chemical 22.11.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Podobno lepiej późno niż wcale - więc mała retrospekcja, bo mieszkam od czerwca 2016, a łopata wbita gdzieś w połowie kwietnia 2015. Parę osób mnie zmotywowało, dzięki ! Projekt oryginalny : http://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html Metraż 93m2 Wsk. zapotrzebowania na ogrzewanie EAh~70kWh/(m2rok) przy 20st.C ogrzewanie, cwu gaz/kominek ściana zewn. 24 / 15 Ytong / EPS okna oknoplast w murze fundament tradycyjny ocieplenie 12cm EPS dach z wiązarów - poddasze nieużytkowe, 20cm wełny w stropie, blachodachówka wentylacja naturalna KOSZTY stan deweloperski wg kosztorysu 2173zł/m2 netto Co zmieniłem ? WSZYSTKO ! Metraż 97m2 + garaż 25m2 + poddasze na RCHN 50m2 Wsk. zapotrzebowania na ogrzewanie - obliczeniowo EAh~15kWh/(m2rok) przy 20st., realnie ~20kWh/m2 przy 21.5st. C o ile teoria zgodzi się z praktyką ogrzewanie kable grzewcze 6kW + klima 3,5kW, grzanie w taryfie G12W, rekreacyjnie/awaryjnie biokominek "tymi ręcami robiony" cwu - mini bojler 30l i grzałki z nierdzewki + przepływowy Kospel + wymiennik wody szarej prysznicowy - typu rura w rurze przeciwprądowy ściana zewn. 18 / 30 Silka / EPS 0,31 okna Vetrex V90 w warstwie ocieplenia fundament płytowy ocieplenie 20cm XPS (na tym etapie zrobiona kanaliza, woda na PEX, instalacja odkurzacza centralnego) dach z wiązarów, bez murłaty, 55-60cm celulozy w stropie, dachówka ceramiczna płaska wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiena z odzyskiem ciepła KOSZTY stan deweloperski rzeczywiste koszty 1839zł/m2 netto (cześć prac robiłem sam, szacunkowo jakbym nie tykał palcem poza pilnowaniem, zamawianiem materiałów i decydowaniem szacunkowo wydałbym 2000zł/m2 netto) Brutto nie powiem Wyrzuciłem : WC 1,5m2, kotłownię 3,6m2, komin od CO i wentylacyjny, dodatkowo powiekszyłem obrys budynku i w zamian mam większy salon, spiżarkę, większą łazienkę. Jeden pokój zmniejszyłem - na mały gabinecik, za to w sypialni mini garderoba. Co bym teraz zmienił ? 1. może z 0,5-1m szerszy garaż, ale wyjdzie w praniu - na razie mam mały burdel i brak półek przez to trochę wąsko jak wjeżdzam autem, ale może będzie OK. 2. zmiękczacz do garażu (mam w szafie w gabinecie), za późno się zdecydowałem... 3. uchwyty do mebli kuchennych na "lżejsze" -+ zmiana funkcji 1 półki w kuchni na książki kucharskie żona 4. płyta indukcyjna KIH 6432-4B, denerwuje mnie brak płynnej regulacji, a tylko 10 stopniowa z przerwami 5. wziąłbym lepszego hydraulika, który nie musiałby 2 razy poprawiać prostej roboty 6. centralę wentylacyjną na uznaną na rynku a nie "nowość" (mam za tydzień już drugą wymianę na nową ulepszoną konstrukcję) 7. wcześniej pozbył bym się ociepleniowca, który opóźnił budowę o 2 miesiące 8. zmienił tynkarza, który opóźnił o 1,5miesiąca 9.nie ufał bym nikomu kto za bardzo zachwala swoją pracę i podziękował bym koledze, który zżarł 2 tygodnie z mojego życiorysu - poprawianie spapranych sufitów z G-K Co polecam ? 1. LEDY przy podłodze w korytarzu zapalane na czujkę ruchu wieczorem 2. odkurzacz centralny, mniej kurzu i hałasu 3. zmiękczacz jak ktoś ma twardą wodę - sporo mniej sprzątania w łazience i kuchni, żywotność pralki/zmywarki wyższa 4. suszarka elektryczna na pralce lub obok, mega oszczędzacz czasu i m2 5. przypilnowac prac zakrytych (woda, ocieplenie itp.) 6. przypilnować szczelności Co wieszcze mówili a się NIE wydarzyło ? 1. pękniecie płyty fundamentowej, o ile nie "zwieńcuje" ścian zewn. z wewnętrznymi 2. pęknięcie "krokwi" - bo zbyt cienkie (to że za to wyższe już nie zauważyli) 3. żylaki i kłopoty z jądrami od ogrzewania podłogowego bo promieniuje- jakoś podłoga nie miała nigdy więcej jak 25st.C ;] 4. wilgoć, grzyb i zimno przy silce - a jest na odwrót faktycznie bo wilgotność 40% przy -3st. na zewn. ostatnio (na ścianach 1,5cm tynku gipsowego, ale ważne, że silka zimna i tyle, jest beee) 5. duszności i bóle głowy - "bo przecież termos budujesz" - czyli za gruba izolacjia i brak oddychania ścian faktycznie pełen komfort i świeże powietrze zarówno w lecie jak i teraz (klima w lecie przy zamykaniu rolet zewnętrznych i zamykaniu drzwi tarasowych praktycznie zbędna ! może być pomocna np. przy imprezie itd.) 6. na liczniku od prądu będę mógł ostrzyć noże w zimie - a wydaję znacznie mniej niż w bloku w mieszkaniu 40m2 na cwu i nco (to w sumie jeszcze w toku ale rokowania są pomyślne) 7.nie otwierane okna - klaustrofobia nie wystąpiła, mycie zewnątrz 0 problemów przy parterówce 8.grzyb w rurach wentylacyjnych - fakty - czyste jak łza, filtry F7 i ciągły ruch daje radę Co w planach : 1. poprawa szafki w łazience - na razie 3 miesiące czeka, ale już ściągnięta 2. założenie 3 żarówek w kuchni- od marca kolega "meblarz" nie może się z tym uporać, najnowsza wersja to aktualnie ma kolor zimny , do tego zaślepka w meblach, dofrezowanie drzwi przesuwnych do spiżarki 3. meble w 2 pokojach, projekt jest, czeka na realizację od września z przyczyn jak wyżej 4. opółkowanie spiżarki i garażu, płytki w garażu - czeka na wenę twórczą własną 5. zielnik przy tarasie 6. ogrodzenie nie mam zielonego pojęcia co zrobić - myślałem o cześciowych gabionach, a reszta panele, ale nie wiem jaka $$$ 7. brama przesuwna 5m, może inwestycja w nierdzewkę, aby zrobić i zapomnieć - o ile się dogadam z kumplem 8. elementy dekoracyje z drewna naturalnego i lekkiego kamienia na elawacji 9. taras drewniany 10. kostka przed garażem i na 3 miejscach postojowych 11. urządzenie ogrodu O plan był taki na elewację, ale jeszcze to zmodyfikuje, za dużo kamyka i mogą być problemy techniczne... Jak ktoś ma pytania/sugestie/uwagi/wnioski/prośby/zażalenia itp. itd. proszę do KOMENTARZY, marcin. Edytowane 22 Listopada 2016 przez chemical poprawa linków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Parę zdjęć z kolenych etapów budowy : Płyta : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 ściany, wiązary: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Kable grzewcze i mini rozdzielnia elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) Wentylacja [attach=config]374303[/attach][attach=config]374304[/attach][attach=config]374305[/attach] i problemy z reku: Zalegająca woda w tacy, zagięty wąż odpływowy nie spełniający swojej funkcji, by-pass któremu raz na jakis czas jakas blizej nie wytlumaczalna sila karze się otworzyć oraz zdjęcie z dzisiaj z oszronioną czerpnią - czy to normalne ? Edytowane 26 Listopada 2016 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 TEST SZCZELNOŚCI : Udało się osiągnąć 0,44 podczas testu; pozniej regulowane mialem drzwi balkonowe, bo stwierdzona zostala nieszczelnosc, oraz parę poprawek z przepustami i zrobiony sufit z GK, więc wynik na pewno się jeszcz poprawił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 SZPACHLOWANIE SUFITU - poprawki po fahofcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Kuchnia, salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Szafa wnękowa w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.11.2016 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Elewacja, stan na dzisiaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 14.12.2016 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Parę fotek modernizacji anemostatów wywiewnych instalacji wentylacyjnej : Montaż banalnie prosty, trzeba tylko za pierwszym razem wyjąć piankę uszczelniającą bo inaczej się anemostat nie skręci, zakończenie stożka jest z zielonego silikonu, więc jest to szczelne rozwiązanie. Produkt firmy xVent dostępny m.in. w Termokontrol w paczkach po 5szt. Cel - zabepieczenie przed zabrudzeniem kanałów wywiewnych, przez co defacto można zrezygnować z filtra na wyrzutni w rekuperatorze. Dam znać za miesiąc jak się spisuje. W kolejnym miesiącu montuję też w końcu okap w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 12.01.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Po prawie miesiącu parę fotek z filtra przed anemostatem wyciągowym, jest delikatnie obrudzony, lekko szarawy. Warto było, sama skrzynka czysta, mam filtry na wymianę, ale spróbuję za parę miesięcy też wyczyścić taki fitr i zobaczę czy może być używany kilkakrotnie - bo to tylko wywiew i chodzi o mechaniczne zabezpieczenie przez zabrudzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 12.01.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Po długich perypetiach z centralą wenytlacyjną wygląda na to, że mam w końcu produkt wysokiej jakości ;] Przed świętami dostałem nową jednostkę, która nie jest jeszcze w sprzedaży, zmieniono rozwiązanie odprowadzania kondensatu za pomocną tacy nierdzewnej z króćcem, który przez obudowę przechodzi na zewnątrz jednostki. Początkowo, był problem techniczny i część skroplin lądowała poza tacą, przedwczoraj serwis poczynił usprawnienie i jest już OK. Poprawiono parę rzeczy jak uszczelnienia, dodatkowe zamknięcia, grubość izolacji, design, a przede wszystkim zmieniono sterownik i znacznie nowocześniejszy i bardziej funkcjonalny panel użytkownika. Teraz dostęp do urządzenia jest przez internet i ma dostęp użytkownik i prodcuent, który może szybko reagować na problemy. Dostałem też dodatkowo nagrzewnicę wstępną 0,5kW, usprawniającą proces rozmrażania. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 13.01.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 TEST SZCZELNOŚCI : [ATTACH=CONFIG]374313[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374314[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374315[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374316[/ATTACH] Udało się osiągnąć 0,44 podczas testu; pozniej regulowane mialem drzwi balkonowe, bo stwierdzona zostala nieszczelnosc, oraz parę poprawek z przepustami i zrobiony sufit z GK, więc wynik na pewno się jeszcz poprawił... Niezły wynik. Chyba jeden z lepszych na forum. Gratulacje. Możesz zdradzić ile kosztował Cię taki test i co to była za firma? Czas oczekiwania itp. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 13.01.2017 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 dzięki, odpiszę w komentarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 13.01.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Przepraszam, nie zauważyłem, że komentarze osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 26.04.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Po prawie miesiącu parę fotek z filtra przed anemostatem wyciągowym, jest delikatnie obrudzony, lekko szarawy. [ATTACH=CONFIG]378366[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]378367[/ATTACH] Warto było, sama skrzynka czysta, mam filtry na wymianę, ale spróbuję za parę miesięcy też wyczyścić taki fitr i zobaczę czy może być używany kilkakrotnie - bo to tylko wywiew i chodzi o mechaniczne zabezpieczenie przez zabrudzeniem. Dzisiaj znalazłem na sieci informacje o tych filtrach, z ciekawości sprawdziłem FM czy ktoś o nich wspominał, to jedyny wątek! Czy mógłbyś wrzucić kilka fotek filtrów po upływie kolejnych miesięcy? Z innych opcji znalazłem możliwość czyszczenia kanałów przy użyciu piłeczek czyszczących do węży agregatów tynkarskich, potrzebny jest odkurzacz centralny i skrzynka rewizyjna: Piłeczki są dostepne na allegro. Na tym filmie jest jeszcze opcja czyszczenia mechanicznego: Pozdrawiam Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez sebastianbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksandraKucz 25.01.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Super wpis. Dziękuje za taki opis.Z mężem zastanawiamy się nad tym projektem i myślimy o ewentualnych poprawkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts