Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jasna podłoga jakie schody?

Mika skarbek

Recommended Posts

Witam jestem tu nowa i nie wiem czy już była taka rozmowa a mianowicie jesteśmy na etapie kładzenia takiej samej podłogi na całej powierzchni dołu domu. Są to płytki drewnopodobne jasne i stąd moje pytanie jakie wybrać do tego listwy i schody? Czy ma to być ten sam odcień czy mogą być ciemniejsze? Dodam że okna są antracyt parapety i drzwi też nie wiem jakie, proszę pomóżcie.

Witam jestem tu nowa i nie wiem czy już była taka rozmowa a mianowicie jesteśmy na etapie kładzenia takiej samej podłogi na całej powierzchni dołu domu. Są to płytki drewnopodobne jasne i stąd moje pytanie jakie wybrać do tego listwy i schody? Czy ma to być ten sam odcień czy mogą być ciemniejsze? Dodam że okna są antracyt parapety i drzwi też nie wiem jakie, proszę pomóżcie.

Nie obraź się - ty będziesz tam mieszkac czy ktos inny?? mieszkanie dla was czy na pokaz?? Wybieraj tak aby tobie sie podobało a nie tak jak inni ci podpowiadaja. Nie masz własnego gustu??

Zależy jakie płytki drewnopodobne będą na podłodze - z castoramy za 35 zł czy z Paradyża za 150 zł.Jeśli chodzi o listwy to można dobrać plastikowe o fakturze drewna ale do płytek lepiej wygląda cokół z płytki podłogowej.Schody też można wyłożyć płytką drewnopodobną -Paradyż robi płytki o wymiarze 120 cm x 30 cm. Ładnie wyglądają schody z płytki Nowej Gali concept 01 lub do antracytu concept 12 w polerze.

Ja mam panele w kolorze średniego brązu (jeżeli można to tak nazwać) i z jasnymi smugami imitującymi usłojenie, a schody obłożone drewnem jesionowym z widocznym ciemniejszym usłojeniem. Listwy przypodłogowe również z jesionu. Moim zdaniem bardzo ładnie to się łączy na zasadzie lekkiego kontrastru.

Szukając pomysłu na kolor schodów, zastanów się w jakim kolorze chcesz wykończyć podłogi w pokojach na piętrze, łazienkach i pralni. Analizując wszystkie pomieszczenia, sama znajdziesz odpowiedź. :) Powodzenia

• 3 weeks później...
Ja mam panele w kolorze średniego brązu (jeżeli można to tak nazwać) i z jasnymi smugami imitującymi usłojenie, a schody obłożone drewnem jesionowym z widocznym ciemniejszym usłojeniem. Listwy przypodłogowe również z jesionu. Moim zdaniem bardzo ładnie to się łączy na zasadzie lekkiego kontrastru.

Szukając pomysłu na kolor schodów, zastanów się w jakim kolorze chcesz wykończyć podłogi w pokojach na piętrze, łazienkach i pralni. Analizując wszystkie pomieszczenia, sama znajdziesz odpowiedź. :) Powodzenia

Ja mam podobne połączenie :) W pokojach panele orzech a schody z drewna jesionowego. Zanim kupiliśmy listwy przypodłogowe oraz drzwi, zrobiliśmy porównanie rożnych opcji, symulację. No i te nasze symulacje w komputerze pokazały, że najlepiej sprawdzą się listwy przypodłogowe oraz drzwi dobrane kolorystycznie pod schody jesionowe. Efekt nam się podoba, ale ile osób, tyle będzie zdań. Nie sadze by udało się na forum dyskusyjnym znaleźć jedno optymalne rozwiązanie, które zadowoli wszystkich ;) Jedni będą woleli mocne kontrasty, inni wszystko w jednym i tym samym kolorze. Jeśli jesteś jeszcze na etapie dobierania drzwi do pomieszczeń to możesz to wszystko fajnie zgrać kolorystycznie.