maciuspala 22.11.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Szukając oszczędności na ściankach działowych przypomniałem sobie jak kilka lat temu pracując w dużej hurtowni mat.bud sporo sprzedawałem bloczków firmy Ortha.Są to bloczki gipsowe na pióro -wpust, 3szt na m2, cena wtedy ok 50 złm2.Pytałem kupujących czym uzasadniają wybór to powiedzieli że szybko , prosto się muruje i fajnie wygląda.Później robiłem w Krakowie dużą inwestycje na blokach i też widziałem te bloczki w luksusowych mieszkaniach.Pytałem kierownika czemu właśnie bloczki gipsowe to mi powiedział:Klient placu za m2 w projekcie jest 12 cm + tynk czyli ok 14cm a bloczek wybudują 2xszybciej , nie trzeba tynkować i na mieszkaniu jest srednio 1-2 m2wiecej.Czyli materiał spoko ale czy ktoś z Was ma takie bloczki i chciałby ocenić je na przestrzeni kilku lat eksploatacji?Za zwykle działówki trzeba zapłacić ok 40 zł + robota koło 30 zł do tego 2x tynk daje 45 zł więc bloczek gipsowy wychodzi naprawdę tanio biorąc pod uwagę że zrobię je sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.11.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Moim zdaniem warto z nich budować ściany działowe. Producent na własnej stronie podaje błędy jakich należy unikać, link http://www.multigips.pl/dla-wykonawcow/bledy-podczas-wykonywania-scian.htmlNajczęściej wykonawcy oszczędzają na kleju, za mało go nakładają (powinien wypłynąć przy dociśnięciu) albo nakładają punktowo. Z takich bloczków można wykonać bardzo dobrą akustycznie ścianę - do Rw = 64 (-3; -7) - z wypełnieniem wełną mineralną PANELROCK. Badania i układy warstw pod adresem http://www.multigips.pl/systemy-multigips/sciany-warstwowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekf 14.08.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Szukając oszczędności na ściankach działowych przypomniałem sobie jak kilka lat temu pracując w dużej hurtowni mat.bud sporo sprzedawałem bloczków firmy Ortha.Są to bloczki gipsowe na pióro -wpust, 3szt na m2, cena wtedy ok 50 złm2. Pytałem kupujących czym uzasadniają wybór to powiedzieli że szybko , prosto się muruje i fajnie wygląda. Później robiłem w Krakowie dużą inwestycje na blokach i też widziałem te bloczki w luksusowych mieszkaniach.Pytałem kierownika czemu właśnie bloczki gipsowe to mi powiedział: Klient placu za m2 w projekcie jest 12 cm + tynk czyli ok 14cm a bloczek wybudują 2xszybciej , nie trzeba tynkować i na mieszkaniu jest srednio 1-2 m2wiecej. Czyli materiał spoko ale czy ktoś z Was ma takie bloczki i chciałby ocenić je na przestrzeni kilku lat eksploatacji? Za zwykle działówki trzeba zapłacić ok 40 zł + robota koło 30 zł do tego 2x tynk daje 45 zł więc bloczek gipsowy wychodzi naprawdę tanio biorąc pod uwagę że zrobię je sobie sam. Zainteresowała mnie ostatnio ta technologia czy ktoś, coś nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts