Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ADOPTOWANA parterówka z241 97m2

chemical

Recommended Posts

Niezły wynik. Chyba jeden z lepszych na forum. Gratulacje.

Możesz zdradzić ile kosztował Cię taki test i co to była za firma? Czas oczekiwania itp.

Pozdrawiam

Bartek

1k. blowerdoortest.pl , kilka dni oczekiwania

w drzwiach głównych w których był wentylator, teraz stwierdziłem delikatną nieszczelność dołem, muszę coś z tym zrobić, w jednym z okien stwierdzam też bardzo małą nieszczelność. Sprawę daję się zauważyć podczas rozmrażania wymiennika, wtedy w domu robi się podciśnienie....

tak, dlatego też taka cena (trochę wysoka), wtedy nie mieli przedstawicielstwa, generalnie lepiej znaleźć kogoś blizęj i zrobić to za mniejsze pieniądze

ja byłem pod presją czasu dlatego się zdecydowałem, a chciałem być pewny, że zrobiłem robotę dobrze

trochę nieszczelności wyeliminowałem przed samym testem i w jego trakcie, ale równie dobrze możesz zrobić to sam jeśli masz czy będziesz miał centralę wentylacyjną, ustawiasz wywiew na np. 80%, nawiew na 25% robi się podciśnienie w domu, do tego przydałby się jakiś aneometr i/lub coś dymiącego i szukasz nieszczelności, duże nieszczelności ogarnie zmysł słuchu (okna, drzwi) - taka wersja budżetowa ;)

o nieszczelnościach ja i inni pisali tutaj, więc prześledź ten wątek :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?313517-Wykonanie-testu-szczelnosci-budynku

• 2 months później...
  • 2 months później...

Witam,

700zł na cały okres grzewczy to niecałe 60zł miesięcznie...myślę, że ładny wynik na taką powierzchnie. Jak z klimatyzacją? po ostatniej wizycie instalatora uspokoiła się już? Klimatyzator a raczej jednostka zewnętrzna nie ruszy Ci jak jest poniżej -15 stopni i długo nie pracowała, ale nie dlatego, że ma limit taki pracy tylko jest za zimny olej. Inna sprawa jest jak jednostka działa cały czas i nie dopuszcza do wyziębienia się oleju więc wtedy może pracować nawet i w -17 tyle że wydajność może pozostawić wiele do życzenia. Innym sposobem na to są jednostki z grzałkami krateru sprężarki i tacy ociekowej, tzw. zestaw zimowy, on nie doprowadza do znacznego wyziębienia oleju jak i pomaga w procesie defrsot ale to zależy od producenta. Wtedy klimatyzator uruchomi się np przy -15 bo olej nie jest wyziębiony. Takie rozwiązania mają klimatyzatory w wersji nordic zazwyczaj działają one do -25 stopni ale to są klimatyzatory topowych marek Mitsu i Daikin u trzeba za nie słono płacić...z ciekawości Ty masz wersje H09 czy H12? ile dałeś za montaż? Z tańszych wersji z grzałkami jest Gree tańsze od LG i według wielu instalatorów mniej awaryjne. Lg jedzie na renomie.

• 10 months później...