veratoxic 22.11.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Witam. Nie mogę uporać się z projektem łazienki a goni mnie czas. Nie będę oryginalna i planuję szarości i drewno. Płytki drewnopodobne już kupione choć możliwy zwrot. Na żywo wyglądają według mnie dużo lepiej niż w projekcie. Płytka bazowa wybrana to grey soul mid w formacie 60x60 - płytka piękna z lekką fakturą ale gładka w dotyku, drażnią mnie jedynie żółtawe "plamy", gdyby nie to byłaby idealna. Podłoga i ściana główna chciałabym aby była w drewnie , nie mogę natomiast zaaranżować ściany z wc i kabiną - nie podoba mi się gres drewnopodobny na wc za dużo zamieszania jak dla mnie. Na wc kupiłam białe błyszczące lekko falowane heksagony 17x20cm, ale teraz nie jestem przekonana, trzeba by je było gdzieś powtórzyć ale nie wiem gdzie. Proszę o sugestie. A może ciemniejsze WC i ciemniejsze dodatki? Na wprost wejścia ma być grzejnik-brakuje na projekcie. Wydaje mi się że w wersji pierwotnej jest trochę nudno i czegoś brakuje, a może za dużo już myślę.... Pomóżcie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 22.11.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Cała ściana przy WC szare płytki i nic więcej bym nie zmieniał. Trudno znaleźć uzasadnienie zastosowania białych kafli tylko po tych zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 23.11.2016 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Wydaje mi sie ze bialy jest na tyle uniwersalny ze zaszkodzic nie powinien, czy pomoze nie wiem. Biale sa szafki, grzejnik i sanitariaty. Problem tylko w motywie powtarzającym sie. Na to nie mam pomysłu. Chcialabym zeby nie bylo nudno, nie tylko szaroburo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyskam 23.11.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Dla mnie te płytki drewnopodobne same w sobie bardzo ładne, ale raczej nie pasują na ściany, a już zupełnie kiepsko te widoczne pasy nad i pod lustrem. Ja jestem przeciwniczką uwidaczniania wc innymi plytkami, nie lepiej żeby zabudowa "zlała" się ze ścianą w szarych płytkach, które wydają się niezłe? Jeśli włączyć heksagony to chyba najlepiej pod lustrem, ale te któe masz będą za duże, lepiej mozaika w drobny wzór heksa. Nad lustrem możesz darować sobie płytki, niczemu nie służą nic nie chronią, tylko przytłaczają. Biały rzeczywiście jest uniwersalny jak piszesz ale wzór heksagonów już w sam sobie jest mocno wyróżniający się i zwracający uwagę. Edytowane 23 Listopada 2016 przez pyskam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 23.11.2016 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Na scianie z drewnopodobnymi plytkami ma byc szafka lustrzana. Gdyby bylo lustro to bym je wkleila miedzy plytki ale przy szafce trzeba chyba raczej zaplytkowac cala sciane dlatego plytki nad szafką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyskam 23.11.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Widzę tą szafkę i spokojnie może pod nią nie być płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 24.11.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Gdy dzielimy jedną ścianę różnymi płytkami zazwyczaj robi się "bałagan". W bardzo dużych przestrzeniach ma to sens i uzasadnienie, natomiast w małych zdecydowanie lepiej zachować umiar. Na szarym tle dobrze prezentuje się biała ceramika.Kabina mogła by być ze szkła pozbawionego profili.Ściana z lustrem jest ok, tzn. wszystko gra. Jeśli jest za mało bieli to zastanowił bym się nad białymi płytkami pod i nad lustrem. Innej opcji nie widzę.Jeśli jest obawa że może zrobić się "za ciemno" przez dużą ilość szarości, można poratować sytuację oświetleniem.Warto też zwrócić uwagę na fakt że płytka zupełnie inaczej się prezentuje w oświetleniu led, żarowym, dziennym itd. Barwa i natężenie światła ma kluczowe znaczenie w wizualnym odbiorze ceramiki.Prywatnie moim typem jest szara podłoga mniej więcej 10x10cm z jasnymi (prawie białymi) figami, białe płytki (mniej więcej 30x30) na wszystkich ścianach oraz białe meble. Dodatki w postaci symbolicznej ilości drewna i zieleni, dodają w odpowiedniej porcji przytulności.Proponuję wszystkie podpowiedzi traktować jak podpowiedzi a kierować się przede wszystkim własnym gustem i poczuciem smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 25.11.2016 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Dziekuje za wszystki uwagi. Wnioskuje z tego ze sciana za wc powinna byc z szarych kafli. A moze zeby przemycic drewno to dac je na frontowej scianie wneki prysznicowej? Bardzo podoba mi sie jedna aranazcja z uzyciem plytki bazowej ktora planuje ale nie moge wkleic zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 25.11.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) http://www.agatplytki.pl/wp-content/uploads/2016/03/Grey-Soul-Mid-615x615-Merbau-Br%C4%85zowy-155x62-Dunes-Origami-1.jpg http://www.agatplytki.pl/wp-content/uploads/2016/03/Grey-Soul-Mid-615x615-Merbau-Br%C4%85zowy-155x62-Dunes-Origami-3.jpg Bialy panel gipsowy dodaje smaku wszystkiemu, choc wiem ze do lazienki sie raczej nie nadaje ze wzgledu na material. Bardzo fajne są tez plytki merbau, musze poszukac czy sa gdzies w sprzedazy. Edytowane 25 Listopada 2016 przez veratoxic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 25.11.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Link niestety nie działa.Perspektywa zdjęcia jest zupełnie inna niż żywa perspektywa.Zdjęcia i opis to częściowe informacje, na podstawie których można całkiem sporo podpowiedzieć.Jednak ostateczne decyzje warto podejmować mając wgląd we wszystko na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 25.11.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) Poprawiłam linka. Płytki drewnopodobne (jak dla mnie fantastyczne) ponoć z firmy Stargres ale nie ma ich już chyba w sprzedaży Edytowane 25 Listopada 2016 przez veratoxic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 26.11.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Przyznam że ładnie prezentuje się ta biała wstawka i ciekawy jest trik optyczny z lutrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 28.11.2016 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Mnie się to tez bardzo podoba niestety u mnie chyba nie ma szans na taki efekt. Za mała moja łazieneczka. Moze gdybym nie miala grzejnika na frontowej scianie... Szkoda ze jeszcze nikt nie wykorzystal wzoru i nie ma plytek ceramicznych go imitujacych. Sam panel jest gruby wiec bez gzymsow odstawal by od powierzchni no i to gips jak by nie patrzec. Na pewno bialy kolor dodaje swiezosci pomieszczeniu. Edytowane 28 Listopada 2016 przez veratoxic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 30.11.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Warto zauważyć że odcieni bieli jest wiele. W zaplanowanym oświetleniu łazienki białe płytki mogą prezentować się różnie. Jedne będą bardziej sine inne żółte. Patrząc pod kątem i pod światło na płytki, jedne będą pofalowane inne proste jak przysłowiowy stół. Znalezienie odpowiednich białych płytek nie jest takie proste, gdy dążymy do perfekcji. Ogólnie biel rzeczywiście nadaje wnętrzom świeżości, widać to po stylu skandynawskim pomimo że podstawowy szwedki odcień bieli (Stockholmsvit) jest bardzo żółty tzw. tytoniowy. W palecie kolorów NCS ma symbol S 0502-Y. Szare wnętrza również mogą mieć urok, wszystko zależy od kompozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts