Myjk 21.11.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Mam "konflikt" z instalatorami od PC. OZC krzyczy 6.5kW na CO. Do tego CWU. Moc PC wychodzi w okolicach 9-10kW (gruntowa, producent polski: ekontech, ecopol albo ecopower). Instalatorzy krzyczą 400L na zbiornik CWU grzany do 40sC. Rzecz w tym, że obecnie u nas 3 os. zadowalają się 50L CW grzanej do okolic 55sC. Ogólnie wodę oszczędzamy, bo jak wiadomo mamy jej mało a i drogie jest jej oczyszczanie. Właśnie wróciłem spod prysznica z żoną i termometrem, okazało się, że żona potrzebuje 46sC do kąpieli pod prysznicem (w wannie kiedyś mierzyłem jak leżakowała w 50sC, acz naturalnie nie po szyję). Wniosek, CWU w nowym domu potrzebuję grzać do 50-55sC (uwzględniając że nastąpią jeszcze straty między grzaniem) oraz absolutnie maksymalnie 150L zasobnik. Zakładanie zbiornika 300-400L gdy pewnie nawet w połowie go nie wykorzystamy będzie nierozsądne... Ktoś ma pomysł jak temat pogodzić? Tj. wielkość zbiornika z temperaturą wody i mocą pompy (aby nie taktowała)? Edytowane 22 Listopada 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.11.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam Dogrzewaj grzałką - mówię to serio. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Hej,nie rozumiem dlaczego jeśli wychodzi Ci obciążenie 6,5 kW dodajesz moc pod CWU- PC i tak przełączy zaw 3D. Jeszcze masz małe zużycie CWU , więc tym bardziej nie trzeba mocy pod duży zas typu 300ltr. Zapewne ok 200 ltr byłby w zupełności ok ( u mnie jest 300 ltr , 4 osoby- wszyscy lubimy moczyć 4 litery w wannie. I nam starcza)Chodzi zapewne o kaganiec T2-więc ciut większy zas jest uzasadniony.Z tą temp 40 st , jeśli lubicie ciepłą wodę , to już wiesz że lipa- do tego cyrkulacja i może być jeszcze chłodniejsza woda.Ogólnie jesteś chyba "obryty" z tematem-dlatego daruje sobie teorie, mogę Ci tylko pomóc moimi doświadczeniami z PCPzdr PSA taktowanie (ewentualne) nie dotyczy raczej CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Wodę w zbiorniku dogrzejesz do 55* tylko w jego górnej części. Po uwarstwieniu na dole zbiornika będzie powiedzmy 38.Dlatego zbiornik powinieneś mieć większy, zwłaszcza, że w chwili poboru CW, zakładając, że jest on ciśnieniowy, pobrana woda ciepła jest uzupełniana zimną.Nie wykorzystasz całej pojemności zbiornika z założoną temperaturą. Z grzałką nie żartowałem.By PC zagrzała wodę użytkową do temp. pow. 50* musiałaby pracować bardzo długo w krańcowo niekorzystnych warunkach.Grzałka ułatwi jej wykonanie tego zadania, Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest inteligentny ogrzewacz przepływowy, podgrzewający na wylocie wodę do temp. zadanej np 50*, jednak wstępnie ogrzaną przez PC, powiedzmy do 45*.Jeśli chodzi o komfort i ekonomię rozwiązanie idealne. Coś podobnego po różnych łamańcach zainstalowałem dziś u siebie w kuchni. Po sekundzie woda o temp. zbliżonej do 45*, bez oczekiwania na wynik działania czujki cyrkulacji, itp.Jak już zacznie zaciągać ogrzaną wodę ze zbiornika stopniowo zmniejsza pobór mocy, aż do całkowitego wyłączenia. Urządzenie - Stiebel Eltron DEM 4. Jest jeszcze Clage. Działa tak samo, jest jednak istotnie droższy. Przy tak niewielkim zapotrzebowaniu na CW powinieneś rozważyć rezygnację ze zbiornika, którego straty postojowe będą w istotnej części niweczyć zyski wynikające z produkcji wody przez PC i ograniczyć się do inteligentnch ogrzewaczy przepływowych. Edit Po 2-3 sekundach a nie jednej.Wężyk dolotowy 70 cm robi swoje. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 21 Listopada 2016 przez Pratchawiec dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.11.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Nie bądź sknerą i zainwestuj w Galmet Multi-Inox 450 l.To remedium na wszystkie Twoja bolączki, wysoka temp. wody osiągana z samej PC, brak małych legionistów, a wody pod dostatkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.11.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Zaczynam się skłaniać do propozycji Pratchawca- chyba rzeczywiście przepływówka będzie najlepsza. Może się okazać, że przy tak małym zużyciu trzeba będzie zużywać znaczne ilości na podtrzymywanie temp i ogólnie straty ( np cyrkulacja)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.11.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Myjk-owi wszystko będzie za drogie. Ja na przykład byłem zdziercą paskudnym a wydawało mi się że rozsądnie policzyłem "to czego oczekiwał". NIEWAŻNE. Ja już tego tematu nie będę dotykał więc PEACE. Proszę. Galmet Multi-Inox 450 zaczął się prawdopodobnie od moich zamówień, na początku montowałem sześćsetki nawet do domów 120m2 (miało być mega!) ale to straszna "kobyła". Zasugerowałem więc że przydałby się mniejszy zbiornik tego typu. Galmet zaczął więc dostarczać mniejsze zbiorniki Multi-Inox i chwała im za to. To będą popularne zbiorniki. Teraz widzę że nawet w katalogu już są 450-tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.11.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 To chyba mamy tu do czynienia z paradoksem typu ciastko tzn jak je zjeść i jak je mieć jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 22.11.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Zaczynam się skłaniać do propozycji Pratchawca- chyba rzeczywiście przepływówka będzie najlepsza. Może się okazać, że przy tak małym zużyciu trzeba będzie zużywać znaczne ilości na podtrzymywanie temp i ogólnie straty ( np cyrkulacja) Pzdr A nie prościej podgrzewać baniak pompą ciepła, a grzałką dogrzewać sobie tylko górną część baniaka? Unikasz sytuacji, że ci przepływka nie wyrobi z wydajnością gdy ty będziesz brał prysznic, a jednocześnie ktoś będzie ciepłą wodę puszczał w kuchni. Z pojemnością samego zbiornika CWU jest jeden ,,myk". Coś za coś. Czym większy zbiornik, tym zazwyczaj większa wężownica do grzania wody i pompa ciepła będzie miała łatwiejszą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A nie prościej podgrzewać baniak pompą ciepła, a grzałką dogrzewać sobie tylko górną część baniaka? Unikasz sytuacji, że ci przepływka nie wyrobi z wydajnością gdy ty będziesz brał prysznic, a jednocześnie ktoś będzie ciepłą wodę puszczał w kuchni. Z pojemnością samego zbiornika CWU jest jeden ,,myk". Coś za coś. Czym większy zbiornik, tym zazwyczaj większa wężownica do grzania wody i pompa ciepła będzie miała łatwiejszą robotę. Ale właśnie Pratchawiec to proponował i ja się do tego odnosiłem.W moim zas 300 ltr jeśli zadam na PC 47 st , to PC grzeje o+2 st -ale wg czujnika w środkowej części zasobnika.Na wskazówkowym czujniku temp w górnej części -wskazuje mi po nagrzaniu ok 53 st-54st. Mam drugi czujnik z przełącznikiem (mostkujący ten oryginalny w PC) zamontowany ok 1/4 wys od góry z nastawą na 48 st-kiedy spadnie poniżej tej temp , wtedy układ przełącza się na odczyt z środka zasobnika CWU.Kiedy zadawałem na próbę temp 50 st -to na wyjściu miałem coś ok 55-57st, dlatego przy małym zużyciu + przepływówka z wejściem z ciepłą wodą z PC ma jakiś tam sens : kiedy będzie 48 st (bo np okno T2) to na chwile "uzupełni" się podgrzewaczem do wymaganej wartości np 50 st.Czas grzania zasobnika przy zadanej Tcwu=47st to ok 45-50 min przy starcie od ok 20 st wg czujnika dolnego , bez układu mostkowania to ok 35-40 min Tak też można pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.11.2016 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 A taktowanie (ewentualne) nie dotyczy raczej CWU Instalatorzy twierdzą, że mniejszy zbiornik CWU (niż 300L) = taktowanie i problem z osiągnięciem zadanej temperatury. Jak już zacznie zaciągać ogrzaną wodę ze zbiornika stopniowo zmniejsza pobór mocy, aż do całkowitego wyłączenia. Urządzenie - Stiebel Eltron DEM 4. Jest jeszcze Clage. Działa tak samo, jest jednak istotnie droższy. Rozważałem grzałkę w zbiorniku jak i ogrzewacze przepływowe na krańcach (to w zasadzie na samym początku przy podejściu do tematu ogrzewania CWU w nowym domu). Jednak mam tu wątpliwości. Czy ogrzewacze nie ograniczają przepływu wody? Gdzie taki ogrzewacz montować w przypadku prysznica? "Podtynkowych" nie widzę... Nie bądź sknerą i zainwestuj w Galmet Multi-Inox 450 l. To remedium na wszystkie Twoja bolączki, wysoka temp. wody osiągana z samej PC, brak małych legionistów, a wody pod dostatkiem... Wody mi potrzeba tyle ile napisałem i o temperaturze jaką podałem. To chyba mamy tu do czynienia z paradoksem typu ciastko tzn jak je zjeść i jak je mieć jednocześnie ������ Nie ma takiego paradoksu -- są za to założenia które nie pasują do typowego schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Myjkto taktowanie , to przy jakim producencie PC?W moim Panasie jeśli mam jakiś czas niską modulację (i wypełni się jakiś tam algorytm) , PC wył sprężarkę -będzie działać tylko pompa wodna.Mój dom jest mocno przeciętny pod względem ocieplenia i ma szeroki zakres zapotrzebowania na energię-to całe taktowanie występuje u mnie bardzo rzadko (musi być na zewnątrz bardzo ciepło np 15st) i można to wyeliminować KG + termostat pokojowy (w moim przypadku główną przyczyną jest buforek/sprzęgło- jeszcze bawię się ustawieniami w okresach przejściowych).Jak masz nie duże opory instalacji-to bez sprzęgła wszystko pociągnie.I jeszcze raz -w trybie CWU raczej nie występuje taktowanie w inwerterach . Jeśli masz zasobnik z odpowiednio dużą powierzchnią wymiany ciepła i przepływ w PC - to nic nie powinno się stać. Latem na ciepłomierzu widziałem nawet 16kW i zasobnik nie zaczął parować. Taktowanie na CWU będzie kiedy rzeczywiście będzie za mały odbiór ciepła w stosunku do mocy -tak właśnie miałem na początku instalacji PC , użyłem dwupłaszczowy galmet 140 ltr (który miałem razem z piecem) , grzało szybko , czasem taktowało-tylko COP był 2,7 (a teraz latem ok 4-4,5 ale już na nowym zas 3,4m2 powierzchni wymiany ciepła)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.11.2016 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Mój faul, zapomniałem dodać, że PC gruntowa, raczej bez inwertera (choć to też jest jeden z pomysłów na rozwiązanie problemu), pewnie ekontech, ecopol albo ecopower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Witam Do komfortowego natrysku wystarczy przepływ rzędu 6-7 l/min.Obudowy bywają różne w tym ładne i ciekawe. Zależy ile będziesz chciał przyoszczędzić.Przepływówkę możesz powiesić gdziekolwiek na ścianie. Nawet w innym pomieszczeniu. Ważne by blisko natrysku, bo w innym wypadku traci sens. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Oj , Ty Bobasku-tyle się ponapisywaliśmy... Ale ok. Teraz już wiem dlaczego instalator proponuje dużą pojemność zasobnika -nie jestem tylko pewien COP dla wys temp (50-55st) , latem jednak więcej się zyskuje na PC P/W (w sumie to drobnostka , ale zawsze coś) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Odnośnie przepływówki- u mnie w biurze sprawdził się Kosplel od 15 do chyba 20kW dla 3 pkt , przy max odległości coś 1,2 m. Naprawdę -woda jest w parę sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.11.2016 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Do komfortowego natrysku wystarczy przepływ rzędu 6-7 l/min. Nawet jeśli zakładam pod prysznicem deszczownice i dysze boczne? Obudowy bywają różne w tym ładne i ciekawe. Zależy ile będziesz chciał przyoszczędzić. Najchętniej to bym nie chciał tego widzieć. Oszczędności nie są podstawowym kryterium -- najpierw ma być gorąca woda. Przepływówkę możesz powiesić gdziekolwiek na ścianie. Nawet w innym pomieszczeniu. Ważne by blisko natrysku, bo w innym wypadku traci sens. W przypadku łazienki na parterze nie będzie problemu, bo jest 2m od "kotłowni" i to tam mogę powiesić ogrzewacz. Druga łazienka jest może nie przepastnie daleko -- ale jednak 5-6m po rurach będzie i pewnie przydałoby się ogrzewacz powiesić gdzieś bliżej (obsługujący prysznic i wannę). Oj , Ty Bobasku-tyle się ponapisywaliśmy... Jeszcze raz przepraszam za tę nieścisłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Nawet jeśli zakładam pod prysznicem deszczownice i dysze boczne? Najchętniej to bym nie chciał tego widzieć. Oszczędności nie są podstawowym kryterium -- najpierw ma być gorąca woda. W przypadku łazienki na parterze nie będzie problemu, bo jest 2m od "kotłowni" i to tam mogę powiesić ogrzewacz. Druga łazienka jest może nie przepastnie daleko -- ale jednak 5-6m po rurach będzie i pewnie przydałoby się ogrzewacz powiesić gdzieś bliżej (obsługujący prysznic i wannę). Jeszcze raz przepraszam za tę nieścisłość. Chyba jednak czegoś nie rozumiem Z deszczownicą i dyszami bocznymi chcesz zużyć ca 17 l na osobę dziennie? Będziecie się prysznicować co drugą sobotę?. Popadasz w sprzeczności, a twój program jest daleki od realiów. Powiedziałbym, że to koncert życzeń EOT Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Myjk,a może potrzeba Ci kabiny z łaźnią parową-wody pójdzie mało , a będzie gorąco.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.11.2016 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Chyba jednak czegoś nie rozumiem Z deszczownicą i dyszami bocznymi chcesz zużyć ca 17 l na osobę dziennie? Będziecie się prysznicować co drugą sobotę?. Owszem, użycie równocześnie deszczownicy z dyszami bocznymi może zdarzyć np. raz na dwa tygodnie, może częściej, może rzadziej. Ale ma być taka możliwość. Chcę mieć temperaturę wody 46sC na wyjściu bez spadku ilości napływającej ciepłej wody z powodu ew. użycia ogrzewacza przepływowego. Czy to się da osiągnąć stosując przedstawiony wcześniej ogrzewacz czy może w tych nielicznych sytuacjach niedomagać? Myjk, a może potrzeba Ci kabiny z łaźnią parową-wody pójdzie mało , a będzie gorąco. Mnie to nie potrzeba, tylko żonie. Sauna ma być tuż przy prysznicu, więc możliwe te moje wygibasy będą ostatecznie zbyteczne. Tylko wiesz, żona to by chciała mieć gaz w domu, a ja się upieram na PC i nie mogę tego spieprzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts