Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas na instalacje wewnętrzne. Automatyka rolet, rekuperacja, elektryka.

Recommended Posts

Jako młody zawodnik tego forum, osoba budująca swój wymarzony dom. Chciał bym sięgnąć porady doświadczonych osób ktore temat instalacji mają za sobą bądź na codzień je wykonują.

Od początku.

Przez zimę chce zrobić szeroko pojętą instalacje elektryczną.

Do ogarnięcia sa również rolety.

Posiadam zwykle silnikowe z wyprowadzeniem 4x1.0.

Chciał bym uzyskać oprócz sterowania z przełacznika w pomieszczeniu również możliwość sterowania zdalnego., grupowego i co sie tylko da. W przyszlosci nie wiadomo co sie przyda.

Pytanie jest w jaki sposob to zrobić?

Jakie puszki powinien elektryk zrobić? Większe? Czy prowadzić może skrtętke z każdego przełacznika do głównej rozdzielni (skrętek) będę miał ją w garażu, bo skrętke chce mieć we wszystkich pomieszczeniach. I taka centralka się przyda.

Może ktoś ma wogole inne podejscie do tego tematu? Elektryk zrobi mi tak jak będe chciał lub tak jak on zaproponuje.

Mam czas na podjecie decyzji do końca grudnia.

Wszystkim aktywnym wielkie DZIĘKI

Może NERO ?

[ATTACH=CONFIG]373853[/ATTACH]

Może Reku ?

[ATTACH=CONFIG]373854[/ATTACH]

Jest tyle możliwości ....

Odnośnie Rekuperatora.

Tak wchodzę w to :) (z wymiennikiem ciepła- jaka central będzie jeszcze nie wybrałem ale wydajność musi być min 300m3/h)

W chwili obecnej rozkładam przewody fi 75 Pe-flex na struchu (ponieważ mam 2 strop lany - skorupa) - widze na zdjęciu podobne rozwiązanie :)

Jak się sprawuje?

Odnośnie NERO

Nie wiele mi to mówi bo niezgłębiałęm tego tematu.

Jak to działa, w jaki sposób jest sterowane I jakie kable gdzie poprowadzić żeby mieć jak największą funkcjonalność tego system

Dla instalacji reku - nie ja robiłem, tylko firma z Krakowa. W razie pytań - podam namiary.

Dla instalacji rolet :

- system NERO przewodowy z centralnym sterownikiem dla np. sterowania grupowego

- układ radiowego sterowania typu ST-01/R

Jakby nie patrzył - należy przygotować instalację do rolet, i wcale nie musi być skrętka. Wystarczy przewód albo 4-, albo 5x1,5 w pętli do puszek sterowników miejscowych. Puszki fi 60, głębokie.

Wskazane doprowadzić dodatkowy przewód do centralnego sterownika. Zawsze się przyda.