Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ADOPTOWANA parterówka z241 97m2

Recommended Posts

Podobno lepiej późno niż wcale - więc mała retrospekcja, bo mieszkam od czerwca 2016, a łopata wbita gdzieś w połowie kwietnia 2015.

Parę osób mnie zmotywowało, dzięki !

Projekt oryginalny :

http://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html

z241-oryginaly.jpg

Metraż 93m2

Wsk. zapotrzebowania na ogrzewanie EAh~70kWh/(m2rok) przy 20st.C

ogrzewanie, cwu gaz/kominek

ściana zewn. 24 / 15 Ytong / EPS

okna oknoplast w murze

fundament tradycyjny ocieplenie 12cm EPS

dach z wiązarów - poddasze nieużytkowe, 20cm wełny w stropie, blachodachówka

wentylacja naturalna

KOSZTY stan deweloperski wg kosztorysu 2173zł/m2 netto

Co zmieniłem ? WSZYSTKO !

z241_adoptowany.jpg

Metraż 97m2 + garaż 25m2 + poddasze na RCHN 50m2

Wsk. zapotrzebowania na ogrzewanie - obliczeniowo EAh~15kWh/(m2rok) przy 20st., realnie ~20kWh/m2 przy 21.5st. C o ile teoria zgodzi się z praktyką

ogrzewanie kable grzewcze 6kW + klima 3,5kW, grzanie w taryfie G12W, rekreacyjnie/awaryjnie biokominek "tymi ręcami robiony"

cwu - mini bojler 30l i grzałki z nierdzewki + przepływowy Kospel + wymiennik wody szarej prysznicowy - typu rura w rurze przeciwprądowy

ściana zewn. 18 / 30 Silka / EPS 0,31

okna Vetrex V90 w warstwie ocieplenia

fundament płytowy ocieplenie 20cm XPS (na tym etapie zrobiona kanaliza, woda na PEX, instalacja odkurzacza centralnego)

dach z wiązarów, bez murłaty, 55-60cm celulozy w stropie, dachówka ceramiczna płaska

wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiena z odzyskiem ciepła

KOSZTY stan deweloperski rzeczywiste koszty 1839zł/m2 netto (cześć prac robiłem sam, szacunkowo jakbym nie tykał palcem poza pilnowaniem, zamawianiem materiałów i decydowaniem szacunkowo wydałbym 2000zł/m2 netto) Brutto nie powiem :)

Wyrzuciłem : WC 1,5m2, kotłownię 3,6m2, komin od CO i wentylacyjny, dodatkowo powiekszyłem obrys budynku i w zamian mam większy salon, spiżarkę, większą łazienkę. Jeden pokój zmniejszyłem - na mały gabinecik, za to w sypialni mini garderoba.

Co bym teraz zmienił ?

1. może z 0,5-1m szerszy garaż, ale wyjdzie w praniu - na razie mam mały burdel i brak półek przez to trochę wąsko jak wjeżdzam autem, ale może będzie OK.

2. zmiękczacz do garażu (mam w szafie w gabinecie), za późno się zdecydowałem...

3. uchwyty do mebli kuchennych na "lżejsze" -+ zmiana funkcji 1 półki w kuchni na książki kucharskie żona ;)

4. płyta indukcyjna KIH 6432-4B, denerwuje mnie brak płynnej regulacji, a tylko 10 stopniowa z przerwami

5. wziąłbym lepszego hydraulika, który nie musiałby 2 razy poprawiać prostej roboty

6. centralę wentylacyjną na uznaną na rynku a nie "nowość" (mam za tydzień już drugą wymianę na nową ulepszoną konstrukcję)

7. wcześniej pozbył bym się ociepleniowca, który opóźnił budowę o 2 miesiące

8. zmienił tynkarza, który opóźnił o 1,5miesiąca

9.nie ufał bym nikomu kto za bardzo zachwala swoją pracę i podziękował bym koledze, który zżarł 2 tygodnie z mojego życiorysu - poprawianie spapranych sufitów z G-K

Co polecam ?

1. LEDY przy podłodze w korytarzu zapalane na czujkę ruchu wieczorem

2. odkurzacz centralny, mniej kurzu i hałasu

3. zmiękczacz jak ktoś ma twardą wodę - sporo mniej sprzątania w łazience i kuchni, żywotność pralki/zmywarki wyższa

4. suszarka elektryczna na pralce lub obok, mega oszczędzacz czasu i m2

5. przypilnowac prac zakrytych (woda, ocieplenie itp.)

6. przypilnować szczelności

Co wieszcze mówili a się NIE wydarzyło ?

1. pękniecie płyty fundamentowej, o ile nie "zwieńcuje" ścian zewn. z wewnętrznymi

2. pęknięcie "krokwi" - bo zbyt cienkie (to że za to wyższe już nie zauważyli)

3. żylaki i kłopoty z jądrami od ogrzewania podłogowego :) bo promieniuje- jakoś podłoga nie miała nigdy więcej jak 25st.C ;]

4. wilgoć, grzyb i zimno przy silce - a jest na odwrót faktycznie bo wilgotność 40% przy -3st. na zewn. ostatnio (na ścianach 1,5cm tynku gipsowego, ale ważne, że silka zimna i tyle, jest beee)

5. duszności i bóle głowy - "bo przecież termos budujesz" - czyli za gruba izolacjia i brak oddychania ścian ;) faktycznie pełen komfort i świeże powietrze zarówno w lecie jak i teraz (klima w lecie przy zamykaniu rolet zewnętrznych i zamykaniu drzwi tarasowych praktycznie zbędna ! może być pomocna np. przy imprezie itd.)

6. na liczniku od prądu będę mógł ostrzyć noże w zimie - a wydaję znacznie mniej niż w bloku w mieszkaniu 40m2 na cwu i nco (to w sumie jeszcze w toku ale rokowania są pomyślne)

7.nie otwierane okna - klaustrofobia nie wystąpiła, mycie zewnątrz 0 problemów przy parterówce

8.grzyb w rurach wentylacyjnych - fakty - czyste jak łza, filtry F7 i ciągły ruch daje radę

Co w planach :

1. poprawa szafki w łazience - na razie 3 miesiące czeka, ale już ściągnięta

2. założenie 3 żarówek w kuchni- od marca kolega "meblarz" nie może się z tym uporać, najnowsza wersja to aktualnie ma kolor zimny ;), do tego zaślepka w meblach, dofrezowanie drzwi przesuwnych do spiżarki

3. meble w 2 pokojach, projekt jest, czeka na realizację od września z przyczyn jak wyżej

4. opółkowanie spiżarki i garażu, płytki w garażu - czeka na wenę twórczą własną

5. zielnik przy tarasie

6. ogrodzenie nie mam zielonego pojęcia co zrobić - myślałem o cześciowych gabionach, a reszta panele, ale nie wiem jaka $$$

7. brama przesuwna 5m, może inwestycja w nierdzewkę, aby zrobić i zapomnieć - o ile się dogadam z kumplem

8. elementy dekoracyje z drewna naturalnego i lekkiego kamienia na elawacji

9. taras drewniany

10. kostka przed garażem i na 3 miejscach postojowych

11. urządzenie ogrodu

O plan był taki na elewację, ale jeszcze to zmodyfikuje, za dużo kamyka i mogą być problemy techniczne...

elewacje4_.jpg

Jak ktoś ma pytania/sugestie/uwagi/wnioski/prośby/zażalenia itp. itd. proszę do KOMENTARZY, marcin.

Edytowane przez chemical
poprawa linków

Wentylacja

[attach=config]374303[/attach][attach=config]374304[/attach][attach=config]374305[/attach]

i problemy z reku:

IMG_20161115_205708.jpgIMG_20161126_074514.jpgIMG_20161126_074529.jpgIMG_20161126_102840.jpgstary zgięty wąż odpływowy.jpg

Zalegająca woda w tacy, zagięty wąż odpływowy nie spełniający swojej funkcji, by-pass któremu raz na jakis czas jakas blizej nie wytlumaczalna sila karze się otworzyć

oraz zdjęcie z dzisiaj z oszronioną czerpnią - czy to normalne ?

Edytowane przez chemical

• 3 weeks później...

Parę fotek modernizacji anemostatów wywiewnych instalacji wentylacyjnej :

IMG_20161214_202655.jpg

IMG_20161214_202800.jpg

IMG_20161214_204533.jpg

IMG_20161214_204726.jpg

Montaż banalnie prosty, trzeba tylko za pierwszym razem wyjąć piankę uszczelniającą bo inaczej się anemostat nie skręci, zakończenie stożka jest z zielonego silikonu, więc jest to szczelne rozwiązanie.

Produkt firmy xVent dostępny m.in. w Termokontrol w paczkach po 5szt.

Cel - zabepieczenie przed zabrudzeniem kanałów wywiewnych, przez co defacto można zrezygnować z filtra na wyrzutni w rekuperatorze.

Dam znać za miesiąc jak się spisuje.

W kolejnym miesiącu montuję też w końcu okap w kuchni.

IMG_20161214_202655.jpg

IMG_20161214_202800.jpg

IMG_20161214_204533.jpg

IMG_20161214_204726.jpg

• 4 weeks później...

Po prawie miesiącu parę fotek z filtra przed anemostatem wyciągowym, jest delikatnie obrudzony, lekko szarawy.

_IMG_20170112_191701.jpg

_IMG_20170112_191800.jpg

Warto było, sama skrzynka czysta, mam filtry na wymianę, ale spróbuję za parę miesięcy też wyczyścić taki fitr i zobaczę czy może być używany kilkakrotnie - bo to tylko wywiew i chodzi o mechaniczne zabezpieczenie przez zabrudzeniem.

Po długich perypetiach z centralą wenytlacyjną wygląda na to, że mam w końcu produkt wysokiej jakości ;]

Przed świętami dostałem nową jednostkę, która nie jest jeszcze w sprzedaży, zmieniono rozwiązanie odprowadzania kondensatu za pomocną tacy nierdzewnej z króćcem, który przez obudowę przechodzi na zewnątrz jednostki. Początkowo, był problem techniczny i część skroplin lądowała poza tacą, przedwczoraj serwis poczynił usprawnienie i jest już OK. Poprawiono parę rzeczy jak uszczelnienia, dodatkowe zamknięcia, grubość izolacji, design, a przede wszystkim zmieniono sterownik i znacznie nowocześniejszy i bardziej funkcjonalny panel użytkownika. Teraz dostęp do urządzenia jest przez internet i ma dostęp użytkownik i prodcuent, który może szybko reagować na problemy.

Dostałem też dodatkowo nagrzewnicę wstępną 0,5kW, usprawniającą proces rozmrażania.

IMG_20170105_151858.jpg

IMG_20170110_191557.jpg

IMG_20170110_191603.jpg

IMG_20170110_191626.jpg

IMG_20170110_191632.jpg

Edytowane przez chemical

TEST SZCZELNOŚCI :

[ATTACH=CONFIG]374313[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374314[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374315[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374316[/ATTACH]

Udało się osiągnąć 0,44 podczas testu; pozniej regulowane mialem drzwi balkonowe, bo stwierdzona zostala nieszczelnosc, oraz parę poprawek z przepustami i zrobiony sufit z GK, więc wynik na pewno się jeszcz poprawił...

Niezły wynik. Chyba jeden z lepszych na forum. Gratulacje.

Możesz zdradzić ile kosztował Cię taki test i co to była za firma? Czas oczekiwania itp.

Pozdrawiam

Bartek

• 3 months później...
Po prawie miesiącu parę fotek z filtra przed anemostatem wyciągowym, jest delikatnie obrudzony, lekko szarawy.

[ATTACH=CONFIG]378366[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]378367[/ATTACH]

Warto było, sama skrzynka czysta, mam filtry na wymianę, ale spróbuję za parę miesięcy też wyczyścić taki fitr i zobaczę czy może być używany kilkakrotnie - bo to tylko wywiew i chodzi o mechaniczne zabezpieczenie przez zabrudzeniem.

Dzisiaj znalazłem na sieci informacje o tych filtrach, z ciekawości sprawdziłem FM czy ktoś o nich wspominał, to jedyny wątek! :)

Czy mógłbyś wrzucić kilka fotek filtrów po upływie kolejnych miesięcy?

Z innych opcji znalazłem możliwość czyszczenia kanałów przy użyciu piłeczek czyszczących do węży agregatów tynkarskich, potrzebny jest odkurzacz centralny i skrzynka rewizyjna:

Piłeczki są dostepne na allegro.

Na tym filmie jest jeszcze opcja czyszczenia mechanicznego:

Pozdrawiam

Edytowane przez sebastianbb

• 3 years później...