Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy potrzebny drugi pion? Projektant pojechał po bandzie...

wyssoki

Recommended Posts

Cześć,

proszę o pomoc w ocenie projektu kanalizacji.

Dom piętrowy, nieduży. Na piętrze 10cm styropianu w podłodze.

Niestety jak zobaczyłem projekt instalacji, a potem przeczytałem zasady dotyczące np. odległości WC od pionu, to złapałem się za głowę. Już nie wspomnę, że przyłącze mam zaraz w ulicy przy ścianie północnej, a na projekcie wyszło daleko na ścianie wschodniej. Niestety projektantowi się zeszło z tego świata, więc nie powie mi jakie piguły wziął gdy rysował moją instalację. Architekt przyznał mi rację, że "nie było to najoptymalniejsze rozwiązanie" i poprosił kogoś innego. Ten poprawił projekt właściwie tak jak ja to zaproponowałem z tym, że niby wystarczy jeden pion...

Na początek może to co spłodził projektant instalacji...

org_parter.jpg

org_pietro.jpg

Czyli na górze odległość pralki to powyżej 13m od pionu... Kibelek oddalony od pionu ok 9m - ciekawe jak miałem puścić rurę 110 w podłodze o gr. 10cm styropianu i ze spadkiem 1-2% na długości 9m. No chyba, że pod sufitem garażu... A wszędzie czytam, że kibelek maks. 1m od pionu, a jak nie to odpowietrzenie o nie mniejszej średnicy. Ale żadnych odpowietrzeń tam nie było przewidzianych.

Na dole już ze spadkami by nie było problemu, no bo to idzie pod płytą fundamentową, ale znowu normy długości doprowadzeń przekroczone wielokrotnie.

Dobra, już dosyć użalania się, przejdę do konkretów.

Główna studzienka przy domu z przyłącza będzie od strony północnej (brązowe kółko na dole rysunku). Czyli cały kierunek spływu ścieków się zmienia.

Architekt po konsultacji zaproponował pion zaznaczony na czerwono i twierdzi, że to wystarczy. Co z kibelkiem na dole? Znowu wypada ok 6m od pionu...

Ja bym jeszcze zrobił ten fioletowy pion. Wtedy oba kibelki sąa blisko pionów. Z wanny i umywalek też mam blisko.

parter - piony.jpg

pietro - piony.jpg

W pomieszczeniu za garażem jest piec kondensacyjny oraz 1-2 kratki, więc trzeba też zrobić podejście. Czy na odcinku od pieca do czerwonego pionu dać jakieś odpowietrzenie?

No i ostatnie pytanie. Już bardziej z ciekawości, bo może firma budująca będzie to wiedziała. Czy jak są takie dwa piony jak narysowałem, to lecimy dwiema rurami 110 do brązowej studzienki, czy najpierw 110 od czerwonego do fioletowego, tam trójnik i potem 160 do brązowej studzienki?

Mam nadzieję, że ktoś z doświadczeniem to przeczyta i skomentuje.

Pozdrawiam

Rafał

Fioletowy pion można przesunąć blisko kibelka i będzie OK.

"Czy na odcinku od pieca do czerwonego pionu dać jakieś odpowietrzenie?" - mnożesz dać zawór napowietrzający i wystarczy

"Czy jak są takie dwa piony jak narysowałem, to lecimy dwiema rurami 110 do brązowej studzienki, czy najpierw 110 od czerwonego do fioletowego, tam trójnik i potem 160 do brązowej studzienki?" - z budynku wyjście jednym przewodem fi 160 do studzienki.

Fioletowy pion, przesuń i zrób pion w WC, ja bym zamienił WC i prysznic i tak musisz odsunąć WC od ściany. Szkoda zabierać miejsce w spiżarce

W garażu trochę pion przeszkadza, bo garaż jest waski 336 cm jak jeszcze odejmiesz zabudowany pion to będzie 320 cm na wysokości drzwi.

• 3 months później...

Panowie, dziękuję za porady. Mam nadzieję, że brak odpowiedzi z mojej strony nie wyglądał jakbym olał temat.

Wręcz przeciwnie, cały czas to obmyślam.

Aktualnie jest tak jak poniżej:

2017-03-05-kanalizacja1.jpg

2017-03-05-kanalizacja4.jpg

Mam pytanie czy właściwie pion różowy jest potrzebny?

W poradnikach czytam, że podejście WC może mieć max 1m i do pionu musi wchodzić niżej od pozostałych podejść na danej kondygnacji:

2017-03-05-kanalizacja2.jpg

Ale co jeżeli mam parter i prysznic i umywalkę mogę się włączyć bezpośrednio do głównej rury 160?

Czy WC nadal musi wchodzić do pionu, czy może wejść bezpośrednio do 160 (zakładam, że rura pójdzie ok 0,5m pod płytą fundamentową o gr. 0,3m)?

2017-03-05-kanalizacja3.jpg

Wtedy odpowietrzał będzie pion żółty, a różowy już nie będzie wychodził na dach tylko z piętra z wanny i umywalek zejdę 75mm w ścianie przy wannie wprost do 160.

Dziękuję z góry za pomoc

Rafał