują dachy z tego materiału żeby zarastały ? Myślę , że raczej nie ...

W sumie rozbiórkowa też wygląda ciekawie,

ale czy nie jest tak, że więcej roboty z ułożeniem? dużo odpadu, problemów ze szczelnością itd..?

np: https://www.olx.pl/oferta/dachowka-z-rozbiorki-CID628-IDfHhtr.html#72ddf90c1chttps://www.olx.pl/oferta/dachowka-z-rozbiorki-CID628-IDfHhtr.html#72ddf90c1c

Blacha z posypką porasta i wygląda wtedy (moim zdaniem) okropnie.

Co do odgłosów deszczu to firma Decra ma w swojej ofercie blachodachówkę modułową Decra Elegance Acoustic. Nie porasta i tłumi dźwięki. Blachy z posypką (zdaniem tej firmy) nie potrzebują dodatkowego wytłumienia od wewnątrz, gdyż posypka i warstwa "kleju" również tłumi dźwięki, lecz porasta i brudzi się niemiłosiernie po kilku latach. Ja odradzam posypkę.

No skoro Państwo nie chcą dachówki, to po co im polecać?

Jest taka dachówka postarzana w ofercie bodajże firmy FCB nazywa się Herritage i druga chyba Setler. One imitują starą dachówkę, taki klimat rustykalny, ale uważaj, bo cena powala.

Możesz też wybrać strzechę albo gont drewniany, tyle że to po pierwsze, bardzo drogie, po drugie cholernie ciężkie, po trzecie wymagające ciągłej impregnacji pokrycia.

Twój wybór dachówki z posypką jest w tym przypadku najlepszy. Fakt - również nie jest to tanie rozwiązanie, ale z pewnościa trwałe i wysokiej jakośc, a także estetyki. CO do dudnienia podczas deszczu, to nie masz się co martwić, mnaprawdę nie słychać, NIe jest to zwykła blacha. Co do porastania - to akurat jest fakt, ale spokojnie można to jak i dachówke myś karcherem i nie ma problemu, ja przynajmniej tak robiłem i nie było.

Jezeli wybrałeś Coronę, to świetny wybór i fajnie wygląda na dachu. Możesz też pomyśleć nad Senatorem, też Gerarda. Ewentualnie masz wybór na Pruszyńskiego, mają taką dachówkę Regle. Też fajnie wygląda, ale jakość niższa.

• 5 weeks później...