Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknie ze zbirnika wyrównawczego C.O

tomek6401

Recommended Posts

Masz zawory odcinające zasilanie i powrót CO przy bojlerze? Jeśli tak, to zamknij i obserwuj, czy dalej cieknie. Jak dopuszczasz wody do instalacji CO -jeśli masz podłączenie stałe, to sprawdź szczelność zaworu.

EDIT: widzę, że się zdublowałem z gersikiem :) nie odświerzyłem strony przed napisaniem.

Edytowane przez przemo1

Witam.Próbowałem pozakręcać i nic , wydaje mi się że nadal cieknie,słychać w bojlerze przelewanie wody - tak jakby był zapowietrzony .I teraz nie wiem co robić, mój fachowiec który jak zwykle nie ma czasu, mówi ze to na pewno wężownica pękła i trzeba wymienić bojler, tylko ze nie ma teraz czasu , i się tak zastanawiam czy poradził bym sobie sam z wymianą , związku z tym ze zawsze brakuje mi ciepłej wody i długo się nagrzewa, myślę o zakupię 200l dwu płaszczowy .Czy ktoś z kolegów poprowadzi mnie krok po kroku jak samemu to wymienić, narzędzia mam , zgrzewarkę do rur pp mam, troszkę wiedzy posiadam .

Witam.Próbowałem pozakręcać i nic , wydaje mi się że nadal cieknie,słychać w bojlerze przelewanie wody - tak jakby był zapowietrzony .I teraz nie wiem co robić, mój fachowiec który jak zwykle nie ma czasu, mówi ze to na pewno wężownica pękła i trzeba wymienić bojler, tylko ze nie ma teraz czasu , i się tak zastanawiam czy poradził bym sobie sam z wymianą , związku z tym ze zawsze brakuje mi ciepłej wody i długo się nagrzewa, myślę o zakupię 200l dwu płaszczowy .Czy ktoś z kolegów poprowadzi mnie krok po kroku jak samemu to wymienić, narzędzia mam , zgrzewarkę do rur pp mam, troszkę wiedzy posiadam .

Damy radę - w razie czego zrób parę fotek tego co jest teraz, pomierz rozstaw i średnicę/gwinty króćców - szukaj możliwie zbliżonego wymiarem.

• 6 years później...

Tak się zastanawiam czym to grozi, jeżeli rzeczywiście wężownica w bojlerze puściła i cieknie.

Woda z układu CWO przedostaje się do CO, tak ?

A jak sobie póki co zamontuje zawór na zbiorniku wyrównawczym i zrobię układ zamknięty, to co wtedy ?

Pozamykam sobie wszystkie pojedyncze linie, wiadomo, że tej wody będę miał do ogrzewania więcej.

Ale nie wiem, czy to grozi mi tym, że wywali mi gdzieś ciśnienie na układzie ogrzewania podłogowego czy co może się stać ?