tomek6401 22.11.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Od dwóch dni cieknie mi delikatnie z rury od zbiornika wyrównawczego, zbiornik jest na strychu , rura odpływowa w kotłowni przy zlewie?,Czy może ktoś coś poradzić, bo jak czytam to piszą o uszkodzonym bojlerze, jak go sprawdzić zanim kupię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.11.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Zamknij dopływ zimnej wody do bojlera. Jeśli jest pęknięta wężownica w bojlerze to przestanie przelewać do zbiornika wyrównawczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.11.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Masz zawory odcinające zasilanie i powrót CO przy bojlerze? Jeśli tak, to zamknij i obserwuj, czy dalej cieknie. Jak dopuszczasz wody do instalacji CO -jeśli masz podłączenie stałe, to sprawdź szczelność zaworu. EDIT: widzę, że się zdublowałem z gersikiem nie odświerzyłem strony przed napisaniem. Edytowane 22 Listopada 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 26.11.2016 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Witam.Próbowałem pozakręcać i nic , wydaje mi się że nadal cieknie,słychać w bojlerze przelewanie wody - tak jakby był zapowietrzony .I teraz nie wiem co robić, mój fachowiec który jak zwykle nie ma czasu, mówi ze to na pewno wężownica pękła i trzeba wymienić bojler, tylko ze nie ma teraz czasu , i się tak zastanawiam czy poradził bym sobie sam z wymianą , związku z tym ze zawsze brakuje mi ciepłej wody i długo się nagrzewa, myślę o zakupię 200l dwu płaszczowy .Czy ktoś z kolegów poprowadzi mnie krok po kroku jak samemu to wymienić, narzędzia mam , zgrzewarkę do rur pp mam, troszkę wiedzy posiadam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.11.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Przeczytaj instrukcję , kup elementy , zamiast konopi nić Loktaitit .Fachowiec też człowiek , dasz radę . Ja radzę zamontować zbiornik Qatro firmy BiawarPosłuchaj przy zaworze dopustu wody ,on taż może przepuszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.11.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Witam.Próbowałem pozakręcać i nic , wydaje mi się że nadal cieknie,słychać w bojlerze przelewanie wody - tak jakby był zapowietrzony .I teraz nie wiem co robić, mój fachowiec który jak zwykle nie ma czasu, mówi ze to na pewno wężownica pękła i trzeba wymienić bojler, tylko ze nie ma teraz czasu , i się tak zastanawiam czy poradził bym sobie sam z wymianą , związku z tym ze zawsze brakuje mi ciepłej wody i długo się nagrzewa, myślę o zakupię 200l dwu płaszczowy .Czy ktoś z kolegów poprowadzi mnie krok po kroku jak samemu to wymienić, narzędzia mam , zgrzewarkę do rur pp mam, troszkę wiedzy posiadam . Damy radę - w razie czego zrób parę fotek tego co jest teraz, pomierz rozstaw i średnicę/gwinty króćców - szukaj możliwie zbliżonego wymiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 12.04.2023 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Dziwna sprawa.U mnie też zaczęła woda lecieć ze zbiornika wyrównawczego.Nie słyszałem w bojlerze bulgotań i tego typu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 12.04.2023 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Tak się zastanawiam czym to grozi, jeżeli rzeczywiście wężownica w bojlerze puściła i cieknie.Woda z układu CWO przedostaje się do CO, tak ?A jak sobie póki co zamontuje zawór na zbiorniku wyrównawczym i zrobię układ zamknięty, to co wtedy ?Pozamykam sobie wszystkie pojedyncze linie, wiadomo, że tej wody będę miał do ogrzewania więcej.Ale nie wiem, czy to grozi mi tym, że wywali mi gdzieś ciśnienie na układzie ogrzewania podłogowego czy co może się stać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts